Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem
Brokolicovo-květáková rýže
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1683 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 109 g
Tuky 92 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůči brokolici má spousta strávníků výhrady, ale nakonec si pochutnají, když ji rafinovaně ukryjete, jako jsme to udělali my.

Suroviny

semínka 4 PL
směs semínek a oříšků vrchovaté lžíce (např. dýňová a slunečnicová semínka, sezam, pistácie, piniové nebo nasekané lískové oříšky, vlašské ořechy či mandle, loupané i ne...)
kuskus 100 g
my jsme použili celozrnný
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo pološtiepek uzený, na širší plátky či na kousky + olej na opékání podle potřeby
zaatar 1 ČL
(nebo podle chuti), nemusí být
rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
malé, nakrájená natenko
petrželka ½ svazku
nasekaná nadrobno + k podávání
kůra najemno ostrouhaná a pak z 1/2 vymačkaná šťáva a 1/2 nakrájená na klínky
NA DIP
např. lučiny
worcesterská omáčka
(podle potřeby vegetariánského)
česnek 1 stroužky
drcené

Postup

1

V pánvi na středním ohni cca 2 minuty pražte směs semínek a oříšků (jen zlehka, nepřipalte je!), přesuňte je do misky.

2

Kuskus připravte podle návodu na obalu. Utřete přísady na dip, podle chuti osolte a opepřete. Sýr opečte z obou stran na pánvi dozlatova, podle potřeby na troše oleje. Přesuňte na talířek a odložte.

3

Kuskus načechrejte, promíchejte se za’atarem podle chuti a brokolicovo-květákovou rýží, červenou cibulí, petrželkou, citronovou kůrou a opraženými semínky. Podle chuti osolte a opepřete. Opět promíchejte. Pokropte šťávou z 1/2 citronu (nebo méně, podle chuti).

4

Podávejte s opečeným sýrem a dresinkem a zbývajícím citronem nakrájeným na klínky, ozdobené další petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Blízkovýchodní koření za’atar můžete i vyměnit za egyptskou směs dukkah. Petrželku lze nahradit či doplnit libovolnými ,měkkými‘ bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...