
Červenořepný dhal s cizrnovými plackami
Podzimní chmury si žádají barevnou vzpruhu na talíři. I proto teď tak boduje červená řepa!
Ingredience
- 2 červené řepy, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
- 2-3 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky černého hořčičného semínka
- po 1 lžičce mleté kurkumy, římského kmínu a mletého koriandru
- 1 lžička chilli vloček + k podávání
- 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
- 4 stroužky česneku, na plátky
- cca 3cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
- 3 malé červené řepy, oloupané a nastrouhané najemno
- 200 g červené čočky, přebrané a propláchnuté
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 lžičky kořenicí směsi garam masala
- 50 g cizrnové mouky (my jsme použili instantní, nabízí např. Country Life)
- špetka soli a čerstvě mletého pepře
- trocha olivového oleje
- 1/2 lžičky jablečného octa
- 1 velké vejce
- hustý bílý jogurt
- koriandr či hladkolistá petržel na ozdobení
- tenké dlouhé plátky okurky a semínka černuchy (nemusí být)
NA ŘEPNÉ LUPÍNKY
NA DHAL
NA PLACKY
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Připravte řepné lupínky. Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájenou řepu promíchejte s olejem a solí a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 30 minut. (Hlídejte, nepřipalte...)
2 Na dhal na středním ohni rozehřejte ve velké pánvi olej. Vsypte hořčičné semínko, až začne praskat, přidejte kurkumu, římský kmín, mletý koriandr a chilli vločky, pár sekund opékejte za stálého míchání, aby se rozvoněly. Pak vsypte cibuli a na mírnějším ohni opékejte 8–10 minut, aby změkla a začala hnědnout. Přidejte česnek, zázvor a řepu a míchejte ještě 3–4 minuty. Pak vsypte čočku a vlijte 700 ml vody. Zesilte oheň, dobře promíchejte, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte za občasného zamíchání 30 minut. Podle potřeby přilijte vodu. Hotový dhal osolte (cca 1 lžičkou soli), opepřete a ochuťte garam masalou.
3 Na placky v míse promíchejte cizrnovou mouku se solí a pepřem, vlijte 200 ml vody, olej, ocet a vejce. Vymíchejte hladké těstíčko. Nechte stát 10 minut.
4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje. Vlijte asi čtvrtinu těstíčka a rozlijte ho jako na palačinku. Na středním ohni opékejte asi 2 minuty, aby se na placce udělaly bubliny a dala se snadno obrátit, obraťte ji a opékejte ještě cca 30 sekund až 1 minutu. Odložte zabalené ve vlhké utěrce. Zopakujte se zbývajícím těstíčkem.
5 Dhal podávejte s plackami, ozdobený řepnými lupínky, jogurtem, chilli vločkami a koriandrem či petrželkou podle chuti, a chcete-li, pak také plátky okurky a černuchou.
Přidat komentář