Koktejlový dort

Koktejlový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7200 kcal
Bílkoviny 200 g
Cukr 668 g
Tuky 407 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Originální dort pro barové povaleče i zaryté abstinenty

Suroviny

krupicový cukr 250 g
vejce 10 ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná polohrubá 250 g
kakao 3.5 PL
holandského typu
Na krém
mouka pšeničná polohrubá 40 g
mléko 200 ml
žloutek 1 ks
krupicový cukr 120 g
kakao 3 PL
holandského typu
máslo 250 g
změklé
Na dokončení
bílá čokoláda 100 g
lze nahradit bílou čokoládovou polevou
100 g
čerstvý kokos hrubě strouhaný
2
kandovaný ananas
Jak připravit korpus Cukr a žloutky utřete na pěnu, pak přidejte mouku a kakao. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a vmíchejte do těsta. To poté rozdělte do tří vymazaných forem – jedné dortové o průměru 15 cm a dvou stejných misek vhodných do trouby o objemu asi 1 litr. Těsto rozdělte tak, aby ho ve všech formách bylo zhruba stejně. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C.



1 Ušlehejte krém
Z mouky, 40 g másla a mléka uvařte kaši a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. Žloutek, cukr, kakao a změklé máslo prošlehejte do pěny a postupně do ní zašlehejte kaši.

2 Připravte korpusy Korpusy postavte na sebe a seřízněte tak, aby na sobě dobře seděly. V jedné polokouli vyřízněte pomocí vykrajovátka (nebo sklenice) kolečko – to poté naplníte pomyslným koktejlem.

3 Sestavte dort
Jednotlivé korpusy slepte pomocí krému. Pokud chcete mít krému v dortu více, můžete korpusy ještě proříznout a promazat.

4 Vlijte koktejl Bílou čokoládu (nebo polevu) rozpusťte ve vodní lázni a vlijte ji do vyříznutého otvoru a polijte i hrany okolo.

5 Uhlaďte krém Krémem potřete boky dortu. Postavte ho na talíř, na kterém ho budete servírovat, a ještě jednou krém uhlaďte.

6 Dokončete dort
Kokosové hoblinky dejte na plech nebo na pánev a opečte je do zlatohněda. Po vychladnutí je kolem dokola přimáčkněte na dort. Nakonec do dortu zapíchněte brčko a ozdobte ho kolečky ananasu.

Aby se vše povedlo:

  • Krém Do krému můžete namísto mléka dát kokosové mléko či krém.
  • Kokos Na ozdobu můžete použít obyčejný strouhaný, ale daleko lépe budou vypadat větší hoblinky. Vzniknou, když čerstvý kokos nastrouháte na struhadle nahrubo. Pokud neseženete malý kousek čerstvého kokosu, kupte celý, dejte ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut, dokud nepraskne. Vnitřní hnědou slupku oškrabejte škrabkou na brambory a kokos nastrouhejte. Kokos při pražení hlídejte – stačí chvilka nepozornosti, a spálí se.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit