Žemlovka naslano
Suroviny
Postup
Brokolici rozeberte na malé růžičky, stonkovou nakrájejte na 2,5cm kousky.
Troubu předehřejte na 175°C.
V pánvi na oleji opékejte česnek a chilli asi 30 sekund (nesmí zhnědnout).
Pokud máte stonkovou brokolici, přidejte ji teď, osolte a míchejte 2 minuty, až trochu změkne. Pokud máte běžnou brokolici, podlijte ještě 3 lžícemi vody, přiklopte a duste dalších 5 minut. Nechte trochu vychladnout.
Mezitím prošlehejte vejce, mléko, smetanu, řádně osolte a opepřete. Přidejte chleba, brokolici, 2/3 parmazánu, polovinu pancetty, nakrájenou na nudličky, a promíchejte.
Dejte do zapékací nádoby. Poklaďte zbylými plátky pancetty a posypte zbylým parmazánem. Pečte, až směs zezlátne při okrajích a ztuhne uvnitř; trvá to 45–55 minut.
NĚCO NAVÍC
Stonková brokolice je speciálně vyšlechtěná pro své jemné křupavé stonky. Koupíte ji třeba v Marks & Spencer v sekci čerstvých potravin.
JAK JEŠTĚ CHLEBA VYUŽÍT
Česneková bageta
Rozmixujte tyčovým mixérem velkou hrst hladkolisté petrželky, 2–3 stroužky česneku a 200 g změklého másla. Osolte. Bagety rozkrájejte šikmo na plátky, ale nedokrojte. Do mezer rozetřete připravené bylinkové máslo. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 200 °C asi 15 minut. Pak alobal nahoře rozevřete a nechte v troubě 5 minut zezlátnout.
Komentáře
jitka dostálová
26.08.2015 12:55
Tuhle dělám od doby co jsem
Tuhle dělám od doby co jsem dostala zapékací misku skoro pořád.
(něco jako tahle, kdyby někdo chtěl vědět: http://www.decodoma.cz/Pekac-s-poklici-Gourmet-Ceramia-40-x-25-x-11-cm-…)
Pavla Chládková
27.01.2016 14:58
Naprosto úžasná i s obyčejnou
Naprosto úžasná i s obyčejnou houskou! Nebyl italský chléb.