Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodovo-oříškový koláč
Jahodovo-oříškový koláč
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Jahodovo-oříškový koláč

4.5/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4964 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 341 g
Tuky 359 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oříškové těsto, jahodovo-smetanová náplň a karamelová poleva. Zkrátka dezert snů!

Suroviny

NA TĚSTO
+ trocha na vál
lískové oříšky 50 g
mleté
máslo 100 g
na kostičky
NA NÁPLŇ
jahody 450 g
NA DOKONČENÍ
měkké
lískové oříšky 85 g
loupané, opražené

Postup

1

Mouku, oříšky a máslo dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte na drobenku. Přisypte cukr, znovu promixujte a pak přidejte žloutek a 1–2 lžíce studené vody. Zpracujte na soudržné těsto.

2

Na pomoučněném válu těsto krátce prohněťte, rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23–24 cm, včetně okrajů. Přečnívající okraje těsta odřízněte a formu s těstem odložte na 15 minut do lednice. Troubu předehřejte na 190 °C. Na těsto položte pečicí papír, posypte ho suchými fazolemi a pečte 15 minut. Pak sejměte papír i fazole a dopékejte dalších 5–7 minut dozlatova.

3

Karamely s mlékem prohřejte v kastrůlku. Na mírném ohni míchejte do rozpuštění.

4

Prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem, pak vmíchejte ušlehanou smetanu. Pokrájejte polovinu jahod na plátky a vmíchejte je do krému. Vychladlý korpus vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř. Dno pokryjte třetinou karamelové omáčky. Pokračujte krémem s jahodami. Koláč ozdote zbývajícími pokrájenými jahodami, zbylou karamelovou omáčkou a opraženými oříšky.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...