Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Červenořepný dhal s cizrnovými plackami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 21
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2350 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 225 g
Tuky 93 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podzimní chmury si žádají barevnou vzpruhu na talíři. I proto teď tak boduje červená řepa! Červenořepný dhal s cizrnovými plackami může být vaší startovní metou. Neváhejte a jednoduchý recept si připravte.

Související recepty

Suroviny

Na řepné lupínky
oloupaná, nakrájená na tenká kolečka
olivový olej 3 PL
sůl 1 špetka
Na dhal
olivový olej 2 PL
hořčičné semínko 2 ČL
černé
římský kmín 1 ČL
koriandr mletý 1 ČL
chilli sušené 1 ČL
vločky + trocha k podávání
velká, nahrubo
česnek 4 stroužky
na plátky
zázvor (čerstvý) 3 cm
nastrouhaný
malá, oloupaná, nastrouhaná najemno
přebraná, propláchnutá
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
garam masala ½ ČL
Na placky
my použili instantní – nabízí např. Country Life
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
čerstvě drcený
olivový olej
trocha
jablečný ocet ½ ČL
vejce 1 ks
K podávání
koriandr čerstvý
čerstvý, lze nahradit hladkolistou petrželkou, na ozdobení
na tenké dlouhé plátky, nemusí být
černucha (semínka)
nemusí být

Postup

1

Připravte řepné lupínky. Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájenou řepu promíchejte s olejem a solí a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 30 minut. (Hlídejte, nepřipalte!)

2

Na dhal na středním ohni rozehřejte ve velké pánvi olej. Vsypte hořčičné semínko, až začne praskat, přidejte kurkumu, římský kmín, mletý koriandr a chilli vločky, pár sekund opékejte za stálého míchání, aby se rozvoněly.

3

Pak vsypte cibuli a na mírnějším ohni opékejte 8–10 minut, aby změkla a začala hnědnout.

4

Přidejte česnek, zázvor a řepu a míchejte ještě 3–4 minuty. Pak vsypte čočku a vlijte 700 ml vody.

5

Zesilte oheň, dobře promíchejte, přiveďte k varu. Poté zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte za občasného zamíchání 30 minut. Podle potřeby přilijte vodu. Hotový dhal osolte (cca 1 lžičkou soli), opepřete a ochuťte garam masalou.

6

Na placky v míse promíchejte cizrnovou mouku se solí a pepřem, vlijte 200 ml vody, olej, ocet a vejce. Vymíchejte hladké těstíčko. Nechte stát 10 minut.

7

V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje. Vlijte asi čtvrtinu těstíčka a rozlijte ho jako na palačinku. Na středním ohni opékejte asi 2 minuty, aby se na placce udělaly bubliny a dala se snadno obrátit, obraťte ji a opékejte ještě cca 30 sekund až 1 minutu. Odložte zabalené ve vlhké utěrce. Zopakujte se zbývajícím těstíčkem.

8

Dhal podávejte s plackami, ozdobený řepnými lupínky, jogurtem, chilli vločkami a koriandrem či petrželkou podle chuti, a chcete-li, pak také plátky okurky a černuchou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...