Čím je chřest čerstvější, tím je také sladší. Proto je nejlepší rovnou v den sklizně – pokud na takový natrefíte, neváhejte!
Náš tip: Připravte si také lososa v papilotě s koprovým dresinkem podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Na majonézu spařujte medvědí česnek asi půl minuty ve vroucí vodě, pak ho vyjměte a pár minut chlaďte v ledové vodě nebo v cedníku dostatečně dlouho pod tekoucí studenou vodou.
Pak listy důkladně osušte papírovou utěrkou, vložte do mixéru, přidejte žloutky a hořčici. Pulzy rozsekejte najemno a pak vyškrábněte do mísy na šlehání.
Do džbánku slijte oleje. Elektrickým šlehačem šlehejte žloutkovou směs a nejprve po kapkách soustavně přilévejte olej, pak pokračujte souvislým tenkým pramínkem, stále přitom šlehejte (!), až spotřebujete všechen olej a získáte hustou majonézu. Ochuťte octem, osolte a opepřete bílým pepřem.
Přímo na povrch položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, v chladničce uchovávejte nejvýše do druhého dne.
Troubu předehřejte na 180°C. Velký pekáč nebo zapékací mísu vyložte velkým kusem pečicího papíru a na něj vyskládejte v jedné vrstvě chřest tak, aby se na něj s rezervou vešel losos.
Osolte, opepřete, pak na chřest položte lososa, posypte ho citronovou kůrou, zbývající citron nakrájejte na tenké plátky a poklaďte jimi lososa spolu s plátky másla. Pokropte citronovou šťávou, osolte a opepřete.
Dlouhé okraje pečicího papíru zvedněte a pak všechny okraje papíru stočte, stiskněte a uzavřete tak, aby nad lososem vznikla uzavřená stříška. Pečte 30–35 minut. Mezitím do majonézy vmíchejte kapary.
Neste na stůl celý pekáč, otevřete balíček a podávejte s ochucenou majonézou. Doplňte novými bramborami nebo čerstvým pečivem jako přílohou.