0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečená brokolice s chlebem a slaninou

Žemlovka na slano
ZDROJ: časopis Apetit
sdílet:

Zapečená brokolice s chlebem a slaninou

3 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10906 kcal
Bílkoviny 411 g
Sacharidy 188 g
Tuky 966 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žemlovka naslano

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
chilli sušené ½ ČL
drcené
brokolice 1 ks
lze nahradit jedním svazkem stonkové brokolice (viz Něco navíc)
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vejce 6 ks
velká
mléko 250 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 125 ml
chleba 250 g
italský, den starý, na 2,5cm kostky
parmazán 100 g
strouhaný
pancetta 12 plátek
lze nahradit jinou sušenou slaninou

Postup

1

Brokolici rozeberte na malé růžičky, stonkovou nakrájejte na 2,5cm kousky.

2

Troubu předehřejte na 175°C. 

3

V pánvi na oleji opékejte česnek a chilli asi 30 sekund (nesmí zhnědnout).

4

Pokud máte stonkovou brokolici, přidejte ji teď, osolte a míchejte 2 minuty, až trochu změkne. Pokud máte běžnou brokolici, podlijte ještě 3 lžícemi vody, přiklopte a duste dalších 5 minut. Nechte trochu vychladnout.

5

Mezitím prošlehejte vejce, mléko, smetanu, řádně osolte a opepřete. Přidejte chleba, brokolici, 2/3 parmazánu, polovinu pancetty, nakrájenou na nudličky, a promíchejte. 

6

Dejte do zapékací nádoby. Poklaďte zbylými plátky pancetty a posypte zbylým parmazánem. Pečte, až směs zezlátne při okrajích a ztuhne uvnitř; trvá to 45–55 minut.

NĚCO NAVÍC 
Stonková brokolice je speciálně vyšlechtěná pro své jemné křupavé stonky. Koupíte ji třeba v Marks & Spencer v sekci čerstvých potravin.

JAK JEŠTĚ CHLEBA VYUŽÍT

Česneková bageta 
Rozmixujte tyčovým mixérem velkou hrst hladkolisté petrželky, 2–3 stroužky česneku a 200 g změklého máslaOsolte. Bagety rozkrájejte šikmo na plátky, ale nedokrojte. Do mezer rozetřete připravené bylinkové máslo. Zabalte do alobalu a pečte v troubě na 200 °C asi 15 minut. Pak alobal nahoře rozevřete a nechte v troubě 5 minut zezlátnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Komentáře

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč