Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 1,2 litru zmrzliny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5486 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 335 g
Tuky 422 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zmrzlinový pohár s teplým ovocem je možná trochu retro, ale kombinace horkého a ledového, sladkého a nakyslého, ta je nesmrtelná!

Suroviny

Na zmrzlinu z bílé čokolády
bílá čokoláda 170 g
nasekaná
žloutek 4 ks
krupicový cukr 150 g
smetana 750 ml
ke šlehání
mléko 250 ml
Na malinovou omáčku
maliny 300 g
mražené
krupicový cukr
podle chuti
maliny
čerstvé, na ozdobení

1 Do nerezové mísy nasypte čokoládu. Žloutky a cukr v další míse metlou našlehejte do pěny. Smetanu a mléko vlijte do hrnce a zahřejte těsně pod bod varu. Třetinu horké směsi vlijte praménkem do mísy se žloutky a cukrem. Stále míchejte, aby se obě tekutiny propojily.

2 Žloutkovou směs vraťte ke zbytku smetany a mléka v hrnci a společně vařte a míchejte stěrkou. Pokud máte teploměr, provařte směs na 85°C. Bez teploměru poznáte, že je směs hotová, když začne mírně houstnout, zejména ode dna hrnce. Horkou tekutinu přilijte k nasekané čokoládě a míchejte metlou, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.

3 Mísu se směsí na zmrzlinu dejte do lázně se studenou vodou a kostkami ledu, abyste ji co nejrychleji zchladili. Vlažnou ji umístěte do lednice a nechte úplně vychladit. Studenou směs nalijte do zmrzlinovače a zamrazte, pak ji přendejte do vhodné nádoby a nechte ještě minimálně dvě hodiny nebo nejlépe přes noc zatvrdnout v mrazáku.

4 Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a dejte do mrazáku. Během mražení směs v pravidelných intervalech vytahujte a promíchávejte ponorným tyčovým mixérem. Opakujte, dokud směs není hladká. Před servírováním vyjměte zmrzlinu z mrazáku a nechte ji povolit.

5 Na malinovou omáčku dejte do hrnce mražené maliny, oslaďte je podle chuti a vařte, dokud není ovoce horké.

6 Sestavte pohár. Na dno dejte štědrou dávku omáčky a pak naskládejte kopečky zmrzliny. Nahoru opět dejte pár lžic omáčky – horké maliny protečou pohárem a vytvoří barevný efekt. Ozdobte čerstvými malinami a ihned servírujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit