0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hráškový krém se šunkou

Hráškový krém se šunkou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1675 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 203 g
Tuky 47 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je sladká a jemná po hrášku, slaný chuťový tón zajistí šunka. Můžete ji vařit celý rok, ale nikdy nechutná lépe než právě na jaře!

Suroviny

máslo 40 g
šalotka 1 ks
větší, nadrobno
pórek 1 ks
větší, pouze bílá část, na jemná kolečka
brambory 1 ks
střední, oloupaná, na menší kostky
vývar zeleninový 1.2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 700 g
jemný (prodává se jako „petit pois“)
šunka 120 g
v celku, na kostičky
hráškové výhonky
na ozdobení
olivový olej
na pokapání
pečivo
k podávání (viz Něco navíc)

1 V hrnci zpěňte máslo a opečte na něm šalotku a pórek dosklovita. Pak přidejte kostky brambor a chvíli společně opékejte, aby se také obalily v másle. Potom zalijte vývarem, osolte, přiklopte a vařte, až jsou brambory zcela měkké. Přisypte do hrnce hrášek a nechte jen chvilku projít varem – aby hrášek neztratil barvu. Odstavte, část hrášku vylovte stranou na dokončení (aby měla polévka zajímavější texturu) a zbytek rozmixujte zcela dohladka. Následně ještě můžete propasírovat přes cedník, aby byla úplně jemná.

2 Vraťte na sporák a nechte v polévce prohřát kostičky šunky a zbytek hrášku v celku. Před podáváním ozdobte hráško- vými výhonky, okořeňte čerstvě mletým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Podávejte třeba s opečenými plátky bagety.

NĚCO NAVÍC
K polévce podávejte něco křupavého, například toustíky. Bagetu nebo světlý chléb nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozpalte trošku olivového oleje a plátky opečte dokřupava. Pokud chcete toustíkům dodat další chuťový rozměr, můžete je pokapat například bazalkovým pestem nebo domácím mátovým pestem

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....

Obchod Apetit