Košíčky s karamelovým krémem patří mezi naše oblíbené recepty na vánoční cukroví. Těsto na košíčky připomíná linecké a krém je jemný a naprosto fantastický. Pokud koupíte už hotové karamelové kondenzované mléko, dobu přípravy značně uspíšíte a chuť to nijak neovlivní. Hotové karamelové košíčky schovejte na tajné místo a vydržte aspoň týden, aby se těsto a krém propojily. Pak ochutnejte; jen pozor, ať jen nesníte naráz!
Suroviny
Postup
Zavřenou konzervu vložte do hrnce s vodou a dvě hodiny vařte. Mezitím z mouky, cukru, másla a žloutků zpracujte těsto a dejte ho aspoň na hodinu odpočívat do ledničky.
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Vychladlé těsto vtlačte do formiček a pečte asi čtvrt hodiny do lákavé světlezlaté barvy.
Máslo utřete do pěny a přidejte do něj vychladlé zkaramelizované kondenzované mléko. Košíčky vyklepněte z formiček a plňte krémem (nejlíp to jde cukrářských sáčkem); polévejte je čokoládovou polevou a ozdobte oříšky.
TIP REDAKCE
Nyní už se dá v běžné obchodní síti zakoupit karamelizované zahuštěné mléko (mléčný karamel) - v regálech ho najdete u plechovek zahuštěných slazených (kondenzovaných) mlék.