0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík na šalvěji a česneku

Králík na šalvěji a česneku

4.3 / 5. Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2427 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 56 g
Tuky 198 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Budete-li postupovat přesně podle návodu, získáte dokonalou lahůdku s krémovým česnekem a masem odpadávajícím od kostí.

Suroviny

králičí maso 1 ks
kuchyňsky upravený
sůl
a čerstvě mletý pepř
mouka pšeničná hladká 2 PL
olivový olej 200 ml
panenský
šalvěj 5 snítek
česnek 20 stroužků
neoloupané
víno bílé 300 ml
bageta
křupavá či bramborová kaše k podávání

1 Oddělte z králíka stehna. Hřbet rozdělte na třetiny. Porce osolte, opepřete a poprašte moukou.

2 Postupně v širokém litinovém hrnci opečte na 2 lžících oleje dohněda. Vraťte všechno maso do hrnce, přidejte šalvěj, česnek, zbylý olej (nebojte se toho!) a víno. Přiklopte , ztlumte oheň na minimum a nechte pomalu bublat 2 až 2 a 1/2 hodiny.

3 Omáčka by měla zhoustnout a maso by mělo odpadávat od kostí. (Můžete králíka i péct v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 hodiny, ale všechny složky se nespojí tak dokonale jako při vaření na sporáku.) Omáčku případně dosolte a králíka podávejte s bagetou či bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
Vymáčkněte si měkký česnek ze slupky na bagetu – je to dobrota!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Komentáře

Hana Kadlčáková

Lepsiho kralika jsem nejedla. Tim ze je pomalu duseny ve smesi oleje a vina , je stavnaty a velmi chutny. Podavala jsem ho s cersve upecenou bagetou, ktera podtrhla skvelou chut omacky.

Veronika Dulíková

Opravdu vynikající. Od doby, kdy jsme ho vyzkoušeli poprvé, vaříme opakovaně. Králík je šťavnatý, se šalvějí a česnekem nemá chybu.:) Nejčastěji podáváme s bramborovou kaší.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit