0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodovo-oříškový koláč

Jahodovo-oříškový koláč
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Jahodovo-oříškový koláč

4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4964 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 341 g
Tuky 359 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oříškové těsto, jahodovo-smetanová náplň a karamelová poleva. Zkrátka dezert snů!

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná hladká 140 g
+ trocha na vál
lískové oříšky 50 g
mleté
máslo 100 g
na kostičky
krupicový cukr 50 g
žloutek 1 ks
NA NÁPLŇ
mascarpone 250 g
moučkový cukr 2 PL
smetana ke šlehání 150 ml
jahody 450 g
NA DOKONČENÍ
karamelky 140 g
měkké
mléko 6 PL
lískové oříšky 85 g
loupané, opražené

Postup

1

Mouku, oříšky a máslo dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na drobenku. Přisypte cukr, znovu promixujte a pak přidejte žloutek a 1–2 lžíce studené vody. Zpracujte na soudržné těsto.

2

Na pomoučněném válu těsto krátce prohněťte, rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23–24 cm, včetně okrajů. Přečnívající okraje těsta odřízněte a formu s těstem odložte na 15 minut do lednice. Troubu předehřejte na 190 °C. Na těsto položte pečicí papír, posypte ho suchými fazolemi a pečte 15 minut. Pak sejměte papír i fazole a dopékejte dalších 5–7 minut dozlatova.

3

Karamely s mlékem prohřejte v kastrůlku. Na mírném ohni míchejte do rozpuštění.

4

Prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem, pak vmíchejte ušlehanou smetanu. Pokrájejte polovinu jahod na plátky a vmíchejte je do krému. Vychladlý korpus vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř. Dno pokryjte třetinou karamelové omáčky. Pokračujte krémem s jahodami. Koláč ozdote zbývajícími pokrájenými jahodami, zbylou karamelovou omáčkou a opraženými oříšky.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit