0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6075 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 34 g
Tuky 600 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím je chřest čerstvější, tím je také sladší. Proto je nejlepší rovnou v den sklizně – pokud na takový natrefíte, neváhejte!

Suroviny

chřest zelený 800 g
cca 2 svazky, zbavený tuhých konců
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
losos 1 filet
bez kůže, cca 750 g
citron 2 ks
z 1 ostrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + 1 na plátky
máslo 50 g
na plátky
Na majonézu
medvědí česnek (čerstvý) 12 lístků
žloutek 4 ks
z vajec velikost M
hořčice dijonská 2 ČL
slunečnicový olej 200 ml
řepkový olej 220 ml
vinný ocet bílý 1 PL
pepř bílý
čerstvě drcený
kapary 1 hrst
propláchnuté, okapané, nasekané

Postup

1

Na majonézu spařujte medvědí česnek asi půl minuty ve vroucí vodě, pak ho vyjměte a pár minut chlaďte v ledové vodě nebo v cedníku dostatečně dlouho pod tekoucí studenou vodou.

2

Pak listy důkladně osušte papírovou utěrkou, vložte do mixéru, přidejte žloutky a hořčici. Pulzy rozsekejte najemno a pak vyškrábněte do mísy na šlehání.

3

Do džbánku slijte oleje. Elektrickým šlehačem šlehejte žloutkovou směs a nejprve po kapkách soustavně přilévejte olej, pak pokračujte souvislým tenkým pramínkem, stále přitom šlehejte (!), až spotřebujete všechen olej a získáte hustou majonézu. Ochuťte octem, osolte a opepřete bílým pepřem.

4

Přímo na povrch položte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, v chladničce uchovávejte nejvýše do druhého dne.

5

Troubu předehřejte na 180°C. Velký pekáč nebo zapékací mísu vyložte velkým kusem pečicího papíru a na něj vyskládejte v jedné vrstvě chřest tak, aby se na něj s rezervou vešel losos.

6

Osolte, opepřete, pak na chřest položte lososa, posypte ho citronovou kůrou, zbývající citron nakrájejte na tenké plátky a poklaďte jimi lososa spolu s plátky másla. Pokropte citronovou šťávou, osolte a opepřete.

7

Dlouhé okraje pečicího papíru zvedněte a pak všechny okraje papíru stočte, stiskněte a uzavřete tak, aby nad lososem vznikla uzavřená stříška. Pečte 30–35 minut. Mezitím do majonézy vmíchejte kapary.

8

Neste na stůl celý pekáč, otevřete balíček a podávejte s ochucenou majonézou. Doplňte novými bramborami nebo čerstvým pečivem jako přílohou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč