
Hráškový krém se šunkou
Tahle polévka je sladká a jemná po hrášku, slaný chuťový tón zajistí šunka. Můžete ji vařit celý rok, ale nikdy nechutná lépe než právě na jaře!
Ingredience
- 40 g másla
- 1 větší šalotka, nakrájená nadrobno
- 1 větší pórek, pouze bílá část, nakrájená na jemná kolečka
- 1 střední brambora, oloupaná a nakrájená na menší kostky
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 700 g mraženého jemného hrášku (prodává se jako ‚petit pois‘)
- 120 g šunky v celku, nakrájené na kostičky
- hráškové výhonky na ozdobení
- olivový olej na pokapání
- křupavé pečivo k podávání (viz Něco navíc)
Příprava jídla
1 V hrnci zpěňte máslo a opečte na něm šalotku a pórek dosklovita. Pak přidejte kostky brambor a chvíli společně opékejte, aby se také obalily v másle. Potom zalijte vývarem, osolte, přiklopte a vařte, až jsou brambory zcela měkké. Přisypte do hrnce hrášek a nechte jen chvilku projít varem – aby hrášek neztratil barvu. Odstavte, část hrášku vylovte stranou na dokončení (aby měla polévka zajímavější texturu) a zbytek rozmixujte zcela dohladka. Následně ještě můžete propasírovat přes cedník, aby byla úplně jemná.
2 Vraťte na sporák a nechte v polévce prohřát kostičky šunky a zbytek hrášku v celku. Před podáváním ozdobte hráško- vými výhonky, okořeňte čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Podávejte třeba s opečenými plátky bagety.
NĚCO NAVÍC
K polévce podávejte něco křupavého, například toustíky. Bagetu nebo světlý chléb nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozpalte trošku olivového oleje a plátky opečte dokřupava. Pokud chcete toustíkům dodat další chuťový rozměr, můžete je pokapat například bazalkovým pestem nebo domácím mátovým pestem.
Přidat komentář