Tradiční dobrotu jsme naservírovali do pohárů a přidali šlehačku. Se základní verzí můžete experimentovat a najít tu svoji nej kombinaci ovoce a ořechů...
Suroviny
1 Sušené ovoce zalijte vodou, aby bylo ponořené, a nechte několik hodin bobt- nat. Pak přidejte svitek skořice, badyán a hřebíček, zavázaný do kousku plátýnka, aby se dal později pohodlně vyjmout. Vložte proužky citronové kůry a uvařte doměkka. Vyjměte koření a kůru a směs promixujte do konzistence kaše. Zahustěte podle potřeby rozmixovanými ruměnkami nebo strouhaným perníkem. Vmíchejte do směsi mandle, rozinky a rum, chcete-li, a nechte aspoň hodinu společně proležet v chladu, aby se chutě spojily.
2 Rozdělte do pohárů, ozdobte ušlehanou smetanou a kolečkem křížaly, poprašte mletou skořicí a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Muzice prospěje odležení, je pak chuťově ještě lepší. Schovejte ji do chladu a můžete ji ujídat celé Vánoce – k vánočce, do jogurtu, dá se i ohřát.