0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

4.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3324 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 123 g
Tuky 272 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát lze podávat samostatně i jako luxusní přílohu – například ke steakům či k rostbífu anebo k nedělnímu pečenému kuřeti.

Suroviny

brambory 500 g
nové či hezké salátové, varný typ A
máslo
lze použít i panenský olivový olej, na mírné omaštění
chřest zelený 500 g
nejlépe směs různých tlouštěk, bez tuhých konců, silnější kusy vespod oloupané
ředkvičky 200 g
cca 2 svazky menších až středních, nakrájené na tenká kolečka
Na mušelínovou omáčku
citronová štáva 2 PL
podle chuti
žloutek 3 ks
máslo 170 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý, popř.trocha kajenského pepře
smetana 125 ml
ke šlehání (35-40%), ušlehaná

Postup

1

Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka, sceďte, podle potřeby podélně rozpulte a mírně omastěte máslem či olejem.

2

Mezitím na omáčku v žáruvzdorné míse prošlehejte metlou citronovou šťávu se žloutky. Posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny. Za stálého šlehání směs prohřejte. Pak po jedné přidávejte a zašlehávejte kostičky másla. (Šlehat je třeba soustavně.) Než přidáte další máslo, musí se předchozí vstřebat. Omáčka se nesmí přehřát, jinak se žloutky srazí! Odstavte, osolte a opepřete, podle chuti decentně dolaďte kajenským pepřem. Nakonec vmíchejte šlehačku.

3

Chřest uvařte v páře nebo ve vroucí osolené vodě al dente (cca 2–5 minut, nejdéle vařte nejtlustší výhonky, nejkratší dobu nejtenčí). Vyjměte, osvěžte studenou tekoucí vodou a jemně ho omastěte máslem či olejem.

4

Na servírovacím talíři či v mělké míse promíchejte brambůrky, chřest a ředkvičky. Podávejte smíchané s trochou omáčky, zbývající podávejte zvlášť v misce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit