Zasněžené iglú

Zasněžené iglú

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12959 kcal
Bílkoviny 201 g
Cukr 1352 g
Tuky 754 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Sladký pozdrav ze severního pólu

Suroviny

vejce 9 ks
bílky a žloutky zvlášť
krupicový cukr 240 g
olej 14 PL
mouka pšeničná hladká 300 g
škrob 2 PL
vanilkový cukr 3
kypřicí prášek do pečiva 0.5
1 ks
donut kobliha s dírou uprostřed
Na krém
6
lučina po 120 g
krupicový cukr 100 g
máslo 300 g
změklé
modrá gelová barva
Na kry
bílá čokoláda 500 g
krystalový cukr
na posypání
Na stromečky
3 ks
zmrzlinové kornoutky
bílek 1 ks
moučkový cukr 200 g
zelená gelová barva
Jak připravit korpusy Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlého krému a pak do něj pomalu zašlehejte olej. Bílky vyšlehejte do polotuha a za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr, vanilkový cukr a šlehejte dotuha a doleskla. Žloutky opatrně spojte s bílky a jemně vmíchejte mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto rozdělte do dortové formy o průměru 20 cm a hlubší mísy (skleněné, keramické či nerezové, vhodné do trouby) o objemu zhruba 1,5 l. Oba korpusy upečte v troubě při 180 °C. Korpus v míse se peče o něco déle než ten v dortové formě. Aby vám příliš nezhnědl, můžete ho ke konci přikrýt alobalem.



1 Připravte kry
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozetřete na plech vyložený papírem na pečení (na sílu asi 3 mm). Bohatě posypte krupicovým cukrem a nechte ztuhnout.

2 Ušlehejte krém Máslo prošlehejte s lučinou a cukrem na krém. Pak po malých troškách (opravdu stačí jen kapka) vmíchejte modrou barvu. Pokud nechcete, aby byl krém v dortu modrý, obarvěte jen část krému.

3 Ozdobte stromečky Začněte šlehat bílek a postupně přisypávejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud nebude sníh pevný (ale ne tuhý). Opatrně ho obarvěte zelenou barvou a pomocí lžičky naneste na kornoutky. Naspodu stromečku si nechte trochu volného místa, abyste mohli s kornoutky manipulovat. Po rozestavění je dotvořte a posypte krupicovým cukrem, aby vypadaly zasněženě. Kornoutky je lepší před zdobením lehce namočit, nevypijí tekutinu z polevy a ta potom nepopraská.

4 Sestavte iglú Korpus pečený v míse posaďte na korpus z formy a korpusy seřízněte tak, aby na sebe dobře pasovaly. Horní díl prořízněte a promažte krémem. Spodní díl také namažte krémem a usaďte na něj vrchní díl.

5 Postavte vchod Krémem pokryjte celý dort (něco málo krému si nechte stranou na potření vchodu). Donut rozkrojte napůl a pomocí krému ho přilepte k dortu. Pak ho potřete krémem – vznikne tak vchod do iglú.

6 Dozdobte iglú Čokoládu rozlámejte na zhruba stejně velké kousky a ozdobte jimi vchod. Zbylý kus čokolády pak rozlámejte na kry a vyskládejte je na iglú. Nakonec kolem rozmístěte stromky a posypte je i okolí cukrem.

Aby se vše povedlo:

  • Nechte si v lednici dostatečný prostor na chlazení dortu i polevy.
  • S barvou pracujte velmi opatrně, opravdu jí stačí jen malinko (my jsme použili gelové barvy koupené na www.fialapraha.cz).


Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit