
Bílá houbová omáčka s žemličkami
Plná chuť smetanové omáčky a nadýchaná kyprost jemných žemliček spolu tvoří dokonalý pár.
Ingredience
- 50 g směsi sušených hřibovitých hub
- 200 ml plnotučného mléka
- 2,5 lžíce hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 300 ml smetany ke šlehání, o pokojové teplotě
- 25 g čerstvého droždí
- 120 ml mléka, vlažného
- 2 lžíce krupicového cukru
- 120 ml vody
- 1 vejce
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli
- 360 g polohrubé mouky + na podsypání
- rozpuštěné máslo na vymazání pekáčku
- rozšlehané vejce na potření
- krystalky soli na posypání
NA HOUBOVOU OMÁČKU
NA ŽEMLIČKY
Příprava jídla
1 Houby dejte do rendlíku, nalijte na ně vroucí vodu, aby byly těsně ponořené, a nechte je 20 minut změknout. Pak rendlík s houbami dejte na střední oheň. Metličkou rozkvedlejte v misce v mléce mouku a vlijte k houbám. Osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut, až omáčka zhoustne. Pak vmíchejte smetanu a nechte společně prohřát.
2 Droždí rozdrobte v mléce, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy robotu (nebo velké mísy) dejte vodu, vejce, olej, zbytek cukru a sůl. Zamíchejte, vsypte mouku, vlijte vzešlý kvásek a ručně vařečkou nebo hnětačem zpracujte na hladké a lesklé těsto. Přikryjte a nechte asi 1 hodinu vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
3 Pracovní desku posypte slabě moukou. Z vykynutého těsta tvarujte kuličky o průměru cca 5 cm (nemusí být zcela pravidelné). Větší hlubší pekáček vymažte štědře máslem. Žemličky do něj naskládejte v mírných rozestupech, těsto ještě jednou nakyne. Nechte dalších 30 minut kynout, pak potřete vršky žemliček rozšlehaným vejcem a posypte krystalky soli.
4 Rozpalte troubu na 190 °C, vložte do ní pekáč s žemličkami a pečte 15–18 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout nebo odtrhávejte ještě teplé a jezte k houbové omáčce.
Přidat komentář