Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 14885 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 1562 g
Tuky 838 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký pozdrav ze severního pólu

Suroviny

vejce 9 ks
bílky a žloutky zvlášť
olej 14 PL
škrob 2 PL
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
1 ks
donut
Na krém
máslo 300 g
změklé
modrá gelová barva
Na kry
krystalový cukr
na posypání
lučina po 120 g
Na stromečky
zmrzlinové kornouty 3 ks
zmrzlinové kornoutky

Postup

1

Jak připravit korpusy Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlého krému a pak do něj pomalu zašlehejte olej. Bílky vyšlehejte do polotuha a za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr, vanilkový cukr a šlehejte dotuha a doleskla. Žloutky opatrně spojte s bílky a jemně vmíchejte mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto rozdělte do dortové formy o průměru 20 cm a hlubší mísy (skleněné, keramické či nerezové, vhodné do trouby) o objemu zhruba 1,5 l. Oba korpusy upečte v troubě při 180 °C. Korpus v míse se peče o něco déle než ten v dortové formě. Aby vám příliš nezhnědl, můžete ho ke konci přikrýt alobalem.



Připravte kry Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozetřete na plech vyložený papírem na pečení (na sílu asi 3 mm). Bohatě posypte krupicovým cukrem a nechte ztuhnout.

2

Ušlehejte krém Máslo prošlehejte s lučinou a cukrem na krém. Pak po malých troškách (opravdu stačí jen kapka) vmíchejte modrou barvu. Pokud nechcete, aby byl krém v dortu modrý, obarvěte jen část krému.

3

Ozdobte stromečky Začněte šlehat bílek a postupně přisypávejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud nebude sníh pevný (ale ne tuhý). Opatrně ho obarvěte zelenou barvou a pomocí lžičky naneste na kornoutky. Naspodu stromečku si nechte trochu volného místa, abyste mohli s kornoutky manipulovat. Po rozestavění je dotvořte a posypte krupicovým cukrem, aby vypadaly zasněženě. Kornoutky je lepší před zdobením lehce namočit, nevypijí tekutinu z polevy a ta potom nepopraská.

4

Sestavte iglú Korpus pečený v míse posaďte na korpus z formy a korpusy seřízněte tak, aby na sebe dobře pasovaly. Horní díl prořízněte a promažte krémem. Spodní díl také namažte krémem a usaďte na něj vrchní díl.

5

Postavte vchod Krémem pokryjte celý dort (něco málo krému si nechte stranou na potření vchodu). Donut rozkrojte napůl a pomocí krému ho přilepte k dortu. Pak ho potřete krémem – vznikne tak vchod do iglú.

6

Dozdobte iglú Čokoládu rozlámejte na zhruba stejně velké kousky a ozdobte jimi vchod. Zbylý kus čokolády pak rozlámejte na kry a vyskládejte je na iglú. Nakonec kolem rozmístěte stromky a posypte je i okolí cukrem.

Aby se vše povedlo: Nechte si v lednici dostatečný prostor na chlazení dortu i polevy. S barvou pracujte velmi opatrně, opravdu jí stačí jen malinko (my jsme použili gelové barvy koupené na www.fialapraha.cz).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...