Kotlety & fazolky s omáčkou à la bagna càuda

Kotlety & fazolky s omáčkou à la bagna càuda

Hodnocení receptu
Průměr: 1 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1874 kcal
Bílkoviny 101 g
Cukr 24 g
Tuky 150 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omáčka je obměnou bagna càuda, teplé omáčky původem z italského Piemontu. Na první pohled to není velká krasavice, ale její chuti jsme v redakci podlehli skoro jednomyslně a nejradši bychom ji teď jedli ke všemu.

Suroviny

fazolky zelené 300 g
ploché, zbavené konců a nakrájené na asi 10cm kousky
olivový olej extra panenský
kotleta 2 ks
vepřové, s kostí
NA OMÁČKU
máslo 75 g
česnek 2 stroužky
drcené
sardelky 2 ks
nasekané
citron 0.5 ks
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
olivový olej panenský 2 PL
paprika uzená 1 špetka
smetana ke šlehání 2 PL
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý

1 Na omáčku rozehřejte v pánvičce máslo na mírném ohni a jemně v něm smažte česnek a sardelové řezy asi 8 minut. Odstavte, přidejte citronovou kůru a šťávu, olivový olej, papriku a smetanu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, osolte a opepřete.

2 Mezitím na silném ohni rozehřejte grilovací pánev nebo obyčejnou pánev, fazolky omastěte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pak je opékejte z každé strany, aby na nich naskákaly puchýře a měly proužky od grilovací pánve. Nesmějí ale přestat být křupavé.

3 Kotlety omastěte olejem, osolte, opepřete a opečte na (grilovací) pánvi.

4 Fazolky a kotlety podávejte doplněné omáčkou v misce. Můžete je osolit vločkovou solí.

NĚCO NAVÍC
Omaštěné a ochucené fazolky spolu s kotletami můžete opéct i na grilu nebo je dát na plech a upéct v troubě při 220°C. Mělo by to trvat asi 30 minut, obojí jednou obraťte, před vytažením z trouby zkontrolujte, zda je maso dopečené u kosti. Pár minut před koncem pečení můžete potřít maso trochou omáčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit