Polévku sice můžete uvařit i z kuřecích skeletů na polévku nebo i z masitějších kuřecích dílů, ale připravíte stolovníky o to nejlepší – totiž o obírání velejemného masa z krčků.
Suroviny
Postup
Krčky zalijte v hrnci 2,3 litru vody, osolte, přidejte bobkový list a celý pepř. Přiveďte k varu a uvařte naprosto doměkka. Vývar přeceďte, krčky uchovejte.
Na troše olivového oleje a másla opečte česnek, aby se rozvoněl, pak vsypte kořenovou zeleninu a cibuli, osmahněte, přidejte brambory, zaprašte moukou (polévka nemá být krémová, spíš mírně zahuštěný vývar), trošku osmahněte a zalijte veškerým vývarem (cca 2 litry). Vařte, aby brambory změkly, 5–10 minut před koncem vaření přidejte kapustičky. Pak ochuťte čerstvou majoránkou (v zimě, nebo není-li po ruce, můžete použít i sušenou). Podávejte s krčky podle chuti – v rodině paní Marušky je zvykem podávat krčky neobrané a každý strávník se obslouží sám.