Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem

Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 978 kcal
Bílkoviny 36 g
Cukr 105 g
Tuky 44 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vůči brokolici má spousta strávníků výhrady, ale nakonec si pochutnají, když ji rafinovaně ukryjete, jako jsme to udělali my.

Suroviny

4 PL
směs semínek a oříšků vrchovaté lžíce,(např. dýňová a slunečnicová semínka, sezam, pistácie, piniové nebo nasekané lískové oříšky, vlašské ořechy či mandle, loupané i ne...)
kuskus 100 g
(my jsme použili celozrnný)
sůl
pepř
čerstvě mletý
200 g
pološtiepek uzený, lze nahradit haloumi, na širší plátky či na kousky + olej na opékání podle potřeby
1 ČL
za’atar (nebo podle chuti), nemusí být
brokolice 150 g
rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
květák 150 g
rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
cibule červená 0.5 ks
malé, nakrájená natenko
petrželka 0.5 svazku
nasekaná nadrobno + k podávání
citron 1 ks
kůra najemno ostrouhaná a pak z 1/2 vymačkaná šťáva a 1/2 nakrájená na klínky
NA DIP
krémový sýr 100 g
např. lučiny
zakysaná smetana 2
worcesterská omáčka
(podle potřeby vegetariánského)
česnek 1 stroužky
drcené

1 V pánvi na středním ohni cca 2 minuty pražte směs semínek a oříšků (jen zlehka, nepřipalte je!), přesuňte je do misky.

2 Kuskus připravte podle návodu na obalu. Utřete přísady na dip, podle chuti osolte a opepřete. Sýr opečte z obou stran na pánvi dozlatova, podle potřeby na troše oleje. Přesuňte na talířek a odložte.

3 Kuskus načechrejte, promíchejte se za’atarem podle chuti a brokolicovo-květákovou rýží, červenou cibulí, petrželkou, citronovou kůrou a opraženými semínky. Podle chuti osolte a opepřete. Opět promíchejte. Pokropte šťávou z 1/2 citronu (nebo méně, podle chuti).

4 Podávejte s opečeným sýrem a dresinkem a zbývajícím citronem nakrájeným na klínky, ozdobené další petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Blízkovýchodní koření za’atar můžete i vyměnit za egyptskou směs dukkah. Petrželku lze nahradit či doplnit libovolnými ,měkkými‘ bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...

Obchod Apetit