
Koláč s jablečnými vlnkami
V jednoduchosti je krása. Pro tenhle koláč tohle moudro platí na 100%. Dostupné ingredience, snadná příprava, efektní vzhled a lahodný výsledek... Co víc si přát?
Ingredience
- 4 jablka
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/3 hrnku krupicového cukru
- 1 lžíce kypřicího prášku
- 1/2 lžičky strouhané kůry z biocitronu
- špetka soli
- 1/3 hrnku (75ml) mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1 Jablka zbavte jádřinců, oloupejte, nakrájejte na osminky a pak na tenké plátky (cca 3mm). Odložte. Troubu předehřejte na 180°C.
2 V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, citronovou kůru a špetku soli. Zvlášť prošlehejte mléko, vejce, máslo a vanilku a nalijte na suché přísady do mísy. Jemně promíchejte a pak vmíchejte polovinu jablek. Dejte do obdélníkové formy 18x24cm nebo 16x26cm vymazané a vyložené pečicím papírem. Navrch rozložte zbývající jablka (pokud vám nezáleží na efektním povrchu, můžete do těsta zamíchat všechna jablka najednou).
3 Pečte 40 minut dozlatova, až koláč nabude a zpevní na dotek. Vyjměte z trouby, objeďte okraje nožem a nechte chladnout 10 minut ve formě. Pak přendejte na mřížku a nechte vychladnout zcela. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Přidat komentář