Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní toust
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2832 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 414 g
Tuky 42 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, jak si vychutnat jaro se vším všudy!

Suroviny

hrášek 1,2 kg
čerstvý v luscích nebo 400 g vyloupaného
oregano svazek
čerstvé
sůl mořská
pepř
čerstvě namletý černý
olivový olej
+ na posypání
z jednoho citronu
chleba 4 plátky
celozrnný, klidně i den starého
česnek 2 stroužky
oloupané
větší, přepůlené
hráškové výhonky
měkké, na ozdobu (nemusí být)

Postup

1

Nejdříve vyberte ty nejmenší kuličky hrášku a nechte je na ozdobu. Pak hrášek přesypte do větší, těžší mísy. Přidejte k němu polovinu lístků oregana a špetku soli a tloučkem z hmoždíře je utlučte na jemnou kaši. Půjde vám to snadno, pokud použijete mladý, čerstvý jarní hrášek. Naopak naprosto nevhodný je v tomto případě hrášek mražený.

2

Přidejte několik lžic olivového oleje, aby se vše spojilo v pastu. Přisypte sýr pecorino a vlijte zhruba tři čtvrtiny citronové šťávy. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte: přidejte sýr, citronovou šťávu nebo olej.

3

Chleba opečte z obou stran na grilovací pánvi a potřete česnekem (podobně jako topinky), pak i hustou vrstvou hráškové pasty. Ozdobte mozzarellou a případně smotanými mladými hráškovými výhonky, navrch dejte zbylé oregano.

4

Servírujte se zbylým hráškem, pokapané zbylou šťávou z citronu, olivovým olejem, osolené a opepřené. A nezapomeňte každou porci posypat pecorinem!

NĚCO NAVÍC: Hrách setý patří mezi nejstarší druhy zeleniny a mimo jiné je cenný i tím, že je významným zdrojem bílkovin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín