Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Letní lívance s karamelizovaným ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

4.4/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3899 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 424 g
Tuky 193 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace sladkých nektarinek s pomerančovým likérem s dozlatova usmaženými lívanečky je prostě neodolatelná! 

Suroviny

máslo 180 g
nasekané
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl 1 špetka
Na nektarinky
lze nahradit blumami
kůra a šťáva
pomerančový likér 2 PL
např. Grand Marnier
na poprášení
lze nahradit vanilkovou zmrzlinou, k podávání

Postup

1

Nektarinky přepulte, odpeckujte a každou půlku nakrájejte na 3 měsíčky. Ve velké pánvi smíchejte 110 g cukru, pomerančovou šťávu, pomerančový likér a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty, aby směs zesirupovatěla.

2

Vsypte nektarinky a zahřívejte nejdřív po jedné straně, pak po druhé, z každé 1–2 minuty, až začnou měknout, ale ne více. Vyjměte ovoce z pánve a přilijte do ní 2 lžíce vody. Promíchejte a odložte.

3

V kastrůlku rozpusťte 60 g másla a nechte trochu vychladnout. Prošlehejte s podmáslím a se žloutky. Na to prosejte mouku se sodou a špetkou soli. Krátce promíchejte dohladka, ale nepřešlehejte.

4

Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapravte do podmáslové směsi.

5

V těžké litinové pánvi nebo lívanečníku na středním plameni rozpusťte 10 g másla. Vlijte malou sběračku těsta a lívance opékejte po každé straně 1–2 minuty dozlatova. Můžete dělat několik lívanců najednou, ale nesmějí se dotýkat.

6

Upečené lívance uchovejte horké v mírně zahřáté troubě. Vytřete pánev papírovou utěrkou a pokračujte se zbylým máslem a těstem až do spotřebování přísad.

7

Promíchejte zbylých 40 g krupicového cukru s pomerančovou kůrou (nejlépe nastrouhanou zesterem). Lívance podávejte s karamelizovanými nektarinkami, pokapané šťávou, posypané proslazenou pomerančovou kůrou a poprášené moučkovým cukrem. Doplňte lžící zakysané smetany nebo kopečkem zmrzliny. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč