Zasněžené iglú

Zasněžené iglú

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12959 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 1352 g
Tuky 754 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Sladký pozdrav ze severního pólu

Suroviny

vejce 9 ks
bílky a žloutky zvlášť
krupicový cukr 240 g
olej 14 PL
mouka pšeničná hladká 300 g
škrob 2 PL
vanilkový cukr 3
kypřicí prášek do pečiva 0.5
1 ks
donut kobliha s dírou uprostřed
Na krém
6
lučina po 120 g
krupicový cukr 100 g
máslo 300 g
změklé
modrá gelová barva
Na kry
bílá čokoláda 500 g
krystalový cukr
na posypání
Na stromečky
3 ks
zmrzlinové kornoutky
bílek 1 ks
moučkový cukr 200 g
zelená gelová barva
Jak připravit korpusy Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do světlého krému a pak do něj pomalu zašlehejte olej. Bílky vyšlehejte do polotuha a za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr, vanilkový cukr a šlehejte dotuha a doleskla. Žloutky opatrně spojte s bílky a jemně vmíchejte mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto rozdělte do dortové formy o průměru 20 cm a hlubší mísy (skleněné, keramické či nerezové, vhodné do trouby) o objemu zhruba 1,5 l. Oba korpusy upečte v troubě při 180 °C. Korpus v míse se peče o něco déle než ten v dortové formě. Aby vám příliš nezhnědl, můžete ho ke konci přikrýt alobalem.



1 Připravte kry
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a rozetřete na plech vyložený papírem na pečení (na sílu asi 3 mm). Bohatě posypte krupicovým cukrem a nechte ztuhnout.

2 Ušlehejte krém Máslo prošlehejte s lučinou a cukrem na krém. Pak po malých troškách (opravdu stačí jen kapka) vmíchejte modrou barvu. Pokud nechcete, aby byl krém v dortu modrý, obarvěte jen část krému.

3 Ozdobte stromečky Začněte šlehat bílek a postupně přisypávejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud nebude sníh pevný (ale ne tuhý). Opatrně ho obarvěte zelenou barvou a pomocí lžičky naneste na kornoutky. Naspodu stromečku si nechte trochu volného místa, abyste mohli s kornoutky manipulovat. Po rozestavění je dotvořte a posypte krupicovým cukrem, aby vypadaly zasněženě. Kornoutky je lepší před zdobením lehce namočit, nevypijí tekutinu z polevy a ta potom nepopraská.

4 Sestavte iglú Korpus pečený v míse posaďte na korpus z formy a korpusy seřízněte tak, aby na sebe dobře pasovaly. Horní díl prořízněte a promažte krémem. Spodní díl také namažte krémem a usaďte na něj vrchní díl.

5 Postavte vchod Krémem pokryjte celý dort (něco málo krému si nechte stranou na potření vchodu). Donut rozkrojte napůl a pomocí krému ho přilepte k dortu. Pak ho potřete krémem – vznikne tak vchod do iglú.

6 Dozdobte iglú Čokoládu rozlámejte na zhruba stejně velké kousky a ozdobte jimi vchod. Zbylý kus čokolády pak rozlámejte na kry a vyskládejte je na iglú. Nakonec kolem rozmístěte stromky a posypte je i okolí cukrem.

Aby se vše povedlo:

  • Nechte si v lednici dostatečný prostor na chlazení dortu i polevy.
  • S barvou pracujte velmi opatrně, opravdu jí stačí jen malinko (my jsme použili gelové barvy koupené na www.fialapraha.cz).


Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit