0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní panzanella s chřestem

Jarní panzanella s chřestem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jarní panzanella s chřestem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1712 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 107 g
Tuky 103 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční verze italské panzanelly počítá se zralými rajčaty, jejichž šťáva se vsákne do opečeného chleba. V naší jarní variantě chleba křoupe stejně jako svěží cibule a salátové lístky, což má rozhodně také něco do sebe!

Suroviny

vejce 4 ks
na kousky o velikosti sousta, lze nahradit kusem rustikální bagety, na kousky o velikosti sousta
olivový olej 60 ml
+ 2 lžíce navíc na pečivo
citronová šťáva
podle chuti
chřest zelený 2 svazky
celkem 800 g, konce odkrojené
vinný ocet červený 50 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
salát
mix salátových lístků (řepné lístky, hořčičné lístky, rukola, baby špenát, dubáček,…)
cibule červená ½ ks
malá, na tenká kolečka
ředkvičky 1 hrst
nakrájené na tenké plátky
plátky, na posypání

1 Rozehřejte troubu na 180 °C. Vejce vařte 6 minut (neměla by být úplně natvrdo). Pak je vložte do studené vody, oloupejte a překrojte na poloviny.

Kousky pečiva rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte zhruba 12 minut dokřupava a dozlatova.

3 Zatímco se krutony pečou, dejte vařit osolenou vodu s trochou citronové šťávy. Do vroucí vody vložte chřest a vařte ho zhruba 3 minuty, aby byl měkký, ale ještě křupavý. Stonky vytáhněte, prolijte pod studenou vodou, aby si zachovaly barvu, a nechte důkladně okapat. Dlouhé stonky překrojte příčně napůl, příliš silné zase podélně.

4 Ve velké míse prošlehejte olivový olej, ocet, sůl a pepř. Ke vzniklému dresinku přidejte chřest a salátové lístky a vše zlehka promíchejte se zálivkou. Navrch dejte plátky ředkviček, křupavé krutony, kolečka cibule, plátky parmazánu a vejce.

NĚCO NAVÍC
Dresink je jemný, aby vynikla především chuť jarní zeleniny. Pokud si přejete výraznější chuť, nebojte se přiostřit: do dresinku přidejte dijonskou hořčici, nastrouhanou citronovou kůru, prolisovaný česnek a trochu medu. Salát obměňujte podle sezony a zeleniny, kterou máte k dispozici – dobrou náhradou chřestu jsou například zelené fazolky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín