Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Citronový pusinkový koláč s ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2195 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 185 g
Tuky 106 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký korpus se svěžím citronovým krémem ozdobte peřinkou z bílkového sněhu. My jsme ho upekli s borůvkami, vy si však vyberte drobné ovoce podle vlastní chuti. Skvělé jsou například také sladké maliny.

NÁŠ TIP: JE DOBRÉ VĚDĚT - JAK PŘIPRAVIT LEMON CURD

Skryt pre seznam

Související recepty

Suroviny

v obchodech ho najdete v chladících boxech
kupovaný či domácí podle našeho receptu
vejce 2 ks
velká
z velkých vajec
čerstvé, či maliny
na poprášení
Na pusinky
vinný ocet bílý 1 ČL
lze nahradit citronovou šťávu
škrob 1 ČL
kukuřičný

Postup

1

Těsto rozbalte, podle potřeby rozválejte a vtlačte prsty na dno i do okrajů koláčové formy o rozměrech 32 x 12 cm či do kulaté formy o průměru 23–26 cm se zvlněným okrajem. Okraje ponechte o něco delší a dejte do chladu asi na 30 minut odpočinout.

2

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Přečnívající okraje seřízněte podle výšky formy, těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte asi 15–20 minut dozlatova. Formu přendejte na mřížku, nechte vychladnout, pak koláč po stranách opatrně uvolněte nožem.

3

Mezitím si připravte náplň. Citronový krém dejte do nepřilnavé hlubší pánve nebo rendlíku, vmíchejte vejce a žloutky a pomalu za stálého míchání na velmi mírném plameni zahřívejte, dokud náplň nezhoustne; trvá to asi 10 minut. Přendejte do mísy, nechte trochu vystydnout, pak povrch přikryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

4

Na upečený korpus rozetřete citronovou náplň a posypte ji většinou ovoce. Bílky vložte do suché čisté nádoby a postupně zašlehejte cukr. Když je sníh pevný a lesklý, zapracujte ocet a škrob a pomocí cukrářského sáčku se širokou trubičkou nebo lžící naneste na citronovou náplň s ovocem.

5

Pečte 10 minut, dokud pusinky lehce nezezlátnou. Potom nechte 20 minut chladnout na mřížce, pak koláč opatrně přendejte na plochý talíř nebo mísu. Ozdobte zbylým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na řezy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

30.09.2014 20:06

Tak nakonec jsem si se zhoustnutim poradila, nicméně, po desetiminutovém zapečení sněhu, se mi celá citronová poleva roztekla. Tudiž teď to mám jak korpus s borůvkama přelitý citronovo-borůvkovým přelivem. Chuťově dobré, ale vizuelně hrůza :( Nevím, kde se stala chyba. Koláč už jsem jednou dělala a nebyl s ničím problém. Tudíž to přikládám domácímu citronovému krému, poprvé jsem si ho totiž koupila již hotový v M&S.

30.09.2014 14:46

-

Apetit magazín