Kombinace sladkých nektarinek s pomerančovým likérem s dozlatova usmaženými lívanečky je prostě neodolatelná!
Suroviny
Postup
Nektarinky přepulte, odpeckujte a každou půlku nakrájejte na 3 měsíčky. Ve velké pánvi smíchejte 110 g cukru, pomerančovou šťávu, pomerančový likér a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty, aby směs zesirupovatěla.
Vsypte nektarinky a zahřívejte nejdřív po jedné straně, pak po druhé, z každé 1–2 minuty, až začnou měknout, ale ne více. Vyjměte ovoce z pánve a přilijte do ní 2 lžíce vody. Promíchejte a odložte.
V kastrůlku rozpusťte 60 g másla a nechte trochu vychladnout. Prošlehejte s podmáslím a se žloutky. Na to prosejte mouku se sodou a špetkou soli. Krátce promíchejte dohladka, ale nepřešlehejte.
Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapravte do podmáslové směsi.
V těžké litinové pánvi nebo lívanečníku na středním plameni rozpusťte 10 g másla. Vlijte malou sběračku těsta a lívance opékejte po každé straně 1–2 minuty dozlatova. Můžete dělat několik lívanců najednou, ale nesmějí se dotýkat.
Upečené lívance uchovejte horké v mírně zahřáté troubě. Vytřete pánev papírovou utěrkou a pokračujte se zbylým máslem a těstem až do spotřebování přísad.
Promíchejte zbylých 40 g krupicového cukru s pomerančovou kůrou (nejlépe nastrouhanou zesterem). Lívance podávejte s karamelizovanými nektarinkami, pokapané šťávou, posypané proslazenou pomerančovou kůrou a poprášené moučkovým cukrem. Doplňte lžící zakysané smetany nebo kopečkem zmrzliny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů )
- Broskve a nektarinky: 32 skvělých receptů, které vám osladí život(32 receptů )
- Palačinky a lívance: 50 ověřených receptů od českých po japonské(50 receptů )
- Prázdninová hitparáda: Ponořte se do kuchyně našich babiček a dědečků a nechte se unést na vlně nostalgie(11 receptů )