Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3324 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 123 g
Tuky 272 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát lze podávat samostatně i jako luxusní přílohu – například ke steakům či k rostbífu anebo k nedělnímu pečenému kuřeti.

Související recepty

Suroviny

brambory 500 g
nové či hezké salátové, varný typ A
máslo
lze použít i panenský olivový olej, na mírné omaštění
chřest zelený 500 g
nejlépe směs různých tlouštěk, bez tuhých konců, silnější kusy vespod oloupané
ředkvičky 200 g
cca 2 svazky menších až středních, nakrájené na tenká kolečka
Na mušelínovou omáčku
citronová štáva 2 PL
podle chuti
žloutek 3 ks
máslo 170 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý, popř.trocha kajenského pepře
smetana 125 ml
ke šlehání (35-40%), ušlehaná

1 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka, sceďte, podle potřeby podélně rozpulte a mírně omastěte máslem či olejem.

2 Mezitím na omáčku v žáruvzdorné míse prošlehejte metlou citronovou šťávu se žloutky. Posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny. Za stálého šlehání směs prohřejte. Pak po jedné přidávejte a zašlehávejte kostičky másla. (Šlehat je třeba soustavně.) Než přidáte další máslo, musí se předchozí vstřebat. Omáčka se nesmí přehřát, jinak se žloutky srazí! Odstavte, osolte a opepřete, podle chuti decentně dolaďte kajenským pepřem. Nakonec vmíchejte šlehačku.

3 Chřest uvařte v páře nebo ve vroucí osolené vodě al dente (cca 2–5 minut, nejdéle vařte nejtlustší výhonky, nejkratší dobu nejtenčí). Vyjměte, osvěžte studenou tekoucí vodou a jemně ho omastěte máslem či olejem.

4 Na servírovacím talíři či v mělké míse promíchejte brambůrky, chřest a ředkvičky. Podávejte smíchané s trochou omáčky, zbývající podávejte zvlášť v misce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit