Jarní závitky po evropsku!
Suroviny
jablko
2
ks
kozí sýr
200
g
suchý, drobivý, crottin de Chavignol nebo ‚váleček‘
máta
1
svazek
olivový olej panenský
filo těsto
1
bal
smíchaná s vodou do řídké kašičky
rostlinný olej
na smažení/fritování
Postup
1
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na asi půlcentimetrové kostičky. Sýr rozdrobte nebo nakrájejte nadrobno. Omyjte, osušte a nakrájejte či nastříhejte mátu. Vše promíchejte v misce s trochou olivového oleje.
2
Z plátů těsta filo nakrájejte 10 čtverců o straně 15 cm. Asi 3 cm od jednoho okraje dejte vždy lžíci připravené směsi. Boční strany přehněte přes náplň, pak srolujte a šev přichyťte trochou moučné kašičky.
3
Olej (ve fritéze nebo v pánvi) rozehřejte na 190°C. Závitky smažte asi 3 minuty, pak je osušte na papírových utěrkách.