Inspirovali jsme se slavným receptem na hovězí po burgundsku a použili ho na jemné králičí maso. Výsledek je fenomenální! Pokud vás už tradiční pečený králík omrzel, pak tenhle ho rychle nahradí...
Suroviny
Postup
Na středním ohni rozehřejte ve velkém kastrolu 1 lžíci oleje a opékejte na něm slaninu, aby pustila tuk. Vložte osolené králičí díly a opečte je ze všech stran dozlatova. Vyjměte je na talíř (je-li v kastrolu příliš mnoho tuku, odeberte přebytečný a ponechte asi 2–3 lžíce), vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte mrkev, řapíkatý celer, česnek, tymián a rozmarýn. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.
Vmíchejte rajský protlak, vložte zpátky králíka, zalijte vše červeným vínem, nechte ho krátce odpařit, pak vlijte vývar, přidejte bobkové listy, přiklopte a duste na mírném ohni asi 1,5 hodiny (králík by měl být měkký a maso by mělo jít snadno od kostí).
Mezitím v pánvi rozpalte zbývající olej, zmírněte oheň a orestujte na něm žampiony doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte, opepřete a odložte stranou.
Do hotové omáčky s králíkem vmíchejte žampiony a povařte ještě asi 10 minut. Před podáváním odstraňte snítky bylinek a bobkové listy. Pečeného králíka podávejte s bramborovou kaší nebo s pečivem, ozdobené celerovými lístky.
NĚCO NAVÍC
Základ pokrmu můžete postupně připravit na pánvi, potom všechno zkompletovat do pekáče a v něm zakryté dusit v troubě při 180 °C cca 2 hodiny.
Komentáře