Míchaná vejce samozřejmě můžete připravit rovnou na slanině, ale příprava každého zvlášť zesílí vizuální efekt.
Suroviny
Postup
Chřest rozložte v jedné vrstvě na plech, pokropte olejem, osolte a opepřete, pečte v troubě při 180°C 5–8 minut, aby byl mírně opečený. Můžete ho také opéct v jedné vrstvě na pánvi. Odložte stranou.
Chléb opečte (v troubě, nasucho na pánvi nebo v toustovači) a namažte zhruba dvěma třetinami másla.
Mezitím opečte v nepřilnavé pánvi slaninu, vyjměte ji a odložte na papírové utěrky. V misce prošlehejte vejce se smetanou či mlékem, jemně osolte.
Pánev vytřete papírovou utěrkou, na středním ohni v ní rozehřejte máslo a vlijte vejce. Až začnou na okrajích a zespodu tuhnout, rozmíchejte je a vmíchejte sýr, aby se roztavil.
Pánev odstavte, dokud jsou vejce ještě měkká a šťavnatá.
Míchaná vejce rozdělte na tousty, na ně dejte chřest a ozdobte slaninou, podle chuti opepřete. Hned podávejte.