
Kapustové karbanátky s jablečnou kaší
„Někdo dělá kapustové karbanátky s uzeným, někdo úplně bez masa. Já se je naučila připravovat s mletým masem a naše rodina je má takhle nejradši,“ prozrazuje svůj trik manželka Tita Eliáše, Petra.
Ingredience
- 500g kapusty
- sůl a čerstvě mletý pepř
- máslo na opékání + další na cibuli a na kaši (celkem cca 250g)
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 6 plátků toustového chleba
- cca 250ml mléka + 50ml na chleba
- 500g vepřového mletého masa
- 2 velká vejce
- 3 stroužky česneku, nadrobno
- 1kg brambor (varný typ B)
- 2 jablka, oloupaná a na kostičky
- šťáva z 1 citronu
- zelený salátek k podávání
Příprava jídla
1 Kapustu zbavte ovadlých listů, rozeberte ji na listy a pak vložte do vařící osolené vody. Uvařte doměkka a dejte na síto dobře okapat. Potom kapustu jemně usekejte. Na 2 lžících másla opékejte cibuli 5 minut dosklovita. Toustový chleba rozmixujte nahrubo a pokropte mlékem.
2 Smíchejte připravenou kapustu, cibuli a chleba s mletým masem, vejci, česnekem a řádně osolte i opepřete. Ze směsi tvořte karbanátky a na rozehřátém másle je opékejte pomalu po obou stranách dozlatova. Uchovejte horké.
3 Mezitím na kaši uvařte brambory v osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Slijte a s cca 250ml horkého mléka a 100g másla rozšťouchejte na kaši. Podle chuti osolte. Kostičky jablek vhoďte do malého množství vroucí vody s citronovou šťávou a povařte 1 minutu. Sceďte a vmíchejte do kaše – budou v ní pěkně křupat. Podávejte s připravenými karbanátky a lehkým salátkem.
Přidat komentář