0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémová kuřecí polévka

Krémová kuřecí polévka

4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3065 kcal
Bílkoviny 364 g
Sacharidy 97 g
Tuky 129 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Drsnější tuřín má podobné využití jako brambory. Vodnice je fajnovější dáma. Tento pár by si u nás zasloužil víc pozornosti. Zkuste je použít třeba do téhle hebké, husté a vydatné polévky.

Suroviny

kuře 1.75 kg
cibule 1 ks
polovina vcelku, polovina na kostičky
mrkev 2 ks
1 podélně rozpůlená, 1 na kostky
petrželka 4 snítky
+ na ozdobení
pepř 8 kuliček
nové koření 2 kuličky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
máslo 30 g
vodnice 1 ks
na 1,5cm kostky
pastinák 150 g
nebo tuřín, na 1,5cm kostky
brambory 2 ks
střední, (varný typ C), oloupané, na kostičky
smetana ke šlehání 150 ml
krutony
z bagety, k podávání

Postup

1

Kuře položte prsíčky dolů do polévkového hrnce, zalijte 2,5 litry vody, aby bylo ponořené.

2

Přidejte cibuli v celku, rozpůlenou mrkev, petrželku, pepř a nové koření, osolte cca 2,5 lžičkami soli.

3

Přiveďte k varu, s napůl přiklopenou poklicí. Zmírněte oheň a zvolna vařte cca 1 hodinu, aby maso změklo a dalo se snadno obrat od kostí.

4

Vyjměte kuře a nechte zchladnout.

5

Vývar přeceďte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a zhruba 20 minut vařte, aby se trochu zkoncentroval.

6

Z kuřete oberte čisté maso a natrhejte ho na kousky.

7

V umytém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo a opékejte nakrájenou mrkev a cibuli, aby cibule změkla, asi 5 minut.

8

Zalijte horkým vývarem a přiveďte k varu. Vsypte vodnici, tuřín či pastinák a brambory. Zmírněte oheň a vařte, až zelenina a brambory změknou, asi 10 minut.

9

Přidejte třetinu masa, rozmixujte podle libosti, pak vmíchejte smetanu a minutu prohřívejte. 

10

Opepřete a podávejte s petrželkou a prohřátým masem a krutony.

NĚCO NAVÍC

Polévku můžete ozdobit kostičkami zeleniny. V tom případě vařte větší kousek vodnice, tuřínu, mrkve a brambory v celku a před mixováním vylovte a nakrájejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit