Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Čím je chřest čerstvější, tím je také sladší. Proto je nejlepší rovnou v den sklizně – pokud na takový natrefíte, neváhejte!

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT35M
Pečení 0:35
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • cca 800 g (2 svazky) zeleného chřestu, zbaveného tuhých konců
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 velký filet z lososa bez kůže (cca 750 g)
    • 2 citrony, z 1 ostrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
    • 50 g másla, na plátky

    NA MAJONÉZU

    • 12 menších listů medvědího česneku
    • 4 žloutky (velikost M)
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • 200 ml slunečnicového oleje
    • 220 ml kvalitního řepkového oleje
    • 1 lžíce bílého vinného octa
    • čerstvě drcený bílý pepř
    • hrst kaparů, propláchnutá, okapaná a nasekaná

Příprava jídla

1 Na majonézu spařujte medvědí česnek asi půl minuty ve vroucí vodě, pak ho vyjměte a pár minut chlaďte v ledové vodě nebo v cedníku dostatečně dlouho pod tekoucí studenou vodou. Pak listy důkladně osušte papírovou utěrkou, vložte do mixéru, přidejte žloutky a hořčici. Pulzy rozsekejte najemno a pak vyškrábněte do mísy na šlehání. Do džbánku slijte oleje. Elektrickým šlehačem šlehejte žloutkovou směs a nejprve po kapkách soustavně přilévejte olej, pak pokračujte souvislým tenkým pramínkem, stále přitom šlehejte (!), až spotřebujete všechen olej a získáte hustou majonézu. Ochuťte octem, osolte a opepřete bílým pepřem. Přímo na povrch položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, v chladničce uchovávejte nejvýše do druhého dne.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Velký pekáč nebo zapékací mísu vyložte velkým kusem pečicího papíru a na něj vyskládejte v jedné vrstvě chřest tak, aby se na něj s rezervou vešel losos. Osolte, opepřete, pak na chřest položte lososa, posypte ho citronovou kůrou, zbývající citron nakrájejte na tenké plátky a poklaďte jimi lososa spolu s plátky másla. Pokropte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Dlouhé okraje pečicího papíru zvedněte a pak všechny okraje papíru stočte, stiskněte a uzavřete tak, aby nad lososem vznikla uzavřená stříška. Pečte 30–35 minut. Mezitím do majonézy vmíchejte kapary.

3 Neste na stůl celý pekáč, otevřete balíček a podávejte s ochucenou majonézou. Doplňte novými bramborami nebo čerstvým pečivem jako přílohou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem

Krémová chřestová polévka

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Rizoto s chřestem a krevetami

Síla medvědího česneku

Dva odstíny chřestu

Přidat komentář