Skvělý předkrm, za který si vysloužíte obdivné Óch a Ách. Ve chvíli, kdy totiž koláč z listového těsta rozříznete a on zavoní a vyteče horký sýr, nelze ani nic jiného říci! Brusinky budou to správnou tečkou, která celou chuťovou kompozici dotáhne k dokonalosti.
Suroviny
Postup
Všechny ingredience na čatní dejte do rendlíku, přilijte 50ml vody a zvolna vařte 30 minut do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout.
Listové těsto rozkrojte na poloviny. Jednu vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na kolo a pomocí talíře vhodné velikosti vyřízněte kruh, měl by být zhruba o 3 cm větší, než je průměr sýra. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem, střed potřete zhruba 2 lžícemi zchladlého brusinkového čatní tak, abyste vytvořili kruh velikosti sýra. Na brusinkové čatní dejte sýr a vše uložte do lednice.
Zbylou polovinu těsta vyválejte do kruhu, který bude cca o 5 cm větší než první kruh z těsta. Z lednice vyndejte plech s těstem a sýrem. Na sýr rozetřete 2 lžíce čatní a zakryjte kruhem z těsta. Jemně jej přitiskněte a seřízněte okraje tak, aby kruhy lícovaly. Pomocí vidličky přitiskněte okraje k sobě po celém obvodu. Vraťte ještě na 30 minut do lednice chladit.
Pomocí nože udělejte ve středu těsta menší dírku a tupou stranou poté naznačte ozdobné proužky či zářezy. Cílem není těsto proříznout, ale ozdobit.
Troubu předehřejte na 200 °C. Potřete celý koláč vejcem a dejte do lednice na cca 15 minut, nebo než se trouba vyhřeje. Poté jej vložte do trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.
Nechte jen lehce zchladnout a podávejte se zbylým čatní.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte sýr s opravdu malým průměrem, rozdělte těsto na třetiny či čtvrtiny.