Bílá houbová omáčka s žemličkami

Bílá houbová omáčka s žemličkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bílá houbová omáčka s žemličkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3195 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 371 g
Tuky 154 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plná chuť smetanové omáčky a nadýchaná kyprost jemných žemliček spolu tvoří dokonalý pár.

Suroviny

Na houbovou omáčku
sušené houby 50 g
směs hřibovitých hub
mléko 200 ml
plnotučné
mouka pšeničná hladká 2.5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 300 ml
o pokojové teplotě
Na žemličky
droždí čerstvé 25 g
mléko 120 ml
vlažné
krupicový cukr 2 PL
voda 120 ml
vejce 1 ks
rostlinný olej 2 PL
sůl 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 360 g
+ na podsypání
máslo
rozpuštěné, na vymazání pekáčku
vejce
rozšlehané, na potření
sůl
hrubá, na posypání

1 Houby dejte do rendlíku, nalijte na ně vroucí vodu, aby byly těsně ponořené, a nechte je 20 minut změknout. Pak rendlík s houbami dejte na střední oheň. Metličkou rozkvedlejte v misce v mléce mouku a vlijte k houbám. Osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut, až omáčka zhoustne. Pak vmíchejte smetanu a nechte společně prohřát.

2 Droždí rozdrobte v mléce, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy robotu (nebo velké mísy) dejte vodu, vejce, olej, zbytek cukru a sůl. Zamíchejte, vsypte mouku, vlijte vzešlý kvásek a ručně vařečkou nebo hnětačem zpracujte na hladké a lesklé těsto. Přikryjte a nechte asi 1 hodinu vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

3 Pracovní desku posypte slabě moukou. Z vykynutého těsta tvarujte kuličky o průměru cca 5 cm (nemusí být zcela pravidelné). Větší hlubší pekáček vymažte štědře máslem. Žemličky do něj naskládejte v mírných rozestupech, těsto ještě jednou nakyne. Nechte dalších 30 minut kynout, pak potřete vršky žemliček rozšlehaným vejcem a posypte krystalky soli.

4 Rozpalte troubu na 190 °C, vložte do ní pekáč s žemličkami a pečte 15–18 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout nebo odtrhávejte ještě teplé a jezte k houbové omáčce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit