Ruské bliny

Ruské bliny

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 10 minut Velmi snadné Na cca 25 blin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2406 kcal
Bílkoviny 153 g
Cukr 167 g
Tuky 134 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bliny jsou skvělým pohoštěním – fungují totiž jako minichlebíčky!

Suroviny

300 ml
vlažné mléko
1 PL
sušené droždí
krupicový cukr 1 ČL
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
mouka pohanková hladká 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
olej
lze nahradit máslem, na opékání
Na bliny s červenou řepou
červená řepa 140 g
vařené, nastrouhané najemno
3 PL
sýr žervé lze nahradit čerstvým smetanovým sýrem
sůl
pepř
čerstvě mletý
křepelčí vejce 8 ks
uvařených natvrdo
řeřicha
lze nahradit pažitkou, na ozdobu
Na bliny s makrelou
150 g
uzená makrela
pomazánkové máslo 3 PL
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou
kořenová pasta dle chuti
okurka 0.25 ks
na tenoučké plátky
černá sezamová semínka na posyp
Na byliny s kaviárem
zakysaná smetana 4 PL
tučná
3 PL
lososový kaviár
kopr snítky
na ozdobu

1 Do mléka přidejte droždí a cukr a rozmíchejte. Přidejte žloutek, obě mouky a promíchejte. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do těsta. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem. Rozehřejte lívanečník či větší pánev, vytřete olejem a postupně opékejte lívance.

S ŘEPOU

Řepu promíchejte s žervé, osolte a opepřete. Na bliny dejte 1–2 lžičky řepové pomazánky a ozdobte polovinou vajíčka a řeřichou.

S MAKRELOU

Makrelu promíchejte s pomazánkovým máslem, dochuťte křenovou pastou, rozdělte na bliny a ozdobte okurkou a sezamem.

S KAVIÁREM

Na bliny dejte zhruba lžíci zakysané smetany a na ni 1–2 lžičky kaviáru. Ozdobte snítkou kopru

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit