Omáčka je obměnou bagna càuda, teplé omáčky původem z italského Piemontu. Na první pohled to není velká krasavice, ale její chuti jsme v redakci podlehli skoro jednomyslně a nejradši bychom ji teď jedli ke všemu.
Suroviny
Postup
Na omáčku rozehřejte v pánvičce máslo na mírném ohni a jemně v něm smažte česnek a sardelové řezy asi 8 minut. Odstavte, přidejte citronovou kůru a šťávu, olivový olej, papriku a smetanu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, osolte a opepřete.
Mezitím na silném ohni rozehřejte grilovací pánev nebo obyčejnou pánev, fazolky omastěte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pak je opékejte z každé strany, aby na nich naskákaly puchýře a měly proužky od grilovací pánve. Nesmějí ale přestat být křupavé.
Kotlety omastěte olejem, osolte, opepřete a opečte na (grilovací) pánvi.
Fazolky a kotlety podávejte doplněné omáčkou v misce. Můžete je osolit vločkovou solí.
NĚCO NAVÍC
Omaštěné a ochucené fazolky spolu s kotletami můžete opéct i na grilu nebo je dát na plech a upéct v troubě při 220°C. Mělo by to trvat asi 30 minut, obojí jednou obraťte, před vytažením z trouby zkontrolujte, zda je maso dopečené u kosti. Pár minut před koncem pečení můžete potřít maso trochou omáčky.