Zapékaná jablka jsou ve Francii velmi oblíbeným dezertem hlavně v zimě. Lichotivého názvu se mu dostalo prý podle hladkých líček oloupaných jablek, která jen čekají na další zkrášlení – tady sladkým vanilkovým krémem.
Suroviny
Postup
Mléko svařte při střední teplotě se smetanou a do horké směsi vložte lusk vanilky. Kastrol odstavte a nechte aspoň půl hodiny stát, aby se aroma vanilky rozleželo (pokud používáte vanilinový cukr, jen ho vmíchejte).
Vejce krátce prošlehejte v misce vidličkou a pak je přidejte do směsi spolu se 2 lžícemi cukru, solí a rumem.
Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Zapékací nádobu vymažte máslem a naskládejte do ní jablka tak, aby stála těsně vedle sebe.
Do otvorů po jádřincích nasypte hnědý cukr a vše zalijte mléčným krémem – jablka by měla být úplně ponořená.
Překryjte alobalem a pečte asi 40 minut; že je hotovo, poznáte podle toho, že krém zhoustne, jablka z něj (koketně) vykukují a cukr se začíná rozpouštět a trochu karamelizovat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jablečné hody: 20 receptů s jablky(20 receptů )
Komentáře