Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jarní panzanella s chřestem

Tradiční verze italské panzanelly počítá se zralými rajčaty, jejichž šťáva se vsákne do opečeného chleba. V naší jarní variantě chleba křoupe stejně jako svěží cibule a salátové lístky, což má rozhodně také něco do sebe!

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT9M
Vaření 0:09
Salát Italská

Ingredience

    • 4 vejce
    • 2 ciabatty nebo kus rustikální bagety, natrhané na kousky o velikosti sousta
    • 60 ml olivového oleje + 2 lžíce navíc na pečivo
    • citronová šťáva podle chuti
    • 2 svazky stonků zeleného chřestu (celkem 800 g), konce odkrojené
    • 50 ml červeného vinného octa
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • mix salátových lístků (řepné lístky, hořčičné lístky, rukola, baby špenát, dubáček...)
    • 1/2 malé červené cibule, na tenká kolečka
    • hrst ředkviček, nakrájených na tenké plátky
    • plátky parmazánu na posypání

Příprava jídla

1 Rozehřejte troubu na 180 °C. Vejce vařte 6 minut (neměla by být úplně natvrdo). Pak je vložte do studené vody, oloupejte a překrojte na poloviny.

Kousky pečiva rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte zhruba 12 minut dokřupava a dozlatova.

3 Zatímco se krutony pečou, dejte vařit osolenou vodu s trochou citronové šťávy. Do vroucí vody vložte chřest a vařte ho zhruba 3 minuty, aby byl měkký, ale ještě křupavý. Stonky vytáhněte, prolijte pod studenou vodou, aby si zachovaly barvu, a nechte důkladně okapat. Dlouhé stonky překrojte příčně napůl, příliš silné zase podélně.

4 Ve velké míse prošlehejte olivový olej, ocet, sůl a pepř. Ke vzniklému dresinku přidejte chřest a salátové lístky a vše zlehka promíchejte se zálivkou. Navrch dejte plátky ředkviček, křupavé krutony, kolečka cibule, plátky parmazánu a vejce.

NĚCO NAVÍC
Dresink je jemný, aby vynikla především chuť jarní zeleniny. Pokud si přejete výraznější chuť, nebojte se přiostřit: do dresinku přidejte dijonskou hořčici, nastrouhanou citronovou kůru, prolisovaný česnek a trochu medu. Salát obměňujte podle sezony a zeleniny, kterou máte k dispozici – dobrou náhradou chřestu jsou například zelené fazolky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hráškový krém se šunkou

Rebarborové bellini

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

REKLAMA

Přidat komentář