Tahle polévka je sladká a jemná po hrášku, slaný chuťový tón zajistí šunka. Hráškový krém se šunkou můžete vařit celý rok, ale nikdy nechutná lépe než právě na jaře!
Suroviny
Postup
V hrnci zpěňte máslo a opečte na něm šalotku a pórek dosklovita.
Pak přidejte kostky brambor a chvíli společně opékejte, aby se také obalily v másle.
Potom zalijte vývarem, osolte, přiklopte a vařte, až jsou brambory zcela měkké. Přisypte do hrnce hrášek a nechte jen chvilku projít varem – aby hrášek neztratil barvu.
Odstavte, část hrášku vylovte stranou na dokončení (aby měla polévka zajímavější texturu) a zbytek rozmixujte zcela dohladka. Následně ještě můžete propasírovat přes cedník, aby byla úplně jemná.
Vraťte na sporák a nechte v polévce prohřát kostičky šunky a zbytek hrášku v celku.
Před podáváním ozdobte hráško- vými výhonky, okořeňte čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Podávejte třeba s opečenými plátky bagety.
NĚCO NAVÍC
K polévce podávejte něco křupavého, například toustíky. Bagetu nebo světlý chléb nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozpalte trošku olivového oleje a plátky opečte dokřupava. Pokud chcete toustíkům dodat další chuťový rozměr, můžete je pokapat například bazalkovým pestem nebo domácím mátovým pestem.