Zmrzlinový pohár s teplým ovocem je možná trochu retro, ale kombinace horkého a ledového, sladkého a nakyslého, ta je nesmrtelná!
Suroviny
Postup
Do nerezové mísy nasypte čokoládu. Žloutky a cukr v další míse metlou našlehejte do pěny. Smetanu a mléko vlijte do hrnce a zahřejte těsně pod bod varu. Třetinu horké směsi vlijte praménkem do mísy se žloutky a cukrem. Stále míchejte, aby se obě tekutiny propojily.
Žloutkovou směs vraťte ke zbytku smetany a mléka v hrnci a společně vařte a míchejte stěrkou. Pokud máte teploměr, provařte směs na 85°C. Bez teploměru poznáte, že je směs hotová, když začne mírně houstnout, zejména ode dna hrnce. Horkou tekutinu přilijte k nasekané čokoládě a míchejte metlou, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.
Mísu se směsí na zmrzlinu dejte do lázně se studenou vodou a kostkami ledu, abyste ji co nejrychleji zchladili. Vlažnou ji umístěte do lednice a nechte úplně vychladit. Studenou směs nalijte do zmrzlinovače a zamrazte, pak ji přendejte do vhodné nádoby a nechte ještě minimálně dvě hodiny nebo nejlépe přes noc zatvrdnout v mrazáku.
Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a dejte do mrazáku. Během mražení směs v pravidelných intervalech vytahujte a promíchávejte ponorným tyčovým mixérem. Opakujte, dokud směs není hladká. Před servírováním vyjměte zmrzlinu z mrazáku a nechte ji povolit.
Na malinovou omáčku dejte do hrnce mražené maliny, oslaďte je podle chuti a vařte, dokud není ovoce horké.
Sestavte pohár. Na dno dejte štědrou dávku omáčky a pak naskládejte kopečky zmrzliny. Nahoru opět dejte pár lžic omáčky – horké maliny protečou pohárem a vytvoří barevný efekt. Ozdobte čerstvými malinami a ihned servírujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů )
- 25 rychlých dezertů k MDŽ: Oslňte ženy bleskovou sladkostí do 15 minut(25 receptů )