Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahelník s jablky a povidly
Jahelník s jablky a povidly
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahelník s jablky a povidly

4.2/5 Počet hodnocení: 16
Do 75 minut Velmi snadné Na formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2330 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 479 g
Tuky 20 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Staročeský sladký nákyp díky vyváženému složení zastoupí hlavní jídlo. Jáhly dodají energii ze sacharidů, a také bílkoviny, jablka doplní vlákninu. Inspirovali jsme se receptem na jahelník Hanky Zemanové, který převzala blogerka Kitchenette: původní sušené švestky, které je třeba namáčet, pro zjednodušení nahradila domácími povidly. Recept na jahelník s jablky a povidly můžete obměnovat: kaši uvařte v jablečné šťávě, a pokud máte zásoby, přidejte k jablkům nasekané vlašské ořechy.

Související recepty

Suroviny

jáhly 150 g
nevařené
mléko 750 ml
sůl 1 špetka
nahrubo nastrouhaná
škrob 3 PL
kukuřičný
mletá
propláchnuté
med 6 PL
nebo podle chuti
švestková povidla 200 g
nejlépe domácí
na vymazání
na posypání

Postup

1

Uvařte jáhlovou kaši. Jáhly několikrát propláchněte horkou vodou. Mléko nalijte do hrnce, dejte vařit a přidejte proprané jáhly a špetku soli. Vařte na mírném ohni 25 minut, občas promíchejte, zvlášť ke konci se jáhly mohou připalovat.

2

Mezitím, co se vaří kaše, jablka promíchejte se škrobem, skořicí a rozinkami a dejte stranou. Jakmile má jáhlová směs kašovitou konzistenci, stáhněte z ohně a přidejte med. Nechte vystydnout, ale ne úplně – jakmile kaše ztuhne, hůř se s ní pracuje.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte formu máslem, na dno rozetřete zhruba třetinu jáhlové kaše, potřete polovinou povidel, na povidla navrstvěte všechna jablka a rozetřete zbylá povidla. Náplň uzavřete zbylou jáhlovou kaší a uhlaďte. Dejte péct na 40 minut, ke konci pečení na chvíli zapněte gril, povrch jahelníku tak zezlátne.

4

Po upečení vyndejte z trouby. Nechte chvíli zchladnout, jahelník vyjměte z formy a posypte moučkovým cukrem. Podávejte nejlépe ještě teplý. Druhý den bude chutnější, když jej před podáváním lehce prohřejete.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín