Citronový pusinkový koláč s ovocem

Citronový pusinkový koláč s ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4595 kcal
Bílkoviny 128 g
Cukr 527 g
Tuky 214 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký korpus se svěžím citronovým krémem ozdobte peřinkou z bílkového sněhu. My jsme ho upekli s borůvkami, vy si však vyberte drobné ovoce podle vlastní chuti. Skvělé jsou například také sladké maliny.

Související recepty

Suroviny

křehké těsto 1 bal
v obchodech ho najdete v chladících boxech
citronový krém 600 g
kupovaný (pod označením lemon curd ho nabízí např. Marks & Spencer) či domácí podle našeho receptu
vejce 2 ks
velká
žloutek 2 ks
z velkých vajec
borůvky 200 g
čerstvé, či maliny
moučkový cukr
na poprášení
Na pusinky
bílek 4 ks
krupicový cukr 120 g
vinný ocet bílý 1 ČL
lze nahradit citronovou šťávu
škrob 1 ČL
kukuřičný

1 Těsto rozbalte, podle potřeby rozválejte a vtlačte prsty na dno i do okrajů koláčové formy o rozměrech 32 x 12 cm či do kulaté formy o průměru 23–26 cm se zvlněným okrajem. Okraje ponechte o něco delší a dejte do chladu asi na 30 minut odpočinout. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Přečnívající okraje seřízněte podle výšky formy, těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte asi 15–20 minut dozlatova. Formu přendejte na mřížku, nechte vychladnout, pak koláč po stranách opatrně uvolněte nožem.

2 Mezitím si připravte náplň. Citronový krém dejte do nepřilnavé hlubší pánve nebo rendlíku, vmíchejte vejce a žloutky a pomalu za stálého míchání na velmi mírném plameni zahřívejte, dokud náplň nezhoustne; trvá to asi 10 minut. Přendejte do mísy, nechte trochu vystydnout, pak povrch přikryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

3 Na upečený korpus rozetřete citronovou náplň a posypte ji většinou ovoce. Bílky vložte do suché čisté nádoby a postupně zašlehejte cukr. Když je sníh pevný a lesklý, zapracujte ocet a škrob a pomocí cukrářského sáčku se širokou trubičkou nebo lžící naneste na citronovou náplň s ovocem. Pečte 10 minut, dokud pusinky lehce nezezlátnou. Potom nechte 20 minut chladnout na mřížce, pak koláč opatrně přendejte na plochý talíř nebo mísu. Ozdobte zbylým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na řezy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Petra Slabihoudkova

Tak nakonec jsem si se zhoustnutim poradila, nicméně, po desetiminutovém zapečení sněhu, se mi celá citronová poleva roztekla. Tudiž teď to mám jak korpus s borůvkama přelitý citronovo-borůvkovým přelivem. Chuťově dobré, ale vizuelně hrůza :( Nevím, kde se stala chyba. Koláč už jsem jednou dělala a nebyl s ničím problém. Tudíž to přikládám domácímu citronovému krému, poprvé jsem si ho totiž koupila již hotový v M&S.

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit