0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bílá houbová omáčka s žemličkami

Bílá houbová omáčka s žemličkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bílá houbová omáčka s žemličkami

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3195 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 371 g
Tuky 154 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plná chuť smetanové omáčky a nadýchaná kyprost jemných žemliček spolu tvoří dokonalý pár.

Suroviny

Na houbovou omáčku
sušené houby 50 g
směs hřibovitých hub
mléko 200 ml
plnotučné
mouka pšeničná hladká 2,5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
o pokojové teplotě
Na žemličky
droždí čerstvé 25 g
mléko 120 ml
vlažné
krupicový cukr 2 PL
voda 120 ml
vejce 1 ks
rostlinný olej 2 PL
sůl 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 360 g
+ na podsypání
máslo
rozpuštěné, na vymazání pekáčku
rozšlehané, na potření
sůl
hrubá, na posypání

1 Houby dejte do rendlíku, nalijte na ně vroucí vodu, aby byly těsně ponořené, a nechte je 20 minut změknout. Pak rendlík s houbami dejte na střední oheň. Metličkou rozkvedlejte v misce v mléce mouku a vlijte k houbám. Osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut, až omáčka zhoustne. Pak vmíchejte smetanu a nechte společně prohřát.

2 Droždí rozdrobte v mléce, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy robotu (nebo velké mísy) dejte vodu, vejce, olej, zbytek cukru a sůl. Zamíchejte, vsypte mouku, vlijte vzešlý kvásek a ručně vařečkou nebo hnětačem zpracujte na hladké a lesklé těsto. Přikryjte a nechte asi 1 hodinu vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

3 Pracovní desku posypte slabě moukou. Z vykynutého těsta tvarujte kuličky o průměru cca 5 cm (nemusí být zcela pravidelné). Větší hlubší pekáček vymažte štědře máslem. Žemličky do něj naskládejte v mírných rozestupech, těsto ještě jednou nakyne. Nechte dalších 30 minut kynout, pak potřete vršky žemliček rozšlehaným vejcem a posypte krystalky soli.

4 Rozpalte troubu na 190 °C, vložte do ní pekáč s žemličkami a pečte 15–18 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout nebo odtrhávejte ještě teplé a jezte k houbové omáčce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč