Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon

Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2505 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 268 g
Tuky 72 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se slavným receptem na hovězí po burgundsku a použili ho na jemné králičí maso. Výsledek je fenomenální!

Suroviny

olivový olej 3 PL
slanina 100 g
nakrájená na nudličky
králičí maso 1 ks
bez hlavy, cca 1,8 kg, naporcovaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
velká, nakrájená na klínky
mrkev 4 ks
na šikmé špalíky
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky + lístky na ozdobení
česnek 5 stroužků
nadrobno
tymián 4 snítky
čerstvý + odrhnuté lístky k podávání
rozmarýn 1 snítka
čerstvý
rajčatový protlak 2 PL
víno červené 300 ml
suché (takové, jaké byste s chutí pili)
vývar 500 ml
kuřecí, králičí nebo zeleninový
bobkový list 2 ks
žampiony 10 ks
menší hnědé, podle potřeby nakrájené

Postup

1

Na středním ohni rozehřejte ve velkém kastrolu 1 lžíci oleje a opékejte na něm slaninu, aby pustila tuk. Vložte osolené králičí díly a opečte je ze všech stran dozlatova. Vyjměte je na talíř (je-li v kastrolu příliš mnoho tuku, odeberte přebytečný a ponechte asi 2–3 lžíce), vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte mrkev, řapíkatý celer, česnek, tymián a rozmarýn. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte rajský protlak, vložte zpátky králíka, zalijte vše červeným vínem, nechte ho krátce odpařit, pak vlijte vývar, přidejte bobkové listy, přiklopte a duste na mírném ohni asi 1,5 hodiny (králík by měl být měkký a maso by mělo jít snadno od kostí).

2

Mezitím v pánvi rozpalte zbývající olej, zmírněte oheň a orestujte na něm žampiony doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte, opepřete a odložte stranou.

3

Do hotové omáčky s králíkem vmíchejte žampiony a povařte ještě asi 10 minut. Před podáváním odstraňte snítky bylinek a bobkové listy. Podávejte s bramborovou kaší nebo s pečivem, ozdobené celerovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Základ pokrmu můžete postupně připravit na pánvi, potom všechno zkompletovat do pekáče a v něm zakryté dusit v troubě při 180°C cca 2 hodiny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Komentáře

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit