Slané oříšky spolu s karamelem a čokoládou tvoří zajímavou a luxusní kombinaci.
Suroviny
čokoládová poleva
100
g
světlá
čokoláda
300
g
tmavá, min.55%
100
g
makademiové oříšky solené
smetana
300
ml
ke šlehání, 33%
cukr
300
g
třtinový, tmavý
sůl
mořská, podle chuti
kakao
30
g
holandského typu, na obal
Postup
1
Čokoládovou polevu rozpusťte nad vodní lázní a vmíchejte do ní nalámanou čokoládu, aby se v ní rozpustila.
2
Oříšky nasekejte nahrubo. Cukr nechte zkaramelizovat v hrnci, přidejte ořechy a karamelizujte je asi 2–3 minuty. Vlijte smetanu a míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte špetku soli nebo podle chuti, promíchejte a nechte zchladnout.
3
Promíchejte obě směsi – čokoládovou i karamelovou – a výslednou směs nalijte do hranaté nádoby vyložené pečicím papírem. Uhlaďte špachtlí a nechte minimálně přes noc ztuhnout.
4
Druhý den vyjměte pomocí papíru na pečení, krájejte na kostky a obalujte je v kakau.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 35 úžasných vánočních sladkostí(35 receptů )
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů )