Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kari z nezralých rajčat
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 25 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 633 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 49 g
Tuky 41 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plody některých odrůd rajčat jsou v době zralosti zelené (a měkké). My jsme se rozhodli vařit z těch nezralých, nuceně sklizených. Jsou i tak pochoutkou a přitom se vyhnete ztrátám, k nimž dochází, když je necháváte dojít do barvy, často totiž místo toho podlehnou zkáze.

Suroviny

řepkový olej 2 PL
koření ¼ ČL
asafoetida neboli ločidlo čertovo lejno
římský kmín 1 ČL
celý
pískavice řecké seno ¼ ČL
celá semena
zázvor (čerstvý) 1 ČL
najemno nastrouhaný
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno či nastrouhaný
malá, zelená, nakrájená nadrobno + na ozdobení
rajče 500 g
nezralá nebo částečně zralá, nakrájená na 3cm kostky
koriandr mletý 2 ČL
chilli sušené 1 ČL
sůl
podle chuti
třtinový cukr
nebo panela či jiný nerafinovaný cukr, podle chuti
K podávání
koriandr čerstvý
nasekaný
či zakysaná smetana
nejlépe chléb naan

Postup

1

V hlubší pánvi na středním až silném ohni rozehřejte olej. Pak vsypte ločidlo, římský kmín a pískavici a nechte pár vteřin praskat. Přidejte zázvor, česnek a chilli papričku a opékejte 20–30 sekund. Vsypte zelená rajčata, mletý koriandr, kurkumu, chilli koření a podle chuti osolte. Dobře promíchejte, ztlumte oheň. Přiklopte a vařte, aby rajčata byla uvařená (10–15 minut). Během vaření párkrát promíchejte. Ochutnejte a dolaďte cukrem.

2

Jezte horké, s čerstvým koriandrem, kopečkem jogurtu či zakysané smetany a nakrájenou chilli papričkou podle chuti. Doplňte chlebovými plackami.

POZNÁMKA
Pokud jste zdraví dospělí, můžete jíst i nezralá rajčata. Důležité je nepřehnat to s dávkováním, tedy dopřát si jich nejvýše 150 g za den a neládovat se jimi denně. Obsahují totiž alkaloid solanin (nejspíš ho znáte v souvislosti s bramborami) ve větším množství než rajčata zralá – jak plody zrají a červenají, tohoto jedu podstatně ubývá. Zelená rajčata se často zavařují ať už celá, či v podobě čatní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...