0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronový pusinkový koláč s ovocem

Citronový pusinkový koláč s ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Citronový pusinkový koláč s ovocem

3.8 / 5. Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2195 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 185 g
Tuky 106 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký korpus se svěžím citronovým krémem ozdobte peřinkou z bílkového sněhu. My jsme ho upekli s borůvkami, vy si však vyberte drobné ovoce podle vlastní chuti. Skvělé jsou například také sladké maliny.

Suroviny

křehké těsto 1 bal
v obchodech ho najdete v chladících boxech
citronový krém lemon curd 600 g
kupovaný či domácí podle našeho receptu
vejce 2 ks
velká
žloutek 2 ks
z velkých vajec
čerstvé, či maliny
moučkový cukr
na poprášení
Na pusinky
krupicový cukr 120 g
vinný ocet bílý 1 ČL
lze nahradit citronovou šťávu
škrob 1 ČL
kukuřičný

1 Těsto rozbalte, podle potřeby rozválejte a vtlačte prsty na dno i do okrajů koláčové formy o rozměrech 32 x 12 cm či do kulaté formy o průměru 23–26 cm se zvlněným okrajem. Okraje ponechte o něco delší a dejte do chladu asi na 30 minut odpočinout. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Přečnívající okraje seřízněte podle výšky formy, těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte asi 15–20 minut dozlatova. Formu přendejte na mřížku, nechte vychladnout, pak koláč po stranách opatrně uvolněte nožem.

2 Mezitím si připravte náplň. Citronový krém dejte do nepřilnavé hlubší pánve nebo rendlíku, vmíchejte vejce a žloutky a pomalu za stálého míchání na velmi mírném plameni zahřívejte, dokud náplň nezhoustne; trvá to asi 10 minut. Přendejte do mísy, nechte trochu vystydnout, pak povrch přikryjte fólií a nechte úplně vychladnout.

3 Na upečený korpus rozetřete citronovou náplň a posypte ji většinou ovoce. Bílky vložte do suché čisté nádoby a postupně zašlehejte cukr. Když je sníh pevný a lesklý, zapracujte ocet a škrob a pomocí cukrářského sáčku se širokou trubičkou nebo lžící naneste na citronovou náplň s ovocem. Pečte 10 minut, dokud pusinky lehce nezezlátnou. Potom nechte 20 minut chladnout na mřížce, pak koláč opatrně přendejte na plochý talíř nebo mísu. Ozdobte zbylým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené na řezy.

TIP REDAKCE
Pokud vás netlačí čas, připravte domácí křehké těsto i lemon curd podle našich receptů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

Petra Slabihoudkova

Tak nakonec jsem si se zhoustnutim poradila, nicméně, po desetiminutovém zapečení sněhu, se mi celá citronová poleva roztekla. Tudiž teď to mám jak korpus s borůvkama přelitý citronovo-borůvkovým přelivem. Chuťově dobré, ale vizuelně hrůza :( Nevím, kde se stala chyba. Koláč už jsem jednou dělala a nebyl s ničím problém. Tudíž to přikládám domácímu citronovému krému, poprvé jsem si ho totiž koupila již hotový v M&S.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč