25 snadných letních moučníků, které se neomrzí
Hledáte letní buchtu či koláč, které vám zaberou minimum času v kuchyni, zato vám pomohou zpracovat šťavnatou úrodu? Tady je výběr těch nejsnazších a nejchutnějších moučníků, ve kterých se ukryje spousta letního ovoce.
1. Bublaniny s ovocem
Bez knedlíků a bublaniny jako by léto nebylo. Se správným receptem máte buchtu do 20 minut v troubě a za dalších 30 minut upečeno. Náš oblíbený recept na bublaninu nepoužívá olej ani máslo, pouze smetanu ke šlehání, která zajistí dokonale vláčnou a nadýchanou buchtu.
- Ovocem nešetřete, bublanina ho snese opravdu hodně. Vyzkoušejte různé kombinace sladkého a nakyslého ovoce, například rybíz, maliny a ostružiny nebo borůvky s rybízem.
2. Rychlovky z listového těsta
V kupované variantě představuje listové těsto záchranu při každé nečekané návštěvě. Navíc nabízí spoustu hravých variant.
- Můžete do něj zabalit nakyslá letní jablíčka a upéct je v „županu“. Nebo je nastrouhaná ochuťte cukrem a skořicí a stočte do bleskového štrúdlu.
- Oblíbenou verzi sladkosti do ruky představují plněné šátečky či taštičky.
3. Snadné koláče z křehkého těsta
Jeden základ, spousta koláčů. Z křehkého těsta jednoduchým přeložením vytvoříte koláč, který jako náplň snese jakékoliv větší ovoce.
- Další inspiraci pro pečení z křehkého máslového těsta najdeme v Toskánsku, kde si zamilovali crostatu: korpus z křehkého těsta bohatě potřený sezonní zavařeninou.
- Ochutnat můžete také luxusnější francouzskou variantu s ovocem pečeným ve žloutkovém krému. I když to zní jako mistrovská cukrařina, slibujeme, že vám jeho příprava nezabere více času než jablečný závin.
4. S křupavou drobenkou
Drobenku snadno připravíte z mouky, másla a cukru, buď promnutím mezi prsty, nebo v robotu s noži. S hladkou moukou bude drobenka soudržnější, s hrubou zase křupavější.
- V drobence hezky křupe také krystalový či krupicový cukr, ovonět ji můžete cukrem vanilkovým nebo skořicovým.
- Drobenku můžete mít předem připravenou v mrazáku: udělejte ji z většího množství surovin a část vsypte do sáčku a zamrazte. Koláč pak máte hotový bleskurychle. Stačí zvolit hrnkový recept s minimem surovin.
5. Koláče na plech z kynutého těsta
Zatímco někdo se kynutému těstu vyhýbá, protože se mu zdá příliš záludné, jiný ho vystřihne lusknutím prstu. Pojďte se přesunout do druhé kategorie.
Při osvojení si několika základních pravidel zjistíte, že buchty i koláče jsou z něj nadýchané a vláčné a jejich přípravou rozhodně nestrávíte věčnost.
- V létě ho jednoduše rozprostřete na plech a obvyklou povidlovou či makovou náplň vyměňte za tvaroh a čerstvé ovoce. Kynutému těstu sluší nakyslé aromatické bobule i meruňky či švestky.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food