
Jablkové řezy frangipane
Mandlová náplň frangipane tvoří s jablky dokonalou harmonii. Dezert je zároveň sladký a šťavnatý, křupavý i měkký. Hotová symfonie!
Ingredience
- 6 malých jablek
- 200g krupicového cukru + 100g do náplně
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 75g másla, změklého
- 200g mletých mandlí
- 1 vejce prošlehané
- 2 balení rozváleného listového těsta
- šlehačka nebo vanilková zmrzlina k podávání
Příprava jídla
1 Jablka oloupejte, přepulte a lžičkou nebo tvořítkem na melouny z nich odstraňte jádřince. Do rendlíku dejte cukr, vanilkový extrakt a 500ml vody. Za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a vložte jablka. Zakryjte kruhem vystřiženým z pečicího papíru s uprostřed prostřiženou dírkou a ztlumte. Zahřívejte 20 minut, až jablka změknou. Vyjměte je ze sirupu a nechte vychladnout.
2 Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo s cukrem šlehejte, až zesvětlá a bude nadýchané. Přidejte mandle a vejce a dobře prošlehejte.
3 Každý plát těsta rozkrájejte na 3 stejné pruhy a každý pruh překrojte uprostřed, takže vám vznikne celkem 12 obdélníčků těsta. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Mandlovou směs rozdělte na obdélníky těsta a rozetřete ji. Do každého jablka udělejte zvnějšku rovnoběžné zářezy, rozložte je na obdélníky, lehce zatlačte do mandlové směsi a zářezy mírně rozhrňte.
4 Pečte 45 minut až hodinu. Zatímco se dezert peče, přiveďte sirup znovu k varu a vařte, až zhoustne. Upečené řezy vyjměte z trouby a jablka potřete připraveným sirupem. Nechte trochu vychladnout a podávejte se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Michaela Kašparová
23. Listopad 2016 11:06