Karotková polévka

Karotková polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 795 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 114 g
Tuky 14 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní thajská polévka zahřeje i ochladí.

Suroviny

olej 1 PL
cibule 1 ks
bílá, střední, na tenké plátky
česnek 2 stroužky
velké, nasekané
zázvor (čerstvý)
kousek čerstvého, oloupaný, najemno
mrkev 750 g
očištěná, na tenká kolečka
vývar kuřecí 1 l
sůl
na dochucení
chilli sušené
na dochucení
koriandr hrst
čerstvé lístky, k podávání

Olej rozehřejte v silnostěnném kastrolu, vsypte cibuli, česnek, zázvor a karotku. Za častého promíchávání asi čtyři minuty smažte. Zalijte většinou vývaru (když použijete zeleninový, získáte vegetariánskou verzi), přikryjte a na mírném plameni povařte asi 25 minut. Pak rozmixujte, případně propasírujte, aby byla polévka zcela hladká. Vešlehejte zbylý vývar, ochuťte a podávejte posypané koriandrem. V horku můžete polévku servírovat i vychlazenou.

Komentáře

Lucie Lin

Tento recept dělám podobně, jen místo oleje používám máslo a vynechám cibulku. Polévka má pak jemnější máslovou chuť.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit