Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečená brokolice s chlebem a slaninou
Žemlovka na slano
ZDROJ: časopis Apetit
sdílet:

Zapečená brokolice s chlebem a slaninou

3.7/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10906 kcal
Bílkoviny 411 g
Sacharidy 188 g
Tuky 966 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když vám zbyde bílé pečivo, je žemlovka na slano s brokolicí a slaninou nejlepší volba. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
chilli sušené ½ ČL
drcené
lze nahradit jedním svazkem stonkové brokolice (viz Něco navíc)
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vejce 6 ks
velká
mléko 250 ml
plnotučné
chleba 250 g
italský, den starý, na 2,5cm kostky
strouhaný
pancetta 12 plátek
lze nahradit jinou slaninou

Postup

1

Brokolici rozeberte na malé růžičky, stonkovou nakrájejte na 2,5cm kousky.

2

Troubu předehřejte na 175°C. 

3

V pánvi na oleji opékejte česnek a chilli asi 30 sekund (nesmí zhnědnout).

4

Pokud máte stonkovou brokolici, přidejte ji teď, osolte a míchejte 2 minuty, až trochu změkne. Pokud máte běžnou brokolici, podlijte ještě 3 lžícemi vody, přiklopte a duste dalších 5 minut. Nechte trochu vychladnout.

5

Mezitím prošlehejte vejce, mléko, smetanu, řádně osolte a opepřete. Přidejte chleba, brokolici, 2/3 parmazánu, polovinu pancetty, nakrájenou na nudličky, a promíchejte. 

6

Dejte do zapékací nádoby. Poklaďte zbylými plátky pancetty a posypte zbylým parmazánem. Pečte, až směs zezlátne při okrajích a ztuhne uvnitř; trvá to 45–55 minut.

NĚCO NAVÍC 
Stonková brokolice je speciálně vyšlechtěná pro své jemné křupavé stonky. Koupíte ji třeba v Marks & Spencer v sekci čerstvých potravin.

JAK JEŠTĚ CHLEBA VYUŽÍT

Česneková bageta 
Rozmixujte tyčovým mixérem velkou hrst hladkolisté petrželky, 2–3 stroužky česneku a 200 g změklého máslaOsolte. Bagety rozkrájejte šikmo na plátky, ale nedokrojte. Do mezer rozetřete připravené bylinkové máslo. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 200 °C asi 15 minut. Pak alobal nahoře rozevřete a nechte v troubě 5 minut zezlátnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Komentáře

27.01.2016 14:58

Naprosto úžasná i s obyčejnou houskou! Nebyl italský chléb.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...