Karotková polévka se zázvorem

Karotková polévka se zázvorem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1499 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 179 g
Tuky 51 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zázvoru stačí symbolické množství, ale efekt jeho lehce štiplavé šťávy je maximální!

Suroviny

mrkev 5 ks
jablka 1 ks
oloupané
cibule 1 ks
máslo 3 PL
víno bílé 120 ml
vývar kuřecí 1 l
bobkový list 1 ks
cukr
sůl
pepř
zázvor (čerstvý)
kousek
smetana 2 PL
k podávání
tymián
k podávání

1Všechnu mrkev, cibuli a jablko nakrájejte na stejnoměrné kostičky a v kastrole nebo polévkovém hrnci je osmahněte na rozehřátém másle. Zaprašte trochou cukru, zasmahněte a zalijte vínem, promíchejte a dolijte vývarem.

2Uveďte do varu, zmírněte plamen a vložte bobkový list. Půl hodiny zlehka vařte. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte, okořeňte a vmíchejte trošku jemně nastrouhaného zázvoru.

3Podávejte zakápnuté smetanou, ozdobené několika lístky tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit