Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2259 kcal
Bílkoviny 105 g
Cukr 225 g
Tuky 84 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podzimní chmury si žádají barevnou vzpruhu na talíři. I proto teď tak boduje červená řepa!

Suroviny

Na dhal
olivový olej 2 PL
hořčičné semínko 2 PL
černé
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
římský kmín 1 ČL
koriandr 1 ČL
mletý
chilli sušené 1 ČL
+ trocha k podávání
cibule 1 ks
velká, nahrubo
česnek 4 stroužky
na plátky
zázvor (čerstvý) 3 cm
čerstvý, nastrouhaný
červená řepa 3 ks
malá, oloupaná, najemno
čočka červená 200 g
přebraná, propláchnutá
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
garam masala 0.5 ČL
Na řepné lupínky
červená řepa 2 ks
oloupaná, na tenká kolečka
olivový olej 2 PL
sůl špetka
Na placky
mouka cizrnová 50 g
my použili instantní, např. Country Life
sůl špetka
pepř
čerstvě drcený
olivový olej
jablečný ocet 0.5 ČL
vejce 1 ks
K podávání
jogurt bílý
koriandr
lze nahradit petrželkou
okurka
na tenké plátky

1 Připravte řepné lupínky. Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájenou řepu promíchejte s olejem a solí a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 30 minut. (Hlídejte, nepřipalte...)

2 Na dhal na středním ohni rozehřejte ve velké pánvi olej. Vsypte hořčičné semínko, až začne praskat, přidejte kurkumu, římský kmín, mletý koriandr a chilli vločky, pár sekund opékejte za stálého míchání, aby se rozvoněly. Pak vsypte cibuli a na mírnějším ohni opékejte 8–10 minut, aby změkla a začala hnědnout. Přidejte česnek, zázvor a řepu a míchejte ještě 3–4 minuty. Pak vsypte čočku a vlijte 700 ml vody. Zesilte oheň, dobře promíchejte, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte za občasného zamíchání 30 minut. Podle potřeby přilijte vodu. Hotový dhal osolte (cca 1 lžičkou soli), opepřete a ochuťte garam masalou.

3 Na placky v míse promíchejte cizrnovou mouku se solí a pepřem, vlijte 200 ml vody, olej, ocet a vejce. Vymíchejte hladké těstíčko. Nechte stát 10 minut.

4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje. Vlijte asi čtvrtinu těstíčka a rozlijte ho jako na palačinku. Na středním ohni opékejte asi 2 minuty, aby se na placce udělaly bubliny a dala se snadno obrátit, obraťte ji a opékejte ještě cca 30 sekund až 1 minutu. Odložte zabalené ve vlhké utěrce. Zopakujte se zbývajícím těstíčkem.

5 Dhal podávejte s plackami, ozdobený řepnými lupínky, jogurtem, chilli vločkami a koriandrem či petrželkou podle chuti, a chcete-li, pak také plátky okurky a černuchou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit