Recept, jak si vychutnat jaro se vším všudy!
Suroviny
Postup
Nejdříve vyberte ty nejmenší kuličky hrášku a nechte je na ozdobu. Pak hrášek přesypte do větší, těžší mísy. Přidejte k němu polovinu lístků oregana a špetku soli a tloučkem z hmoždíře je utlučte na jemnou kaši. Půjde vám to snadno, pokud použijete mladý, čerstvý jarní hrášek. Naopak naprosto nevhodný je v tomto případě hrášek mražený.
Přidejte několik lžic olivového oleje, aby se vše spojilo v pastu. Přisypte sýr pecorino a vlijte zhruba tři čtvrtiny citronové šťávy. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte: přidejte sýr, citronovou šťávu nebo olej.
Chleba opečte z obou stran na grilovací pánvi a potřete česnekem (podobně jako topinky), pak i hustou vrstvou hráškové pasty. Ozdobte mozzarellou a případně smotanými mladými hráškovými výhonky, navrch dejte zbylé oregano.
Servírujte se zbylým hráškem, pokapané zbylou šťávou z citronu, olivovým olejem, osolené a opepřené. A nezapomeňte každou porci posypat pecorinem!
NĚCO NAVÍC: Hrách setý patří mezi nejstarší druhy zeleniny a mimo jiné je cenný i tím, že je významným zdrojem bílkovin.