Jarní panzanella s chřestem

Jarní panzanella s chřestem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1706 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 105 g
Tuky 103 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tradiční verze italské panzanelly počítá se zralými rajčaty, jejichž šťáva se vsákne do opečeného chleba. V naší jarní variantě chleba křoupe stejně jako svěží cibule a salátové lístky, což má rozhodně také něco do sebe!

Suroviny

vejce 4 ks
ciabatta 2 ks
lze nahradit kusem rustikální bagety, na kousky o velikosti sousta
olivový olej 60 ml
+ 2 lžíce navíc na pečivo
citronová štáva
podle chuti
chřest zelený 2 svazek
(celkem 800g), odkrojené konce
vinný ocet bílý 50 ml
červený
sůl
pepř
čerstvě mletý
mix salátových lístků (řepné, hořčičné, rukola, baby špenát, dubáček, …)
cibule červená 0.5 ks
malá, na tenká kolečka
ředkvičky hrst
na tenké plátky
parmazán
plátky, na posypání

1 Rozehřejte troubu na 180 °C. Vejce vařte 6 minut (neměla by být úplně natvrdo). Pak je vložte do studené vody, oloupejte a překrojte na poloviny.

Kousky pečiva rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte zhruba 12 minut dokřupava a dozlatova.

3 Zatímco se krutony pečou, dejte vařit osolenou vodu s trochou citronové šťávy. Do vroucí vody vložte chřest a vařte ho zhruba 3 minuty, aby byl měkký, ale ještě křupavý. Stonky vytáhněte, prolijte pod studenou vodou, aby si zachovaly barvu, a nechte důkladně okapat. Dlouhé stonky překrojte příčně napůl, příliš silné zase podélně.

4 Ve velké míse prošlehejte olivový olej, ocet, sůl a pepř. Ke vzniklému dresinku přidejte chřest a salátové lístky a vše zlehka promíchejte se zálivkou. Navrch dejte plátky ředkviček, křupavé krutony, kolečka cibule, plátky parmazánu a vejce.

NĚCO NAVÍC
Dresink je jemný, aby vynikla především chuť jarní zeleniny. Pokud si přejete výraznější chuť, nebojte se přiostřit: do dresinku přidejte dijonskou hořčici, nastrouhanou citronovou kůru, prolisovaný česnek a trochu medu. Salát obměňujte podle sezony a zeleniny, kterou máte k dispozici – dobrou náhradou chřestu jsou například zelené fazolky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit