Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč se sýrem a brusinkami
Koláč se sýrem a brusinkami
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Koláč se sýrem a brusinkami

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob (jako předkrm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3801 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 356 g
Tuky 224 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý předkrm, za který si vysloužíte obdivné Óch a Ách. Ve chvíli, kdy totiž koláč z listového těsta rozříznete a on zavoní a vyteče horký sýr, nelze ani nic jiného říci! Brusinky budou to správnou tečkou, která celou chuťovou kompozici dotáhne k dokonalosti.

Související recepty

Suroviny

na podsypání těsta
camembert, hermelín, sedlčanský...
vejce 1 ks
prošlehané
Na čatní
mražené
nakrájená nadrobno
nejlépe Granny Smith, nastrouhané
sušené brusinky 50 g
nasekaných
třtinový cukr 100 g
vinný ocet bílý 100 ml
sůl ½ ČL

Postup

1

Všechny ingredience na čatní dejte do rendlíku, přilijte 50ml vody a zvolna vařte 30 minut do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout.

2

Listové těsto rozkrojte na poloviny. Jednu vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na kolo a pomocí talíře vhodné velikosti vyřízněte kruh, měl by být zhruba o 3 cm větší, než je průměr sýra. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, střed potřete zhruba 2 lžícemi zchladlého brusinkového čatní tak, abyste vytvořili kruh velikosti sýra. Na brusinkové čatní dejte sýr a vše uložte do lednice.

3

Zbylou polovinu těsta vyválejte do kruhu, který bude cca o 5 cm větší než první kruh z těsta. Z lednice vyndejte plech s těstem a sýrem. Na sýr rozetřete 2 lžíce čatní a zakryjte kruhem z těsta. Jemně jej přitiskněte a seřízněte okraje tak, aby kruhy lícovaly. Pomocí vidličky přitiskněte okraje k sobě po celém obvodu. Vraťte ještě na 30 minut do lednice chladit.

4

Pomocí nože udělejte ve středu těsta menší dírku a tupou stranou poté naznačte ozdobné proužky či zářezy. Cílem není těsto proříznout, ale ozdobit.

5

Troubu předehřejte na 200 °C. Potřete celý koláč vejcem a dejte do lednice na cca 15 minut, nebo než se trouba vyhřeje. Poté jej vložte do trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.

6

Nechte jen lehce zchladnout a podávejte se zbylým čatní.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte sýr s opravdu malým průměrem, rozdělte těsto na třetiny či čtvrtiny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...