Králík na šalvěji a česneku

Králík na šalvěji a česneku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2427 kcal
Bílkoviny 33 g
Cukr 56 g
Tuky 198 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Budete-li postupovat přesně podle návodu, získáte dokonalou lahůdku s krémovým česnekem a masem odpadávajícím od kostí.

Suroviny

králičí maso 1 ks
kuchyňsky upravený
sůl
a čerstvě mletý pepř
mouka pšeničná hladká 2 PL
olivový olej 200 ml
panenský
šalvěj 5 snítek
česnek 20 stroužků
neoloupané
víno bílé 300 ml
bageta
křupavá či bramborová kaše k podávání

1 Oddělte z králíka stehna. Hřbet rozdělte na třetiny. Porce osolte, opepřete a poprašte moukou.

2 Postupně v širokém litinovém hrnci opečte na 2 lžících oleje dohněda. Vraťte všechno maso do hrnce, přidejte šalvěj, česnek, zbylý olej (nebojte se toho!) a víno. Přiklopte , ztlumte oheň na minimum a nechte pomalu bublat 2 až 2 a 1/2 hodiny.

3 Omáčka by měla zhoustnout a maso by mělo odpadávat od kostí. (Můžete králíka i péct v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 hodiny, ale všechny složky se nespojí tak dokonale jako při vaření na sporáku.) Omáčku případně dosolte a králíka podávejte s bagetou či bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
Vymáčkněte si měkký česnek ze slupky na bagetu – je to dobrota!

Komentáře

Hana Kadlčáková

Lepsiho kralika jsem nejedla. Tim ze je pomalu duseny ve smesi oleje a vina , je stavnaty a velmi chutny. Podavala jsem ho s cersve upecenou bagetou, ktera podtrhla skvelou chut omacky.

Veronika Dulíková

Opravdu vynikající. Od doby, kdy jsme ho vyzkoušeli poprvé, vaříme opakovaně. Králík je šťavnatý, se šalvějí a česnekem nemá chybu.:) Nejčastěji podáváme s bramborovou kaší.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit