Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 2.3 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3899 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 424 g
Tuky 193 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace sladkých nektarinek s pomerančovým likérem s dozlatova usmaženými lívanečky je prostě neodolatelná! 

Suroviny

máslo 180 g
nasekané
podmáslí 450 ml
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
mouka pšeničná hladká 300 g
jedlá soda 1 ČL
sůl 1 špetka
Na nektarinky
nektarinky 6 ks
lze nahradit blumami
krupicový cukr 150 g
pomeranč 1 ks
kůra a šťáva
pomerančový likér 2 PL
např. Grand Marnier
moučkový cukr
na poprášení
zakysaná smetana
lze nahradit vanilkovou zmrzlinou, k podávání

1 Nektarinky přepulte, odpeckujte a každou půlku nakrájejte na 3 měsíčky. Ve velké pánvi smíchejte 110 g cukru, pomerančovou šťávu, pomerančový likér a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty, aby směs zesirupovatěla. Vsypte nektarinky a zahřívejte nejdřív po jedné straně, pak po druhé, z každé 1–2 minuty, až začnou měknout, ale ne více. Vyjměte ovoce z pánve a přilijte do ní 2 lžíce vody. Promíchejte a odložte.

2 V kastrůlku rozpusťte 60 g másla a nechte trochu vychladnout. Prošlehejte s podmáslím a se žloutky. Na to prosejte mouku se sodou a špetkou soli. Krátce promíchejte dohladka, ale nepřešlehejte.

3 Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapravte do podmáslové směsi.

4 V těžké litinové pánvi nebo lívanečníku na středním plameni rozpusťte 10 g másla. Vlijte malou sběračku těsta a lívance opékejte po každé straně 1–2 minuty dozlatova. Můžete dělat několik lívanců najednou, ale nesmějí se dotýkat.

5 Upečené lívance uchovejte horké v mírně zahřáté troubě. Vytřete pánev papírovou utěrkou a pokračujte se zbylým máslem a těstem až do spotřebování přísad.

6 Promíchejte zbylých 40 g krupicového cukru s pomerančovou kůrou (nejlépe nastrouhanou zesterem). Lívance podávejte s karamelizovanými nektarinkami, pokapané šťávou, posypané proslazenou pomerančovou kůrou a poprášené moučkovým cukrem. Doplňte lžící zakysané smetany nebo kopečkem zmrzliny. 

Jak na dokonalé palačinky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit