Krémová kuřecí polévka

Krémová kuřecí polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1146 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 74 g
Tuky 79 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Drsnější tuřín má podobné využití jako brambory. Vodnice je fajnovější dáma. Tento pár by si u nás zasloužil víc pozornosti. Zkuste třeba tuhle hebkou, hustou a vydatnou polévku.

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,75kg
cibule 1 ks
velká, 0,5 v celku, 0,5 na kostičky
mrkev 2 ks
1 podélně rozpůlená, 1 na 1,5 cm kostky
petrželka 4 snítek
může být i kudrnka, na ozdobení
pepř 8 kulička
nové koření 2 kulička
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
máslo 30 g
vodnice 1 ks
na 1,5cm kostky
150 g
tuřín lze nahradit pastinákem, na 1,5cm kostky
brambory 2 ks
střední, (varný typ C), oloupané, na kostičky
smetana ke šlehání 150 ml
krutony
z bagety, k podávání

1 Kuře položte prsíčky dolů do polévkového hrnce, zalijte 2,5 litry vody, aby bylo ponořené. Přidejte cibuli v celku, rozpůlenou mrkev, petrželku, pepř a nové koření, osolte cca 2,5 lžičkami soli. Přiveďte k varu, s napůl přiklopenou poklicí. Zmírněte oheň a zvolna vařte cca 1 hodinu, aby maso změklo a dalo se snadno obrat od kostí. Vyjměte kuře a nechte zchladnout. Vývar přeceďte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a zhruba 20 minut vařte, aby se trochu zkoncentroval. Z kuřete oberte čisté maso a natrhejte ho na kousky.

2 V umytém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo a opékejte nakrájenou mrkev a cibuli, aby cibule změkla, asi 5 minut. Zalijte horkým vývarem a přiveďte k varu. Vsypte vodnici, tuřín či pastinák a brambory. Zmírněte oheň a vařte, až zelenina a brambory změknou, asi 10 minut. Přidejte třetinu masa, rozmixujte podle libosti, pak vmíchejte smetanu a minutu prohřívejte. 

3 Opepřete a podávejte s petrželkou a prohřátým masem a krutony.

NĚCO NAVÍC

Polévku můžete ozdobit kostičkami zeleniny. V tom případě vařte větší kousek vodnice, tuřínu, mrkve a brambory v celku a před mixováním vylovte a nakrájejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit