Muzika neboli tomáškový kompot

Muzika neboli tomáškový kompot

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1729 kcal
Bílkoviny 17 g
Cukr 335 g
Tuky 17 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční dobrotu jsme naservírovali do pohárů a přidali šlehačku. Se základní verzí můžete experimentovat a najít tu svoji nej kombinaci ovoce a ořechů...

Suroviny

sušené ovoce 400 g
švestky, křížaly, hrušky, fíky, meruňky podle chuti – od každého ovoce by mělo být stejně
skořice 1 ks
badyán 1 ks
hřebíček 0.5 ČL
celý
citronová kůra
z 1/2 citronu, v širších pruzích
perník hrst
ruměnky (rumových perníčků), rozmixovaných na strouhanku, nebo perník na strouhání
mandle hrst
loupané, překrájené
rozinky hrst
menší
rum
není nutné
smetana
ušlehaná, na ozdobení
sušená jablka
na ozdobení
skořice
mletá, na poprášení

1 Sušené ovoce zalijte vodou, aby bylo ponořené, a nechte několik hodin bobt- nat. Pak přidejte svitek skořice, badyán a hřebíček, zavázaný do kousku plátýnka, aby se dal později pohodlně vyjmout. Vložte proužky citronové kůry a uvařte doměkka. Vyjměte koření a kůru a směs promixujte do konzistence kaše. Zahustěte podle potřeby rozmixovanými ruměnkami nebo strouhaným perníkem. Vmíchejte do směsi mandle, rozinky a rum, chcete-li, a nechte aspoň hodinu společně proležet v chladu, aby se chutě spojily.

2 Rozdělte do pohárů, ozdobte ušlehanou smetanou a kolečkem křížaly, poprašte mletou skořicí a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Muzice prospěje odležení, je pak chuťově ještě lepší. Schovejte ji do chladu a můžete ji ujídat celé Vánoce – k vánočce, do jogurtu, dá se i ohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit