3.8 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 25 blin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3066 kcal
Bílkoviny 215 g
Sacharidy 186 g
Tuky 173 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bliny jsou skvělým pohoštěním – fungují totiž jako minichlebíčky!

Suroviny

mléko 300 ml
vlažné
droždí sušené 1 PL
krupicový cukr 1 ČL
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
mouka pohanková hladká 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
olej
lze nahradit máslem, na opékání
Na bliny s červenou řepou
červená řepa 140 g
vařená, nastrouhaná najemno
krémový sýr 3 PL
žervé či čerstvý smetanový sýr
sůl
pepř
čerstvě mletý
křepelčí vejce 8 ks
uvařená natvrdo
řeřicha
lze nahradit pažitkou, na ozdobení
Na bliny s makrelou
makrela 150 g
uzená
pomazánkové máslo 3 PL
lze nahradit tučnou zakysanou smetanou
křenová pasta
podle chuti
okurka 0.25 ks
na tenoučké plátky
sezamová semínka
černá, na posypání
Na byliny s kaviárem
zakysaná smetana 4 PL
tučná
kaviár 3 PL
lososový
kopr snítky
na ozdobení

1 Do mléka přidejte droždí a cukr a rozmíchejte. Přidejte žloutek, obě mouky a promíchejte. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do těsta. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem. Rozehřejte lívanečník či větší pánev, vytřete olejem a postupně opékejte lívance.

S ŘEPOU

Řepu promíchejte s žervé, osolte a opepřete. Na bliny dejte 1–2 lžičky řepové pomazánky a ozdobte polovinou vajíčka a řeřichou.

S MAKRELOU

Makrelu promíchejte s pomazánkovým máslem, dochuťte křenovou pastou, rozdělte na bliny a ozdobte okurkou a sezamem.

S KAVIÁREM

Na bliny dejte zhruba lžíci zakysané smetany a na ni 1–2 lžičky kaviáru. Ozdobte snítkou kopru

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit