K přípravě těsta na jednoduché placky budete potřebovat jen mouku, olivový olej, bílý jogurt, vodů a sůl. S obložením už si můžete vyhrát podle svého. My jsme zvolili ančovičky, mozzarellu a citron. Výsledkem je skvělá chuťovka plná středomořských surovin, kterou můžete přikusovat třeba ke skleničce suchého bílého vína.
Suroviny
Postup
Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte hladkou mouku. Přidejte olej, jogurt, 125 ml studené vody a sůl a promíchejte, aby se suroviny spojily. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rukama vypracujte hladké pružné těsto, trvá to asi 6 minut. Z těsta udělejte kouli, vložte do čisté mísy lehce vymazané olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi 30 minut odpočívat na teplém místě.
Troubu předehřejte na 220°C a rovnou do ní vložte rozehřát 2 plechy.
Odpočinuté těsto rozdělte na dva stejně velké díly a na pečicím papíru z každého vyválejte kruh o průměru asi 25 cm. Na těsto rovnoměrně rozložte plátky mozzarelly, kolečka citronu, filety z ančoviček a posypte lístky rozmarýnu. Připravené placky opatrně přeneste i s pečicím papírem na rozpálené plechy a pečte asi 15 minut dozlatova.
Upečené placky osolte, opepřete, pokapejte extra panenským olivovým olejem a ihned podávejte.