0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bažant s krémovou houbovou omáčkou

Bažant s krémovou houbovou omáčkou

5 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2648 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 111 g
Tuky 226 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Oslavte podzim tím nejlepším, co nabízí. Bažant s houbovou omáčkou, pórkem a rozinkami, to je přímo požitkářská záležitost!

Suroviny

bažant 2 ks
oškubané a vykuchané
vývar kuřecí 400 ml
lze nahradit hovězím
šalotka 1 ks
nakrájená najemno
houby 140 g
čerstvé, nakrájené na tenké plátky
citron ½ ks
šťáva
smetana 100 ml
sůl
pepř bílý
rostlinný olej 2 PL
máslo 1
Na přílohu
100 ml
sladké cherry doporučujeme Šaler
rozinky 50 g
máslo 1
pórek 450 g
opláchnutý a nakrájený na kolečka
Připravte si dopředu
Bažanta naporcujte den předem. S předstihem můžete připravit také omáčku, rozinky i pórek. V hodinu H pak všechno jenom ohřejete.

1. Oddělte stehna od tělíčka a odsekněte přečnívající kosti. Pak začněte porcovat prsíčka: ostrým nožem nařízněte kůži podél páteře a špičkou nože odřízněte prsa co nejblíže u kostí. Křídla ponechte na hrudníku. Odříznuté porce zatím uložte do ledničky. Pokud porcujete bažanta s velkým předstihem, stehna a prsa před uložením do lednice přetáhněte potravinářskou fólií.

2. Nasekejte skelet na drobné kousky, opláchněte je od krve a nasypte do středně velkého hrnce. Přilijte vývar a povařte dvacet až třicet minut (vývar se nejprve zakalí a pak pročistí). Půlhodina opravdu postačí, aby bažant nezhořkl. Mezitím dejte do středně velkého kastrolu šalotku, houby a citronovou šťávu. Povařte asi deset minut a pak stáhněte ze sporáku.

3. Vývar proceďte do hrnce s houbami (v ideálním případě vložte do cedníku namočenou utěrku) a kosti vyhoďte. Kastrol postavte na plotnu, rozehřejte a přilijte 100 ml smetany. Na mírném plameni chvíli povařte, aby se všechno pěkně spojilo. Pokud se vám omáčka zdá řídká, můžete přilít smetanu. Osolte, opepřete a odstavte z plotny.

4. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Bažanta osolte a opepřete. V pekáči rozpalte olej a osmahněte nejprve stehna. Položte je kůží dolů a opékejte dozlatova a dokřupava (5–7 minut). Pak je otočte a přidejte do pekáče máslo a prsíčka. Podlijte a 6–8 minut vařte. Zhruba v půlce doby prsa otočte. Pak pekáč vložte do trouby a pečte maso do změknutí (20–30 minut).

5. Teď se pusťte do přípravy rozinkového pórku: do malého rendlíku nalijte sherry a přisypte rozinky. Přibližně čtyři minuty zprudka povařte (sherry by se mělo odpařit a kastrůlek zůstat skoro suchý). Potom rozinky stáhněte z plotny.

6. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a přilijte dvě lžíce vody. Jakmile začne probublávat, přisypte pórek a pár minut ho poduste. Až změkne, osolte ho a opepřete. Před servírováním promíchejte pórek s rozinkami a ohřejte houbovou omáčkou. Na každý talíř položte bažantí prso a stehno, posypte pórkem a přelijte houbovou omáčkou. 

Povede se vám to!
S našimi tipy prostě nemáte jinou možnost...
■ Porcujte bažanta opravdu podle našeho návodu. Platí to hlavně u stehna – je důležité useknout přečnívající kost. Maso se totiž speče a čouhající kost by nepůsobila zrovna esteticky.
■ Při porcování prsíček se nechte vést kostí, na kterou jsou přirostlá. Pokud tam trochu masa zůstane, nic si z toho nedělejte, omáčka bude silnější.
■ Maso dejte do trouby, až když je krásně zlaté. Jedině tak zajistíte křupavou kůrčičku a skvělou chuť.
■ Pórek nakrájejte co nejjemněji. Přidejte i zelenou část – je moc dobrá a navíc dodá jídlu barvu.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.10/05, str.56

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč