Jogurtová šarlota

Jogurtová šarlota
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jogurtová šarlota

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Do 30 minut Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3891 kcal
Bílkoviny 448 g
Cukr 267 g
Tuky 98 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká ohrádka z cukrářských piškotů skrývá svěží jogurtovou pěnu a šťavnaté ovoce. Tímhle elegantním a efektním dezertem zaručeně okouzlíte každého oslavence.

Suroviny

piškoty 200 g
dlouhé, cukrářské
víno dezertní
na pokapání
želatina 3 plátky
smetana ke šlehání 250 g
33–40%
jogurt řeckého typu 250 g
nízkotučný, o pokojové teplotě
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
moučkový cukr 3 PL
ovoce 400 g
ideálně červené – třešně, jahody nakrájené nadrobno, maliny, rybíz + celé plody na ozdobení

Postup

1

Připravte formu, do níž budete šarlotu skládat (nejlepší je rozevírací dortová forma s průměrem 18–20 cm). Boky a dno formy vyložte piškoty. U boků se bude jejich pocukrovaná strana opírat o stěnu formy, na dno je vyskládejte pocukrovanou stranou nahoru. Piškoty na dně pokropte nebo potřete dezertním vínem.

2

Plátky želatiny namočte do studené vody (viz Něco navíc). Smetanu ušlehejte dotuha a zlehka do ní vmíchejte jogurt, dřeň vanilkového lusku a moučkový cukr. Ze želatiny vymačkejte vodu a zahřejte ji v rendlíku. Když se rozpustí, odstavte, přidejte 2 vrchovaté lžíce jogurtové náplně a dobře rozmíchejte. Vraťte směs se želatinou do mísy s jogurtovou náplní a důkladně promíchejte.

3

Do připravené formy střídavě vrstvěte jogurtovou náplň a ovoce. Šarlotu dejte chladit alespoň na 5 hodin do lednice. Poté ji vyjměte z formy (rozevřete a sejměte vrchní díl, dno ponechte). Nahoře ozdobte ovocem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Plátková želatina se namáčí vždy do studené vody, a to na pár minut (asi 4–5). Stačí mistička, do které vlijete vodu, a želatinu do ní ponoříte. Pozor, necháte-li ji ve vodě příliš dlouho, rozpustí se. Plátkovou želatinu je nutné vymačkat, dát do horké tekutiny a nechat v ní rozpustit. Nebo ji – jako v receptu – po vymačkání můžete opatrně zahřívat v rendlíku až do rozpuštění.
     
  • Šarlota bude ještě lepší, pokud si předem připravíte vanilkovou smetanu. Smetanu a podélně rozříznutý vanilkový lusk i s vyškrábnutou dření dejte do menšího hrnce a přiveďte pod bod varu. Vmíchejte cukr a nechte vychladnout. Směs dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice. Poté vyjměte prázdný vanilkový lusk, vyhoďte ho a vanilkovou smetanu vyšlehejte, smíchejte s jogurtem a postupujte dál podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit