Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1675 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 203 g
Tuky 47 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je sladká a jemná po hrášku, slaný chuťový tón zajistí šunka. Hráškový krém se šunkou můžete vařit celý rok, ale nikdy nechutná lépe než právě na jaře!

Suroviny

větší, nadrobno
pórek 1 ks
větší, pouze bílá část, na jemná kolečka
střední, oloupaná, na menší kostky
vývar zeleninový 1,2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 700 g
jemný (prodává se jako „petit pois“)
šunka 120 g
v celku, na kostičky
hráškové výhonky
na ozdobení
olivový olej
na pokapání
k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

V hrnci zpěňte máslo a opečte na něm šalotku a pórek dosklovita.

2

Pak přidejte kostky brambor a chvíli společně opékejte, aby se také obalily v másle.

3

Potom zalijte vývarem, osolte, přiklopte a vařte, až jsou brambory zcela měkké. Přisypte do hrnce hrášek a nechte jen chvilku projít varem – aby hrášek neztratil barvu.

4

Odstavte, část hrášku vylovte stranou na dokončení (aby měla polévka zajímavější texturu) a zbytek rozmixujte zcela dohladka. Následně ještě můžete propasírovat přes cedník, aby byla úplně jemná.

5

Vraťte na sporák a nechte v polévce prohřát kostičky šunky a zbytek hrášku v celku.

6

Před podáváním ozdobte hráško- vými výhonky, okořeňte čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Podávejte třeba s opečenými plátky bagety.

NĚCO NAVÍC
K polévce podávejte něco křupavého, například toustíky. Bagetu nebo světlý chléb nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozpalte trošku olivového oleje a plátky opečte dokřupava. Pokud chcete toustíkům dodat další chuťový rozměr, můžete je pokapat například bazalkovým pestem nebo domácím mátovým pestem

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín