Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hráškový krém se šunkou

Tahle polévka je sladká a jemná po hrášku, slaný chuťový tón zajistí šunka. Můžete ji vařit celý rok, ale nikdy nechutná lépe než právě na jaře!

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 40 g másla
    • 1 větší šalotka, nakrájená nadrobno
    • 1 větší pórek, pouze bílá část, nakrájená na jemná kolečka
    • 1 střední brambora, oloupaná a nakrájená na menší kostky
    • 1,2 litru zeleninového vývaru
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 700 g mraženého jemného hrášku (prodává se jako ‚petit pois‘)
    • 120 g šunky v celku, nakrájené na kostičky
    • hráškové výhonky na ozdobení
    • olivový olej na pokapání
    • křupavé pečivo k podávání (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 V hrnci zpěňte máslo a opečte na něm šalotku a pórek dosklovita. Pak přidejte kostky brambor a chvíli společně opékejte, aby se také obalily v másle. Potom zalijte vývarem, osolte, přiklopte a vařte, až jsou brambory zcela měkké. Přisypte do hrnce hrášek a nechte jen chvilku projít varem – aby hrášek neztratil barvu. Odstavte, část hrášku vylovte stranou na dokončení (aby měla polévka zajímavější texturu) a zbytek rozmixujte zcela dohladka. Následně ještě můžete propasírovat přes cedník, aby byla úplně jemná.

2 Vraťte na sporák a nechte v polévce prohřát kostičky šunky a zbytek hrášku v celku. Před podáváním ozdobte hráško- vými výhonky, okořeňte čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Podávejte třeba s opečenými plátky bagety.

NĚCO NAVÍC
K polévce podávejte něco křupavého, například toustíky. Bagetu nebo světlý chléb nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozpalte trošku olivového oleje a plátky opečte dokřupava. Pokud chcete toustíkům dodat další chuťový rozměr, můžete je pokapat například bazalkovým pestem nebo domácím mátovým pestem

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jarní panzanella s chřestem

Rebarborové bellini

Losos jako Wellington se šťouchanými bramborami

Dej mi hrášku aneb Nejlahodnější hráškové recepty

REKLAMA

Přidat komentář