0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem

Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3886 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 419 g
Tuky 119 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Míchaná vejce samozřejmě můžete připravit rovnou na slanině, ale příprava každého zvlášť zesílí vizuální efekt.

Suroviny

chřest zelený 20 ks
krátké tenké výhonky nebo 10 dlouhých, přepůlených
olivový olej panenský
na pokropení
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
chleba 6 plátků
máslo 50 g
slanina 50 g
libová, nakrájená na kostičky
vejce 4 ks
velká
smetana na vaření 1 PL
nebo ke šlehání, lze nahradit mlékem
sýr ementál 60 g
lze použít i goudu nebo čedar, nastrouhaný či nakrájený nadrobno

Postup

1

Chřest rozložte v jedné vrstvě na plech, pokropte olejem, osolte a opepřete, pečte v troubě při 180°C 5–8 minut, aby byl mírně opečený. Můžete ho také opéct v jedné vrstvě na pánvi. Odložte stranou.

2

Chléb opečte (v troubě, nasucho na pánvi nebo v toustovači) a namažte zhruba dvěma třetinami másla.

3

Mezitím opečte v nepřilnavé pánvi slaninu, vyjměte ji a odložte na papírové utěrky. V misce prošlehejte vejce se smetanou či mlékem, jemně osolte.

4

Pánev vytřete papírovou utěrkou, na středním ohni v ní rozehřejte máslo a vlijte vejce. Až začnou na okrajích a zespodu tuhnout, rozmíchejte je a vmíchejte sýr, aby se roztavil.

 
5

Pánev odstavte, dokud jsou vejce ještě měkká a šťavnatá.

6

Míchaná vejce rozdělte na tousty, na ně dejte chřest a ozdobte slaninou, podle chuti opepřete. Hned podávejte. 

Související články

Jak připravit dokonalý chřest
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalý chřest

Chřest má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak ho můžete podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou. Jak zpracovat bílý a...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit