Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Minidezerty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené 60

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 19517 kcal
Bílkoviny 321 g
Sacharidy 2064 g
Tuky 1070 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou malé, sladké a rozkošné a hodí se jako dezert po obědě, k odpolední kávě i jako malý dárek! Řeč je o minidezertech, jejichž přípravou vás krok za krokem provede šéfcukrář Drahomír Peterka.

 

Drahomír Peterka pracuje jako šéfcukrář a sous chef restaurací Gourmet Club a Café Palace hotelu Palace. Na jeho cukrářské kurzy si můžete zajít i do Prakulu. 

TIPY OD MISTRA:

  • Linecké těsto zpracujte co nejrychleji, nejlépe v robotu s hnětacím hákem nebo pádlem. Čím déle vám to bude trvat, tím více se bude těsto potom trhat.
  • Šlehačku dělejte na co nejnižší rychlost – čím pomaleji ji šleháte, tím víc vzduchu do ní dostanete, a tím déle vydrží pěkně tuhá. 

Suroviny

JAHODOVÝ DEZERT PALACE
vejce 6 ks
bílky a žloutky zvlášť
ocet 5 kapek
mandle plátky 80 g
na hoblinky, nebo nastrouhaná
+ NA NÁPLŇ
jahody 300 g
nakrájené na malé kousky, lze zaměnit za jiné ovoce - například borůvky, či maliny
jahodový džem 150 g
+ trocha na potření korpusu
33%, ušlehaná do tuha
+ NA DOKONČENÍ
nebo jiné ovoce
ovogel cristaline (koupíte v prodejnách s pomůckami pro cukráře)
VANILKOVÉ KOŠÍČKY S OVOCEM
prosáté + na podsypání
máslo 200 g
studené a nakrájené na kostičky
+ NA KRÉM
mléko 400 ml
plnotučné
vanilkový, lze nahradit škrobem a dření z vanilkového lusku
máslo 100 g
+ NA OZDOBENÍ
ovoce
maliny, ostružiny, borůvky, jahody nebo jiné oblíbené ovoce
ÉCLAIRS
vejce 3 ks
slunečnicový olej 50 g
sůl špetka
+ NA ČOKOLÁDOVÝ LANÝŽ
min 55% - připravte den předem - svařte tmavou čokoládu se šlehačkou, dejte do širší mělké nádoby a nechte 12 hodin odležet v lednici.
+ NA POLEVU
min 55%
tuk 30 g
+ NA GRILIÁŠ
+ NA DOKONČENÍ
lze nahradit ostružinami

Postup

1

Jahodový dezert Palace
Troubu předehřejte na 220°C. Bílky ušlehejte s octem a 2/3 krupicového cukru na sníh. Žloutky vyšlehejte se zbylým krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Smíchejte mouku, mandle a hobliny čokolády. Sníh z bílků a pěnu ze žloutků opatrně smíchejte a nakonec zlehka zapracujte moučnou směs.

 
minidezerty jahody - krok1 - šlehání bílků
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Tři plechy vyložte pečicím papírem, na jehož rub jste obkreslili tvar ráfku (30x25cm), do něhož budete dort sesazovat. Těsto rozdělte na 3 díly a každý rozetřete na 1 plech do tvaru obkresleného ráfku. Pečte 10 minut – z hotového korpusu lze sloupnout papír. Sundejte i s papírem z plechu a nechte vychladnout.

minidezerty jahody - krok2 - nanesení sněhu na pečící papír
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Na náplň smíchejte nakrájené jahody, džem, oba cukry a předem dle návodu rozpuštěnou želatinu. Nechte vychladit a zlehka zapracujte ušlehanou smetanu.

 
minidezerty jahody - krok3 - příprava jahodové náplně
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Na tác vyložený pečicím papírem položte ráfek a vložte do něj první vykrojený plát. Potřete ho co nejtenčí vrstvou džemu (nebude pak propouštět dolů smetanu).

minidezerty jahody - krok4 - potírání upečeného korpusu marmeládou
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Na džem rozetřete třetinu krému, zakryjte druhým plátem, potřete třetinou krému, zakryjte posledním plátem a zakončete zbylým krémem. Dejte minimálně na 20 minut chladit do lednice.

minidezerty jahody - krok5 - vrstvení dezertu
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

 Na dezert naneste tenoučkou vrstvu gelu krystaline, rozetřete ji, pak pokropte čokoládovou polevou a tu také rozetřete. Nakrájejte dezert na miniřezy a ozdobte každý kousek čerstvými jahodami.

 
minidezerty jahody - krok6 - zdoení dezertu
ZDROJ: Apetitonline.cz
7

Vanilkové košíčky s ovocem
Mouku prosejte. Smíchejte máslo s moučkovým cukrem. Přidejte citronovou kůru, vanilkový cukr a žloutky a promíchejte. Až na závěr zapracujte mouku, aby se dlouho neohřívala, a těsto nechte (zabalené v potravinářské fólii) nejméně 20 minut odležet v lednici.

 
minidezerty kosicky - krok1 - prosívání mouky
ZDROJ: Apetitonline.cz
8

Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozválejte na 3–4mm silný plát. Aby se těsto před vykrajováním snáz uvolnilo od podložky, podsypávejte ho při rozvalování moukou a pak podřízněte dlouhým nožem.

 
minidezerty kosicky - krok2 - válení těsta
ZDROJ: Apetitonline.cz
9

Z plátu vykrájejte kolečka (nejlépe vykrajovátkem, které velikostí pasuje k formičkám. Pokud velikost odpovídá, košíčky budou pěkně rovnoměrně silné. Když budou kolečka větší, budete muset odkrajovat horní okraj, budou-li kolečka menší, bude třeba je vytahovat do výšky.). Kolečko vložte vždy do formičky a vytlačte palci. Pečte do světle hnědé barvy zhruba -8 minut. Nechte zcela vychladnout. Teprve potom opatrně vyklepněte z formiček.

 
minidezerty kosicky - krok3 - vykrajování
ZDROJ: Apetitonline.cz
10

Na krém ohřejte mléko s cukrem na 40°C (aby nepálilo na prst). Třetinu mléka odlijte do rendlíku s pudinkovým práškem, zbytek přiveďte k varu. Mléko s pudinkem důkladně promíchejte, vlijte do horkého mléka a 5 minut vařte. Odstavte a přidejte vanilkový cukr.

 
minidezerty kosicky - krok4 - zahřívání mléka
ZDROJ: Apetitonline.cz
11

Pudink přendejte do misky nebo do robotu s metličkou a ručně nebo na pomalý chod šlehejte do vychladnutí. Do vychladlého pudinku zašlehejte máslo.

minidezerty kosicky - krok5 - příprava pudinkového krému
ZDROJ: Apetitonline.cz
12

Krém přendejte do cukrářského sáčku s libovolnou trubičkou a plňte košíčky podle chuti – my jsme dávali asi 10g krému do 1 košíčku.

minidezerty kosicky - krok6 - plnění košíčků
ZDROJ: Apetitonline.cz
13

Naplněné košíčky ozdobte (nakrájeným) ovocem. Hotové košíčky můžete lehce přetřít želatinou nebo posypat moučkovým cukrem, aby déle vydržely.

minidezerty kosicky - krok7 - zdobení košíčků čerstvým ovocem
ZDROJ: Apetitonline.cz
14

Prázdné korpusy vydrží v lednici měsíc, můžete je tak mít v zásobě a pak jen rychle naplnit krémem, když se nahlásí hosté. Košíčky s krémem vám vydrží v lednici 2 dny a ozdobené ovocem den.

minidezerty kosicky - krok8 - dokončení košíčků
ZDROJ: Apetitonline.cz
15

Éclairs
Troubu předehřejte na 180 °C. Na pálenou hmotu (cukrářský termín pro odpalované těsto) v rendlíku smíchejte sůl, 120g vody a olej a na středním plameni přiveďte k varu. Přisypte prosátou mouku a stále míchejte.

 
minidezerty eclairs - krok1 - příprava odpalovaného těsta
ZDROJ: Apetitonline.cz
16

Restujte tak dlouho, dokud se suroviny nespojí a neobjeví se tzv. bílé dno. Hmotu dejte do robotu a míchejte do vychladnutí. Potom zpomalte chod na minimum a postupně přidávejte vejce – dejte jich tolik, aby výsledná hmota měla konzistenci lepivé husté kaše.

minidezerty eclairs - krok2 - odpalování těsta
ZDROJ: Apetitonline.cz
17

Hmotu přesuňte do sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tvary – asi 6cm banánky (papír si přilepte k plechu kouskem těsta nebo olejem). Nakonec celý plech jemně pokropte studenou vodou a dejte péct na 8 minut.

minidezerty eclairs - krok3 - stříkání tvarů z odpalovaného těsta na pečící papír
ZDROJ: Apetitonline.cz
18

Na zkoušku vyndejte 1 kousek a poklepejte s ním o stůl – pokud dutě zvoní, je hotovo. (Když vyndáte korpusy předčasně, propadnou se a špatně se prokrajují a plní.) Vychladlé eclairky vodorovně prokrojte pilkovým nožem.

minidezerty eclairs - krok4 - rozpůlení upečených eclairek
ZDROJ: Apetitonline.cz
19

Na dokončení ušlehejte smetanu dotuha. Do cukrářského sáčku dejte připravený čokoládový lanýž a nastříkejte ho na spodní části korpusů. Potom dejte do cukrářského sáčku ušlehanou smetanu a přidejte na lanýž ještě proužek šlehačky.

 
minidezerty eclairs - krok5 - plnšní krémem
ZDROJ: Apetitonline.cz
20

Na griliáš rozdrťte válečkem v uzavřeném silnějším igelitovém sáčku ořechy (můžete je rozdrtit také v robotu). Griliáš si můžete připravit stejně jako čokoládový lanýž den předem.

 
minidezerty eclairs - krok6 - drcení griláže
ZDROJ: Apetitonline.cz
21

Nasucho roztavte cukr v rendlíku se silným dnem. Až zezlátne a vytvoří se karamel, zasypte jej rozdrcenými ořechy, promíchejte, vysypte na plech a nechte vychladnout. Potom rozdrťte na požadovanou hrubost.

minidezerty eclairs - krok7 - příprava karamelu
ZDROJ: Apetitonline.cz
22

Na polevu rozehřejte obě ingredience nad horkou vodní lázní a namočte do ní horní díly eclairek. Na spodní díl každé eclairky naaranžujte kousek čerstvého ovoce. Horním dílem namočeným v polevě potom přiklopte nazdobené spodní díly.

Nechte mírně zavadnout, aby griliáš neklouzal dolů, zasypte griliášem a nechte zaschnout. Korpusy vydrží v mrazáku v uzavřeném sáčku i několik měsíců, po naplnění je ale snězte do 24 hodin.

minidezerty eclairs - krok8 - dokončení dezertu
ZDROJ: Apetitonline.cz

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč