0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hráškový krém se šunkou

Hráškový krém se šunkou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1675 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 203 g
Tuky 47 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je sladká a jemná po hrášku, slaný chuťový tón zajistí šunka. Můžete ji vařit celý rok, ale nikdy nechutná lépe než právě na jaře!

Suroviny

máslo 40 g
šalotka 1 ks
větší, nadrobno
pórek 1 ks
větší, pouze bílá část, na jemná kolečka
střední, oloupaná, na menší kostky
vývar zeleninový 1,2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 700 g
jemný (prodává se jako „petit pois“)
šunka 120 g
v celku, na kostičky
hráškové výhonky
na ozdobení
olivový olej
na pokapání
pečivo
k podávání (viz Něco navíc)

1 V hrnci zpěňte máslo a opečte na něm šalotku a pórek dosklovita. Pak přidejte kostky brambor a chvíli společně opékejte, aby se také obalily v másle. Potom zalijte vývarem, osolte, přiklopte a vařte, až jsou brambory zcela měkké. Přisypte do hrnce hrášek a nechte jen chvilku projít varem – aby hrášek neztratil barvu. Odstavte, část hrášku vylovte stranou na dokončení (aby měla polévka zajímavější texturu) a zbytek rozmixujte zcela dohladka. Následně ještě můžete propasírovat přes cedník, aby byla úplně jemná.

2 Vraťte na sporák a nechte v polévce prohřát kostičky šunky a zbytek hrášku v celku. Před podáváním ozdobte hráško- vými výhonky, okořeňte čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Podávejte třeba s opečenými plátky bagety.

NĚCO NAVÍC
K polévce podávejte něco křupavého, například toustíky. Bagetu nebo světlý chléb nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozpalte trošku olivového oleje a plátky opečte dokřupava. Pokud chcete toustíkům dodat další chuťový rozměr, můžete je pokapat například bazalkovým pestem nebo domácím mátovým pestem

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč