Hráškový krém se šunkou

Hráškový krém se šunkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1675 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 203 g
Tuky 47 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tahle polévka je sladká a jemná po hrášku, slaný chuťový tón zajistí šunka. Můžete ji vařit celý rok, ale nikdy nechutná lépe než právě na jaře!

Suroviny

máslo 40 g
šalotka 1 ks
větší, nadrobno
pórek 1 ks
větší, pouze bílá část, na jemná kolečka
brambory 1 ks
střední, oloupaná, na menší kostky
vývar zeleninový 1.2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 700 g
jemný (prodává se jako „petit pois“)
šunka 120 g
v celku, na kostičky
hráškové výhonky
na ozdobení
olivový olej
na pokapání
pečivo
k podávání (viz Něco navíc)

1 V hrnci zpěňte máslo a opečte na něm šalotku a pórek dosklovita. Pak přidejte kostky brambor a chvíli společně opékejte, aby se také obalily v másle. Potom zalijte vývarem, osolte, přiklopte a vařte, až jsou brambory zcela měkké. Přisypte do hrnce hrášek a nechte jen chvilku projít varem – aby hrášek neztratil barvu. Odstavte, část hrášku vylovte stranou na dokončení (aby měla polévka zajímavější texturu) a zbytek rozmixujte zcela dohladka. Následně ještě můžete propasírovat přes cedník, aby byla úplně jemná.

2 Vraťte na sporák a nechte v polévce prohřát kostičky šunky a zbytek hrášku v celku. Před podáváním ozdobte hráško- vými výhonky, okořeňte čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Podávejte třeba s opečenými plátky bagety.

NĚCO NAVÍC
K polévce podávejte něco křupavého, například toustíky. Bagetu nebo světlý chléb nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozpalte trošku olivového oleje a plátky opečte dokřupava. Pokud chcete toustíkům dodat další chuťový rozměr, můžete je pokapat například bazalkovým pestem nebo domácím mátovým pestem

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit