0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablka podle koketky

Jablka podle koketky

3.8 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2740 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 210 g
Tuky 153 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapékaná jablka jsou ve Francii velmi oblíbeným dezertem hlavně v zimě. Lichotivého názvu se mu dostalo prý podle hladkých líček oloupaných jablek, která jen čekají na další zkrášlení – tady sladkým vanilkovým krémem.

Suroviny

jablko 6 ks
středne velká, oloupaná, bez jádřince
krupicový cukr 6 ČL
mléko 250 ml
smetana 250 ml
vejce 6 ks
krupicový cukr 2 PL
bílý rum 2 PL
sůl špetka
vanilkový lusk 1 ks
lze nahradit vanilkovým cukrem

Postup

1

Mléko svařte při střední teplotě se smetanou a do horké směsi vložte lusk vanilky. Kastrol odstavte a nechte aspoň půl hodiny stát, aby se aroma vanilky rozleželo (pokud používáte vanilinový cukr, jen ho vmíchejte).

2

Vejce krátce prošlehejte v misce vidličkou a pak je přidejte do směsi spolu se 2 lžícemi cukru, solí a rumem.

3

Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Zapékací nádobu vymažte máslem a naskládejte do ní jablka tak, aby stála těsně vedle sebe.

4

Do otvorů po jádřincích nasypte hnědý cukr a vše zalijte mléčným krémem – jablka by měla být úplně ponořená.

5

Překryjte alobalem a pečte asi 40 minut; že je hotovo, poznáte podle toho, že krém zhoustne, jablka z něj (koketně) vykukují a cukr se začíná rozpouštět a trochu karamelizovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Komentáře

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit