Zázvoru stačí symbolické množství, ale efekt jeho lehce štiplavé šťávy je maximální!
Suroviny
mrkev
5
ks
jablko
1
ks
oloupané
cibule
1
ks
máslo
3
PL
víno bílé
120
ml
vývar kuřecí
1
l
bobkový list
1
ks
cukr
sůl
pepř
zázvor (čerstvý)
kousek
smetana
2
PL
k podávání
tymián
k podávání
1Všechnu mrkev, cibuli a jablko nakrájejte na stejnoměrné kostičky a v kastrole nebo polévkovém hrnci je osmahněte na rozehřátém másle. Zaprašte trochou cukru, zasmahněte a zalijte vínem, promíchejte a dolijte vývarem.
2Uveďte do varu, zmírněte plamen a vložte bobkový list. Půl hodiny zlehka vařte. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte, okořeňte a vmíchejte trošku jemně nastrouhaného zázvoru.
3Podávejte zakápnuté smetanou, ozdobené několika lístky tymiánu.