Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Podzimní chmury si žádají barevnou vzpruhu na talíři. I proto teď tak boduje červená řepa!

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Vaření 0:30
Luštěniny Indická

Ingredience

    NA ŘEPNÉ LUPÍNKY

    • 2 červené řepy, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
    • 2-3 lžíce olivového oleje
    • špetka soli

    NA DHAL

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 lžičky černého hořčičného semínka
    • po 1 lžičce mleté kurkumy, římského kmínu a mletého koriandru
    • 1 lžička chilli vloček + k podávání
    • 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
    • 4 stroužky česneku, na plátky
    • cca 3cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
    • 3 malé červené řepy, oloupané a nastrouhané najemno
    • 200 g červené čočky, přebrané a propláchnuté
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1/2 lžičky kořenicí směsi garam masala

    NA PLACKY

    • 50 g cizrnové mouky (my jsme použili instantní, nabízí např. Country Life)
    • špetka soli a čerstvě mletého pepře
    • trocha olivového oleje
    • 1/2 lžičky jablečného octa
    • 1 velké vejce

    K PODÁVÁNÍ

    • hustý bílý jogurt
    • koriandr či hladkolistá petržel na ozdobení
    • tenké dlouhé plátky okurky a semínka černuchy (nemusí být)

Příprava jídla

1 Připravte řepné lupínky. Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájenou řepu promíchejte s olejem a solí a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 30 minut. (Hlídejte, nepřipalte...)

2 Na dhal na středním ohni rozehřejte ve velké pánvi olej. Vsypte hořčičné semínko, až začne praskat, přidejte kurkumu, římský kmín, mletý koriandr a chilli vločky, pár sekund opékejte za stálého míchání, aby se rozvoněly. Pak vsypte cibuli a na mírnějším ohni opékejte 8–10 minut, aby změkla a začala hnědnout. Přidejte česnek, zázvor a řepu a míchejte ještě 3–4 minuty. Pak vsypte čočku a vlijte 700 ml vody. Zesilte oheň, dobře promíchejte, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte za občasného zamíchání 30 minut. Podle potřeby přilijte vodu. Hotový dhal osolte (cca 1 lžičkou soli), opepřete a ochuťte garam masalou.

3 Na placky v míse promíchejte cizrnovou mouku se solí a pepřem, vlijte 200 ml vody, olej, ocet a vejce. Vymíchejte hladké těstíčko. Nechte stát 10 minut.

4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje. Vlijte asi čtvrtinu těstíčka a rozlijte ho jako na palačinku. Na středním ohni opékejte asi 2 minuty, aby se na placce udělaly bubliny a dala se snadno obrátit, obraťte ji a opékejte ještě cca 30 sekund až 1 minutu. Odložte zabalené ve vlhké utěrce. Zopakujte se zbývajícím těstíčkem.

5 Dhal podávejte s plackami, ozdobený řepnými lupínky, jogurtem, chilli vločkami a koriandrem či petrželkou podle chuti, a chcete-li, pak také plátky okurky a černuchou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Perské kuře v ořechovo-granátové omáčce

Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

Indický dal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?

Azuki a Mungo. Zdravé a chutné luštěniny s blahodárnými účinky

Přidat komentář