Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jogurtová šarlota
Jogurtová šarlota
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jogurtová šarlota

4.2/5 Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3891 kcal
Bílkoviny 448 g
Sacharidy 267 g
Tuky 98 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladká ohrádka z cukrářských piškotů skrývá svěží jogurtovou pěnu a šťavnaté ovoce. Tímhle elegantním a efektním dezertem zaručeně okouzlíte každého oslavence.

Související recepty

Suroviny

dlouhé, cukrářské
na pokapání
želatina 3 plátky
nízkotučný, o pokojové teplotě
dřeň vyškrábnutá
ovoce 400 g
ideálně červené – třešně, jahody nakrájené nadrobno, maliny, rybíz + celé plody na ozdobení

Postup

1

Připravte formu, do níž budete šarlotu skládat (nejlepší je rozevírací dortová forma s průměrem 18–20 cm). Boky a dno formy vyložte piškoty. U boků se bude jejich pocukrovaná strana opírat o stěnu formy, na dno je vyskládejte pocukrovanou stranou nahoru. Piškoty na dně pokropte nebo potřete dezertním vínem.

2

Plátky želatiny namočte do studené vody (viz Něco navíc). Smetanu ušlehejte dotuha a zlehka do ní vmíchejte jogurt, dřeň vanilkového lusku a moučkový cukr. Ze želatiny vymačkejte vodu a zahřejte ji v rendlíku. Když se rozpustí, odstavte, přidejte 2 vrchovaté lžíce jogurtové náplně a dobře rozmíchejte. Vraťte směs se želatinou do mísy s jogurtovou náplní a důkladně promíchejte.

3

Do připravené formy střídavě vrstvěte jogurtovou náplň a ovoce. Šarlotu dejte chladit alespoň na 5 hodin do lednice. Poté ji vyjměte z formy (rozevřete a sejměte vrchní díl, dno ponechte). Nahoře ozdobte ovocem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Plátková želatina se namáčí vždy do studené vody, a to na pár minut (asi 4–5). Stačí mistička, do které vlijete vodu, a želatinu do ní ponoříte. Pozor, necháte-li ji ve vodě příliš dlouho, rozpustí se. Plátkovou želatinu je nutné vymačkat, dát do horké tekutiny a nechat v ní rozpustit. Nebo ji – jako v receptu – po vymačkání můžete opatrně zahřívat v rendlíku až do rozpuštění.
     
  • Šarlota bude ještě lepší, pokud si předem připravíte vanilkovou smetanu. Smetanu a podélně rozříznutý vanilkový lusk i s vyškrábnutou dření dejte do menšího hrnce a přiveďte pod bod varu. Vmíchejte cukr a nechte vychladnout. Směs dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice. Poté vyjměte prázdný vanilkový lusk, vyhoďte ho a vanilkovou smetanu vyšlehejte, smíchejte s jogurtem a postupujte dál podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín