0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečená brokolice s chlebem a slaninou

Žemlovka na slano
ZDROJ: časopis Apetit
sdílet:

Zapečená brokolice s chlebem a slaninou

3/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10906 kcal
Bílkoviny 411 g
Sacharidy 188 g
Tuky 966 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žemlovka naslano

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
chilli sušené ½ ČL
drcené
lze nahradit jedním svazkem stonkové brokolice (viz Něco navíc)
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vejce 6 ks
velká
mléko 250 ml
plnotučné
chleba 250 g
italský, den starý, na 2,5cm kostky
strouhaný
pancetta 12 plátek
lze nahradit jinou sušenou slaninou

Postup

1

Brokolici rozeberte na malé růžičky, stonkovou nakrájejte na 2,5cm kousky.

2

Troubu předehřejte na 175°C. 

3

V pánvi na oleji opékejte česnek a chilli asi 30 sekund (nesmí zhnědnout).

4

Pokud máte stonkovou brokolici, přidejte ji teď, osolte a míchejte 2 minuty, až trochu změkne. Pokud máte běžnou brokolici, podlijte ještě 3 lžícemi vody, přiklopte a duste dalších 5 minut. Nechte trochu vychladnout.

5

Mezitím prošlehejte vejce, mléko, smetanu, řádně osolte a opepřete. Přidejte chleba, brokolici, 2/3 parmazánu, polovinu pancetty, nakrájenou na nudličky, a promíchejte. 

6

Dejte do zapékací nádoby. Poklaďte zbylými plátky pancetty a posypte zbylým parmazánem. Pečte, až směs zezlátne při okrajích a ztuhne uvnitř; trvá to 45–55 minut.

NĚCO NAVÍC 
Stonková brokolice je speciálně vyšlechtěná pro své jemné křupavé stonky. Koupíte ji třeba v Marks & Spencer v sekci čerstvých potravin.

JAK JEŠTĚ CHLEBA VYUŽÍT

Česneková bageta 
Rozmixujte tyčovým mixérem velkou hrst hladkolisté petrželky, 2–3 stroužky česneku a 200 g změklého máslaOsolte. Bagety rozkrájejte šikmo na plátky, ale nedokrojte. Do mezer rozetřete připravené bylinkové máslo. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 200 °C asi 15 minut. Pak alobal nahoře rozevřete a nechte v troubě 5 minut zezlátnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Komentáře

Pavla Chládková

Naprosto úžasná i s obyčejnou houskou! Nebyl italský chléb.

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč