0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Letní lívance s karamelizovaným ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3899 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 424 g
Tuky 193 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace sladkých nektarinek s pomerančovým likérem s dozlatova usmaženými lívanečky je prostě neodolatelná! 

Suroviny

máslo 180 g
nasekané
podmáslí 450 ml
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
mouka pšeničná hladká 300 g
jedlá soda 1 ČL
sůl 1 špetka
Na nektarinky
nektarinka 6 ks
lze nahradit blumami
krupicový cukr 150 g
pomeranč 1 ks
kůra a šťáva
pomerančový likér 2 PL
např. Grand Marnier
moučkový cukr
na poprášení
zakysaná smetana
lze nahradit vanilkovou zmrzlinou, k podávání

Postup

1

Nektarinky přepulte, odpeckujte a každou půlku nakrájejte na 3 měsíčky. Ve velké pánvi smíchejte 110 g cukru, pomerančovou šťávu, pomerančový likér a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen, přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty, aby směs zesirupovatěla.

2

Vsypte nektarinky a zahřívejte nejdřív po jedné straně, pak po druhé, z každé 1–2 minuty, až začnou měknout, ale ne více. Vyjměte ovoce z pánve a přilijte do ní 2 lžíce vody. Promíchejte a odložte.

3

V kastrůlku rozpusťte 60 g másla a nechte trochu vychladnout. Prošlehejte s podmáslím a se žloutky. Na to prosejte mouku se sodou a špetkou soli. Krátce promíchejte dohladka, ale nepřešlehejte.

4

Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapravte do podmáslové směsi.

5

V těžké litinové pánvi nebo lívanečníku na středním plameni rozpusťte 10 g másla. Vlijte malou sběračku těsta a lívance opékejte po každé straně 1–2 minuty dozlatova. Můžete dělat několik lívanců najednou, ale nesmějí se dotýkat.

6

Upečené lívance uchovejte horké v mírně zahřáté troubě. Vytřete pánev papírovou utěrkou a pokračujte se zbylým máslem a těstem až do spotřebování přísad.

7

Promíchejte zbylých 40 g krupicového cukru s pomerančovou kůrou (nejlépe nastrouhanou zesterem). Lívance podávejte s karamelizovanými nektarinkami, pokapané šťávou, posypané proslazenou pomerančovou kůrou a poprášené moučkovým cukrem. Doplňte lžící zakysané smetany nebo kopečkem zmrzliny. 

Související články

Jak udržet lívance teplé
  • Tipy a triky

Jak udržet lívance teplé

Připravujete rodině lívanečky a rádi byste je déle udrželi teplé? Víme, jak toho docílit. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit