Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6075 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 34 g
Tuky 600 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím je chřest čerstvější, tím je také sladší. Proto je nejlepší rovnou v den sklizně – pokud na takový natrefíte, neváhejte!

Suroviny

chřest zelený 800 g
cca 2 svazky, zbavený tuhých konců
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
losos 1 filet
bez kůže, cca 750 g
citron 2 ks
z 1 ostrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + 1 na plátky
máslo 50 g
na plátky
Na majonézu
medvědí česnek (čerstvý) 12 lístků
žloutek 4 ks
z vajec velikost M
hořčice dijonská 2 ČL
slunečnicový olej 200 ml
řepkový olej 220 ml
vinný ocet bílý 1 PL
pepř bílý
čerstvě drcený
kapary 1 hrst
propláchnuté, okapané, nasekané

Postup

1

Na majonézu spařujte medvědí česnek asi půl minuty ve vroucí vodě, pak ho vyjměte a pár minut chlaďte v ledové vodě nebo v cedníku dostatečně dlouho pod tekoucí studenou vodou.

2

Pak listy důkladně osušte papírovou utěrkou, vložte do mixéru, přidejte žloutky a hořčici. Pulzy rozsekejte najemno a pak vyškrábněte do mísy na šlehání.

3

Do džbánku slijte oleje. Elektrickým šlehačem šlehejte žloutkovou směs a nejprve po kapkách soustavně přilévejte olej, pak pokračujte souvislým tenkým pramínkem, stále přitom šlehejte (!), až spotřebujete všechen olej a získáte hustou majonézu. Ochuťte octem, osolte a opepřete bílým pepřem.

4

Přímo na povrch položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, v chladničce uchovávejte nejvýše do druhého dne.

5

Troubu předehřejte na 180°C. Velký pekáč nebo zapékací mísu vyložte velkým kusem pečicího papíru a na něj vyskládejte v jedné vrstvě chřest tak, aby se na něj s rezervou vešel losos.

6

Osolte, opepřete, pak na chřest položte lososa, posypte ho citronovou kůrou, zbývající citron nakrájejte na tenké plátky a poklaďte jimi lososa spolu s plátky másla. Pokropte citronovou šťávou, osolte a opepřete.

7

Dlouhé okraje pečicího papíru zvedněte a pak všechny okraje papíru stočte, stiskněte a uzavřete tak, aby nad lososem vznikla uzavřená stříška. Pečte 30–35 minut. Mezitím do majonézy vmíchejte kapary.

8

Neste na stůl celý pekáč, otevřete balíček a podávejte s ochucenou majonézou. Doplňte novými bramborami nebo čerstvým pečivem jako přílohou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit