0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jogurtová šarlota

Jogurtová šarlota
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jogurtová šarlota

4 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3891 kcal
Bílkoviny 448 g
Sacharidy 267 g
Tuky 98 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká ohrádka z cukrářských piškotů skrývá svěží jogurtovou pěnu a šťavnaté ovoce. Tímhle elegantním a efektním dezertem zaručeně okouzlíte každého oslavence.

Suroviny

piškoty 200 g
dlouhé, cukrářské
víno dezertní
na pokapání
želatina 3 plátky
smetana ke šlehání 250 g
33–40%
jogurt řeckého typu 250 g
nízkotučný, o pokojové teplotě
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
moučkový cukr 3 PL
ovoce 400 g
ideálně červené – třešně, jahody nakrájené nadrobno, maliny, rybíz + celé plody na ozdobení

Postup

1

Připravte formu, do níž budete šarlotu skládat (nejlepší je rozevírací dortová forma s průměrem 18–20 cm). Boky a dno formy vyložte piškoty. U boků se bude jejich pocukrovaná strana opírat o stěnu formy, na dno je vyskládejte pocukrovanou stranou nahoru. Piškoty na dně pokropte nebo potřete dezertním vínem.

2

Plátky želatiny namočte do studené vody (viz Něco navíc). Smetanu ušlehejte dotuha a zlehka do ní vmíchejte jogurt, dřeň vanilkového lusku a moučkový cukr. Ze želatiny vymačkejte vodu a zahřejte ji v rendlíku. Když se rozpustí, odstavte, přidejte 2 vrchovaté lžíce jogurtové náplně a dobře rozmíchejte. Vraťte směs se želatinou do mísy s jogurtovou náplní a důkladně promíchejte.

3

Do připravené formy střídavě vrstvěte jogurtovou náplň a ovoce. Šarlotu dejte chladit alespoň na 5 hodin do lednice. Poté ji vyjměte z formy (rozevřete a sejměte vrchní díl, dno ponechte). Nahoře ozdobte ovocem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Plátková želatina se namáčí vždy do studené vody, a to na pár minut (asi 4–5). Stačí mistička, do které vlijete vodu, a želatinu do ní ponoříte. Pozor, necháte-li ji ve vodě příliš dlouho, rozpustí se. Plátkovou želatinu je nutné vymačkat, dát do horké tekutiny a nechat v ní rozpustit. Nebo ji – jako v receptu – po vymačkání můžete opatrně zahřívat v rendlíku až do rozpuštění.
     
  • Šarlota bude ještě lepší, pokud si předem připravíte vanilkovou smetanu. Smetanu a podélně rozříznutý vanilkový lusk i s vyškrábnutou dření dejte do menšího hrnce a přiveďte pod bod varu. Vmíchejte cukr a nechte vychladnout. Směs dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice. Poté vyjměte prázdný vanilkový lusk, vyhoďte ho a vanilkovou smetanu vyšlehejte, smíchejte s jogurtem a postupujte dál podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč