Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč se sýrem a brusinkami

Koláč se sýrem a brusinkami
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Koláč se sýrem a brusinkami

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob (jako předkrm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3801 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 356 g
Tuky 224 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý předkrm, za který si vysloužíte obdivné Óch a Ách. Ve chvíli, kdy totiž koláč z listového těsta rozříznete a on zavoní a vyteče horký sýr, nelze ani nic jiného říci! Brusinky budou to správnou tečkou, která celou chuťovou kompozici dotáhne k dokonalosti.

Suroviny

na podsypání těsta
camembert, hermelín, sedlčanský...
vejce 1 ks
prošlehané
Na čatní
mražené
nakrájená nadrobno
nejlépe Granny Smith, nastrouhané
sušené brusinky 50 g
nasekaných
třtinový cukr 100 g
vinný ocet bílý 100 ml
sůl ½ ČL

Postup

1

Všechny ingredience na čatní dejte do rendlíku, přilijte 50ml vody a zvolna vařte 30 minut do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout.

2

Listové těsto rozkrojte na poloviny. Jednu vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na kolo a pomocí talíře vhodné velikosti vyřízněte kruh, měl by být zhruba o 3 cm větší, než je průměr sýra. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, střed potřete zhruba 2 lžícemi zchladlého brusinkového čatní tak, abyste vytvořili kruh velikosti sýra. Na brusinkové čatní dejte sýr a vše uložte do lednice.

3

Zbylou polovinu těsta vyválejte do kruhu, který bude cca o 5 cm větší než první kruh z těsta. Z lednice vyndejte plech s těstem a sýrem. Na sýr rozetřete 2 lžíce čatní a zakryjte kruhem z těsta. Jemně jej přitiskněte a seřízněte okraje tak, aby kruhy lícovaly. Pomocí vidličky přitiskněte okraje k sobě po celém obvodu. Vraťte ještě na 30 minut do lednice chladit.

4

Pomocí nože udělejte ve středu těsta menší dírku a tupou stranou poté naznačte ozdobné proužky či zářezy. Cílem není těsto proříznout, ale ozdobit.

5

Troubu předehřejte na 200 °C. Potřete celý koláč vejcem a dejte do lednice na cca 15 minut, nebo než se trouba vyhřeje. Poté jej vložte do trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.

6

Nechte jen lehce zchladnout a podávejte se zbylým čatní.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte sýr s opravdu malým průměrem, rozdělte těsto na třetiny či čtvrtiny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč