Polévku sice můžete uvařit i z kuřecích skeletů na polévku nebo i z masitějších kuřecích dílů, ale připravíte stolovníky o to nejlepší – totiž o obírání velejemného masa z krčků.
Suroviny
1Krčky zalijte v hrnci 2,3 litru vody, osolte, přidejte bobkový list a celý pepř. Přiveďte k varu a uvařte naprosto doměkka. Vývar přeceďte, krčky uchovejte.
2 Na troše olivového oleje a másla opečte česnek, aby se rozvoněl, pak vsypte kořenovou zeleninu a cibuli, osmahněte, přidejte brambory, zaprašte moukou (polévka nemá být krémová, spíš mírně zahuštěný vývar), trošku osmahněte a zalijte veškerým vývarem (cca 2 litry). Vařte, aby brambory změkly, 5–10 minut před koncem vaření přidejte kapustičky. Pak ochuťte čerstvou majoránkou (v zimě, nebo není-li po ruce, můžete použít i sušenou). Podávejte s krčky podle chuti – v rodině paní Marušky je zvykem podávat krčky neobrané a každý strávník se obslouží sám.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Jako od maminky: 36 ověřených tradičních receptů(36 receptů)
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů)