Tenhle elegantní drink a dezert v jednom je tajnou zbraní redaktorky Katky Kočičkové. Když nám ho poprvé naservírovala, doslova jsme si z něj „sedli na zadek“. A odteď bude i vaším esem v rukávu!
Suroviny
Postup
Z jednoho citronu oloupejte škrabkou proužky kůry, dejte pozor, abyste neseřízli bílou, hořkou část. V rendlíku zahřívejte mléko s cukrem pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Stáhněte z ohně, přidejte citronovou kůru, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut louhovat. Potom proužky citronové kůry vyjměte.
Do mísy vyklopte mascarpone. Postupně po lžících k němu vmíchávejte vlažnou mléčnou směs, dokud se společně nespojí. Pak přilijte smetanu a limoncello. Z citronů, včetně toho s oloupanou kůrou, vymačkejte šťávu, měli byste získat 250 ml. Přilijte přes síto do mísy
a promíchejte. Ochutnejte – směs by měla být výrazně sladkokyselá. Pak umístěte do lednice a nechte vychladnout přes noc.
Chladnou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže. Před podáváním nechte povolit. Kleštěmi na zmrzlinu nabírejte kopečky a podávejte zalité trochou limoncella.
BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )