Jablečné lívanečky s brandy máslem

Jablečné lívanečky s brandy máslem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do hodiny Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2980 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 435 g
Tuky 102 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lívanečky jsou krásně nadýchané, jablka voní po brandy a zmrzlina se pomalu roztéká. Znáte něco lepšího?

 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vrchovatá lžička
sůl
vejce 1 ks
mléko 200 ml
slunečnicový olej
na smažení
vanilková zmrzlina
k podávání
Na jablečný přeliv
třtinový cukr 250 g
jemný
máslo 100 g
brandy 2 PL
jablka 4 ks
velká, oloupaná, na osminky

1 Mouku a prášek do pečiva dejte do velké mísy, přidejte špetku soli a dobře promíchejte. Přidejte vejce a trochu mléka a propracujte dohladka. Poté přilijte zbytek mléka a zpracujte na řídké těsto.

2 Rozehřejte lívanečník, kolečka vymažte trochou oleje a rozlijte do nich po malé naběračce těsta. Nechte jednu minutu, aby lívanečky začaly nabývat, pak otočte a smažte půl minuty z druhé strany, dokud nejsou zlatavé a nadýchané. Dejte do nahřáté mísy – udržujte je teplé – a postupně zpracujte všechno těsto.

3 Vrhněte se na jablečný přeliv: cukr a máslo dejte do pánve a na středním plameni zahřívejte, pak nechte probublávat a za stálého míchání vařte 5 minut. Přidejte brandy a jablečné dílky. Vařte sedm minut, dokud jablka nezměknou. Podávejte s lívanečky, přelité jablečnou šťávou a kopečkem zmrzliny.

Jak na dokonalé palačinky

Více

 

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit