0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon

Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2505 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 268 g
Tuky 72 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se slavným receptem na hovězí po burgundsku a použili ho na jemné králičí maso. Výsledek je fenomenální!

Suroviny

olivový olej 3 PL
slanina 100 g
nakrájená na nudličky
králičí maso 1 ks
bez hlavy, cca 1,8 kg, naporcovaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
velká, nakrájená na klínky
mrkev 4 ks
na šikmé špalíky
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky + lístky na ozdobení
česnek 5 stroužků
nadrobno
tymián 4 snítky
čerstvý + odrhnuté lístky k podávání
rozmarýn 1 snítka
čerstvý
rajčatový protlak 2 PL
víno červené 300 ml
suché (takové, jaké byste s chutí pili)
vývar 500 ml
kuřecí, králičí nebo zeleninový
bobkový list 2 ks
žampiony 10 ks
menší hnědé, podle potřeby nakrájené

Postup

1

Na středním ohni rozehřejte ve velkém kastrolu 1 lžíci oleje a opékejte na něm slaninu, aby pustila tuk. Vložte osolené králičí díly a opečte je ze všech stran dozlatova. Vyjměte je na talíř (je-li v kastrolu příliš mnoho tuku, odeberte přebytečný a ponechte asi 2–3 lžíce), vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte mrkev, řapíkatý celer, česnek, tymián a rozmarýn. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte rajský protlak, vložte zpátky králíka, zalijte vše červeným vínem, nechte ho krátce odpařit, pak vlijte vývar, přidejte bobkové listy, přiklopte a duste na mírném ohni asi 1,5 hodiny (králík by měl být měkký a maso by mělo jít snadno od kostí).

2

Mezitím v pánvi rozpalte zbývající olej, zmírněte oheň a orestujte na něm žampiony doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte, opepřete a odložte stranou.

3

Do hotové omáčky s králíkem vmíchejte žampiony a povařte ještě asi 10 minut. Před podáváním odstraňte snítky bylinek a bobkové listy. Podávejte s bramborovou kaší nebo s pečivem, ozdobené celerovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Základ pokrmu můžete postupně připravit na pánvi, potom všechno zkompletovat do pekáče a v něm zakryté dusit v troubě při 180°C cca 2 hodiny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Komentáře

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč