Karotková polévka

Karotková polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 795 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 114 g
Tuky 14 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní thajská polévka zahřeje i ochladí.

Suroviny

olej 1 PL
cibule 1 ks
bílá, střední, na tenké plátky
česnek 2 stroužky
velké, nasekané
zázvor (čerstvý)
kousek čerstvého, oloupaný, najemno
mrkev 750 g
očištěná, na tenká kolečka
vývar kuřecí 1 l
sůl
na dochucení
chilli sušené
na dochucení
koriandr hrst
čerstvé lístky, k podávání

Olej rozehřejte v silnostěnném kastrolu, vsypte cibuli, česnek, zázvor a karotku. Za častého promíchávání asi čtyři minuty smažte. Zalijte většinou vývaru (když použijete zeleninový, získáte vegetariánskou verzi), přikryjte a na mírném plameni povařte asi 25 minut. Pak rozmixujte, případně propasírujte, aby byla polévka zcela hladká. Vešlehejte zbylý vývar, ochuťte a podávejte posypané koriandrem. V horku můžete polévku servírovat i vychlazenou.

Komentáře

Lucie Lin

Tento recept dělám podobně, jen místo oleje používám máslo a vynechám cibulku. Polévka má pak jemnější máslovou chuť.

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit