Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bílá houbová omáčka s žemličkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3195 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 371 g
Tuky 154 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plná chuť smetanové omáčky a nadýchaná kyprost jemných žemliček spolu tvoří dokonalý pár.

Suroviny

Na houbovou omáčku
směs hřibovitých hub
mléko 200 ml
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
o pokojové teplotě
Na žemličky
droždí čerstvé 25 g
mléko 120 ml
vlažné
voda 120 ml
vejce 1 ks
rostlinný olej 2 PL
sůl 1 ČL
+ na podsypání
rozpuštěné, na vymazání pekáčku
rozšlehané, na potření
sůl
hrubá, na posypání

1 Houby dejte do rendlíku, nalijte na ně vroucí vodu, aby byly těsně ponořené, a nechte je 20 minut změknout. Pak rendlík s houbami dejte na střední oheň. Metličkou rozkvedlejte v misce v mléce mouku a vlijte k houbám. Osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut, až omáčka zhoustne. Pak vmíchejte smetanu a nechte společně prohřát.

2 Droždí rozdrobte v mléce, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy robotu (nebo velké mísy) dejte vodu, vejce, olej, zbytek cukru a sůl. Zamíchejte, vsypte mouku, vlijte vzešlý kvásek a ručně vařečkou nebo hnětačem zpracujte na hladké a lesklé těsto. Přikryjte a nechte asi 1 hodinu vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

3 Pracovní desku posypte slabě moukou. Z vykynutého těsta tvarujte kuličky o průměru cca 5 cm (nemusí být zcela pravidelné). Větší hlubší pekáček vymažte štědře máslem. Žemličky do něj naskládejte v mírných rozestupech, těsto ještě jednou nakyne. Nechte dalších 30 minut kynout, pak potřete vršky žemliček rozšlehaným vejcem a posypte krystalky soli.

4 Rozpalte troubu na 190 °C, vložte do ní pekáč s žemličkami a pečte 15–18 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout nebo odtrhávejte ještě teplé a jezte k houbové omáčce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč