Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou

Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4173 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 600 g
Tuky 122 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Senzační a jednoduchá úprava, ve které se jemné maso skvěle uplatní. Díky exotickému koření a cizrně dostane pokrm zajímavý orientální šmrnc.

Suroviny

šafrán 5 ks
olivový olej 60 ml
nakrájená na plátky
česnek 4 stroužky
na tenké plátky
1 ČL
semínka kardamomu drcený
oregano 1 ČL
6 ks
křepelky kuchyňsky upravené, svázané nohy
sůl a pepř
čerstvě namletý
cizrna 250 g
z konzervy, scezená a propláchnutá
mrkev 4 ks
očištěná a nakrájená našikmo
oregano hrst
tymián 8 snítek
vývar kuřecí 300 ml

Postup

1

Šafrán nejdřív v malé pánvičce lehce opražte, stačí necelých 30 sekund. Pak podrťte v hmoždíři a v misce zalijte 60 ml vroucí vody. Nechte louhovat alespoň 1 hodinu (barva a aroma ještě zintenzivňuje po dalších 12 hodin).

2

Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu vhodném do trouby na části oleje opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dosklovita. Přidejte kardamom a sušené oregano a míchejte ještě minutu. Vyjměte z pánve a odložte.

3

Křepelky osolte a opepřete. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylý olej a opékejte křepelky dočervena ze všech stran, trvá to asi 10–12 minut.

4

Do pánve vraťte cibuli, přidejte cizrnu, mrkev a zbylé bylinky a koření. Zalijte vývarem a 2–3 lžícemi šafránového nálevu (podle chuti). Přiveďte k varu, ztlumte , přiklopte a v troubě předehřáté na 160 °C duste 60–90 minut, až bude maso měkké.

5

Hotovou šťávu dochuťte pepřem a solí a přimíchejte citronovou šťávu. Ihned podávejte, nejlépe s křupavou bagetou.

NĚCO NAVÍC

Ještě lepší je namočit 150 g suché cizrny přes noc do vody. Pak scedit a přidat spolu s mrkví. Krásně nasákne chutěmi z vypečené šťávy.Kuchyňskou úpravou se rozumí křepelka oškubaná, zbavená vnitřností, bez hlavy a pařátů. Dále očištěná a případně svázaná stehýnka a křidýlka podvléknutá dolů. Tedy kousek čistý a upravený tak, aby se s ním dalo okamžitě začít vařit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín