Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kari z nezralých rajčat
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 25 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 633 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 49 g
Tuky 41 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plody některých odrůd rajčat jsou v době zralosti zelené (a měkké). My jsme se rozhodli vařit z těch nezralých, nuceně sklizených. Jsou i tak pochoutkou a přitom se vyhnete ztrátám, k nimž dochází, když je necháváte dojít do barvy, často totiž místo toho podlehnou zkáze.

Suroviny

řepkový olej 2 PL
koření ¼ ČL
asafoetida neboli ločidlo čertovo lejno
římský kmín 1 ČL
celý
pískavice řecké seno ¼ ČL
celá semena
zázvor (čerstvý) 1 ČL
najemno nastrouhaný
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno či nastrouhaný
malá, zelená, nakrájená nadrobno + na ozdobení
rajče 500 g
nezralá nebo částečně zralá, nakrájená na 3cm kostky
koriandr mletý 2 ČL
chilli sušené 1 ČL
sůl
podle chuti
třtinový cukr
nebo panela či jiný nerafinovaný cukr, podle chuti
K podávání
koriandr čerstvý
nasekaný
či zakysaná smetana
nejlépe chléb naan

Postup

1

V hlubší pánvi na středním až silném ohni rozehřejte olej. Pak vsypte ločidlo, římský kmín a pískavici a nechte pár vteřin praskat. Přidejte zázvor, česnek a chilli papričku a opékejte 20–30 sekund. Vsypte zelená rajčata, mletý koriandr, kurkumu, chilli koření a podle chuti osolte. Dobře promíchejte, ztlumte oheň. Přiklopte a vařte, aby rajčata byla uvařená (10–15 minut). Během vaření párkrát promíchejte. Ochutnejte a dolaďte cukrem.

2

Jezte horké, s čerstvým koriandrem, kopečkem jogurtu či zakysané smetany a nakrájenou chilli papričkou podle chuti. Doplňte chlebovými plackami.

POZNÁMKA
Pokud jste zdraví dospělí, můžete jíst i nezralá rajčata. Důležité je nepřehnat to s dávkováním, tedy dopřát si jich nejvýše 150 g za den a neládovat se jimi denně. Obsahují totiž alkaloid solanin (nejspíš ho znáte v souvislosti s bramborami) ve větším množství než rajčata zralá – jak plody zrají a červenají, tohoto jedu podstatně ubývá. Zelená rajčata se často zavařují ať už celá, či v podobě čatní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč