Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bílá houbová omáčka s žemličkami

Plná chuť smetanové omáčky a nadýchaná kyprost jemných žemliček spolu tvoří dokonalý pár.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ namočení hub a kynutí těsta + pečení 0:18
PT20M
Vaření 0:20
Omáčka Česká

Ingredience

    NA HOUBOVOU OMÁČKU

    • 50 g směsi sušených hřibovitých hub
    • 200 ml plnotučného mléka
    • 2,5 lžíce hladké mouky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 300 ml smetany ke šlehání, o pokojové teplotě

    NA ŽEMLIČKY

    • 25 g čerstvého droždí
    • 120 ml mléka, vlažného
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 120 ml vody
    • 1 vejce
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 lžička soli
    • 360 g polohrubé mouky + na podsypání
    • rozpuštěné máslo na vymazání pekáčku
    • rozšlehané vejce na potření
    • krystalky soli na posypání

Příprava jídla

1 Houby dejte do rendlíku, nalijte na ně vroucí vodu, aby byly těsně ponořené, a nechte je 20 minut změknout. Pak rendlík s houbami dejte na střední oheň. Metličkou rozkvedlejte v misce v mléce mouku a vlijte k houbám. Osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut, až omáčka zhoustne. Pak vmíchejte smetanu a nechte společně prohřát.

2 Droždí rozdrobte v mléce, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy robotu (nebo velké mísy) dejte vodu, vejce, olej, zbytek cukru a sůl. Zamíchejte, vsypte mouku, vlijte vzešlý kvásek a ručně vařečkou nebo hnětačem zpracujte na hladké a lesklé těsto. Přikryjte a nechte asi 1 hodinu vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

3 Pracovní desku posypte slabě moukou. Z vykynutého těsta tvarujte kuličky o průměru cca 5 cm (nemusí být zcela pravidelné). Větší hlubší pekáček vymažte štědře máslem. Žemličky do něj naskládejte v mírných rozestupech, těsto ještě jednou nakyne. Nechte dalších 30 minut kynout, pak potřete vršky žemliček rozšlehaným vejcem a posypte krystalky soli.

4 Rozpalte troubu na 190 °C, vložte do ní pekáč s žemličkami a pečte 15–18 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout nebo odtrhávejte ještě teplé a jezte k houbové omáčce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční zelňačka

Hrachová polévka

Jáhlový kuba

Muzika neboli tomáškový kompot

Přidat komentář