Sladká ohrádka z cukrářských piškotů skrývá svěží jogurtovou pěnu a šťavnaté ovoce. Tímhle elegantním a efektním dezertem zaručeně okouzlíte každého oslavence.
Suroviny
Postup
Připravte formu, do níž budete šarlotu skládat (nejlepší je rozevírací dortová forma s průměrem 18–20 cm). Boky a dno formy vyložte piškoty. U boků se bude jejich pocukrovaná strana opírat o stěnu formy, na dno je vyskládejte pocukrovanou stranou nahoru. Piškoty na dně pokropte nebo potřete dezertním vínem.
Plátky želatiny namočte do studené vody (viz Něco navíc). Smetanu ušlehejte dotuha a zlehka do ní vmíchejte jogurt, dřeň vanilkového lusku a moučkový cukr. Ze želatiny vymačkejte vodu a zahřejte ji v rendlíku. Když se rozpustí, odstavte, přidejte 2 vrchovaté lžíce jogurtové náplně a dobře rozmíchejte. Vraťte směs se želatinou do mísy s jogurtovou náplní a důkladně promíchejte.
Do připravené formy střídavě vrstvěte jogurtovou náplň a ovoce. Šarlotu dejte chladit alespoň na 5 hodin do lednice. Poté ji vyjměte z formy (rozevřete a sejměte vrchní díl, dno ponechte). Nahoře ozdobte ovocem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
- Plátková želatina se namáčí vždy do studené vody, a to na pár minut (asi 4–5). Stačí mistička, do které vlijete vodu, a želatinu do ní ponoříte. Pozor, necháte-li ji ve vodě příliš dlouho, rozpustí se. Plátkovou želatinu je nutné vymačkat, dát do horké tekutiny a nechat v ní rozpustit. Nebo ji – jako v receptu – po vymačkání můžete opatrně zahřívat v rendlíku až do rozpuštění.
- Šarlota bude ještě lepší, pokud si předem připravíte vanilkovou smetanu. Smetanu a podélně rozříznutý vanilkový lusk i s vyškrábnutou dření dejte do menšího hrnce a přiveďte pod bod varu. Vmíchejte cukr a nechte vychladnout. Směs dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice. Poté vyjměte prázdný vanilkový lusk, vyhoďte ho a vanilkovou smetanu vyšlehejte, smíchejte s jogurtem a postupujte dál podle receptu.