Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2350 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 225 g
Tuky 93 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podzimní chmury si žádají barevnou vzpruhu na talíři. I proto teď tak boduje červená řepa!

Suroviny

Na řepné lupínky
červená řepa 2 ks
oloupaná, nakrájená na tenká kolečka
olivový olej 3 PL
sůl 1 špetka
Na dhal
olivový olej 2 PL
hořčičné semínko 2 ČL
černé
kurkuma (mletá) 1 ČL
římský kmín 1 ČL
koriandr mletý 1 ČL
chilli sušené 1 ČL
vločky + trocha k podávání
cibule 1 ks
velká, nahrubo
česnek 4 stroužky
na plátky
zázvor (čerstvý) 3 cm
nastrouhaný
červená řepa 3 ks
malá, oloupaná, nastrouhaná najemno
čočka červená 200 g
přebraná, propláchnutá
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
garam masala 0.5 ČL
Na placky
mouka cizrnová 50 g
my použili instantní – nabízí např. Country Life
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
čerstvě drcený
olivový olej
trocha
jablečný ocet 0.5 ČL
vejce 1 ks
K podávání
jogurt bílý
hustý
koriandr
čerstvý, lze nahradit hladkolistou petrželkou, na ozdobení
okurka
na tenké dlouhé plátky, nemusí být
černucha (semínka)
nemusí být

1 Připravte řepné lupínky. Troubu předehřejte na 180°C. Nakrájenou řepu promíchejte s olejem a solí a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 30 minut. (Hlídejte, nepřipalte...)

2 Na dhal na středním ohni rozehřejte ve velké pánvi olej. Vsypte hořčičné semínko, až začne praskat, přidejte kurkumu, římský kmín, mletý koriandr a chilli vločky, pár sekund opékejte za stálého míchání, aby se rozvoněly. Pak vsypte cibuli a na mírnějším ohni opékejte 8–10 minut, aby změkla a začala hnědnout. Přidejte česnek, zázvor a řepu a míchejte ještě 3–4 minuty. Pak vsypte čočku a vlijte 700 ml vody. Zesilte oheň, dobře promíchejte, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte za občasného zamíchání 30 minut. Podle potřeby přilijte vodu. Hotový dhal osolte (cca 1 lžičkou soli), opepřete a ochuťte garam masalou.

3 Na placky v míse promíchejte cizrnovou mouku se solí a pepřem, vlijte 200 ml vody, olej, ocet a vejce. Vymíchejte hladké těstíčko. Nechte stát 10 minut.

4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje. Vlijte asi čtvrtinu těstíčka a rozlijte ho jako na palačinku. Na středním ohni opékejte asi 2 minuty, aby se na placce udělaly bubliny a dala se snadno obrátit, obraťte ji a opékejte ještě cca 30 sekund až 1 minutu. Odložte zabalené ve vlhké utěrce. Zopakujte se zbývajícím těstíčkem.

5 Dhal podávejte s plackami, ozdobený řepnými lupínky, jogurtem, chilli vločkami a koriandrem či petrželkou podle chuti, a chcete-li, pak také plátky okurky a černuchou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit