Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémová kuřecí polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 19
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1250 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 97 g
Tuky 79 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Drsnější tuřín má podobné využití jako brambory. Vodnice je fajnovější dáma. Tento pár by si u nás zasloužil víc pozornosti. Zkuste je použít třeba do téhle krémové kuřecí polévky, husté a vydatné.

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,75 kg
1/2 v celku, 1/2 na kostičky
mrkev 2 ks
1 podélně rozpůlená, 1 na 1,5cm kostky
petrželka 4 snítky
+ na ozdobení
pepř 8 kuliček
nové koření 2 kuličky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vodnice 1 ks
na 1,5cm kostky
nebo tuřín, na 1,5cm kostky
střední, (varný typ C), oloupané, na kostičky
z bagety, k podávání

Postup

1

Kuře položte prsíčky dolů do polévkového hrnce, zalijte 2,5 litry vody, aby bylo ponořené.

2

Přidejte cibuli v celku, rozpůlenou mrkev, petrželku, pepř a nové koření, osolte cca 2,5 lžičkami soli.

3

Přiveďte k varu, s napůl přiklopenou poklicí. Zmírněte oheň a zvolna vařte cca 1 hodinu, aby maso změklo a dalo se snadno obrat od kostí.

4

Vyjměte kuře a nechte zchladnout.

5

Vývar přeceďte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a zhruba 20 minut vařte, aby se trochu zkoncentroval.

6

Z kuřete oberte čisté maso a natrhejte ho na kousky.

7

V umytém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo a opékejte nakrájenou mrkev a cibuli, aby cibule změkla, asi 5 minut.

8

Zalijte horkým vývarem a přiveďte k varu. Vsypte vodnici, tuřín či pastinák a brambory. Zmírněte oheň a vařte, až zelenina a brambory změknou, asi 10 minut.

9

Přidejte třetinu masa, rozmixujte podle libosti, pak vmíchejte smetanu a minutu prohřívejte. 

10

Opepřete a podávejte s petrželkou a prohřátým masem a krutony.

NĚCO NAVÍC

Polévku můžete ozdobit kostičkami zeleniny. V tom případě vařte větší kousek vodnice, tuřínu, mrkve a brambory v celku a před mixováním vylovte a nakrájejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?

Vánoce si každý spojuje s něčím jiným: někdo cítí vůni perníčků právě vytažených z trouby, jiný si představí třpytivá světýlka na stromečku, nebo třeba vzpomene na ty vtipné okamžiky, kdy se rodina snaží zjistit, kdo tajně ujídá cukroví. Co...