
Krčková polévka babičky Marušky
Polévku sice můžete uvařit i z kuřecích skeletů na polévku nebo i z masitějších kuřecích dílů, ale připravíte stolovníky o to nejlepší – totiž o obírání velejemného masa z krčků.
Ingredience
- cca 1 kg kuřecích krků
- sůl
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2–3 stroužky česneku, drcené
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 petržel, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 střední brambory, nakrájené na kostičky
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 10–12 růžičkových kapustiček, očištěných a podle potřeby nakrájených
- čerstvá majoránka podle chuti
Příprava jídla
1 Krčky zalijte v hrnci 2,3 litru vody, osolte, přidejte bobkový list a celý pepř. Přiveďte k varu a uvařte naprosto doměkka. Vývar přeceďte, krčky uchovejte.
2 Na troše olivového oleje a másla opečte česnek, aby se rozvoněl, pak vsypte kořenovou zeleninu a cibuli, osmahněte, přidejte brambory, zaprašte moukou (polévka nemá být krémová, spíš mírně zahuštěný vývar), trošku osmahněte a zalijte veškerým vývarem (cca 2 litry). Vařte, aby brambory změkly, 5–10 minut před koncem vaření přidejte kapustičky. Pak ochuťte čerstvou majoránkou (v zimě, nebo není-li po ruce, můžete použít i sušenou). Podávejte s krčky podle chuti – v rodině paní Marušky je zvykem podávat krčky neobrané a každý strávník se obslouží sám.
Přidat komentář