0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem

Brokolicovo-květáková rýže
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1622 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 109 g
Tuky 94 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůči brokolici má spousta strávníků výhrady, ale nakonec si pochutnají, když ji rafinovaně ukryjete, jako jsme to udělali my.

Suroviny

4 PL
směs semínek a oříšků vrchovaté lžíce,(např. dýňová a slunečnicová semínka, sezam, pistácie, piniové nebo nasekané lískové oříšky, vlašské ořechy či mandle, loupané i ne...)
kuskus 100 g
(my jsme použili celozrnný)
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr halloumi 200 g
nebo pološtiepek uzený, na širší plátky či na kousky + olej na opékání podle potřeby
1 ČL
za’atar (nebo podle chuti), nemusí být
brokolice 150 g
rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
květák 150 g
rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
cibule červená 0.5 ks
malé, nakrájená natenko
petrželka 0.5 svazku
nasekaná nadrobno + k podávání
citron 1 ks
kůra najemno ostrouhaná a pak z 1/2 vymačkaná šťáva a 1/2 nakrájená na klínky
NA DIP
krémový sýr 100 g
např. lučiny
zakysaná smetana 2
worcesterská omáčka
(podle potřeby vegetariánského)
česnek 1 stroužky
drcené

Postup

1

V pánvi na středním ohni cca 2 minuty pražte směs semínek a oříšků (jen zlehka, nepřipalte je!), přesuňte je do misky.

2

Kuskus připravte podle návodu na obalu. Utřete přísady na dip, podle chuti osolte a opepřete. Sýr opečte z obou stran na pánvi dozlatova, podle potřeby na troše oleje. Přesuňte na talířek a odložte.

3

Kuskus načechrejte, promíchejte se za’atarem podle chuti a brokolicovo-květákovou rýží, červenou cibulí, petrželkou, citronovou kůrou a opraženými semínky. Podle chuti osolte a opepřete. Opět promíchejte. Pokropte šťávou z 1/2 citronu (nebo méně, podle chuti).

4

Podávejte s opečeným sýrem a dresinkem a zbývajícím citronem nakrájeným na klínky, ozdobené další petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Blízkovýchodní koření za’atar můžete i vyměnit za egyptskou směs dukkah. Petrželku lze nahradit či doplnit libovolnými ,měkkými‘ bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit