Křupinky s uzeným lososem

Křupinky s uzeným lososem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Křupinky s uzeným lososem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné Na 8–12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1415 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 63 g
Tuky 101 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V časovém presu lze křupinky nahradit tenkými plátky pečiva opečenými na troše olivového oleje.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 4.5 PL
krupicový cukr 2 ČL
sůl vločková 0.5 ČL
bílek 1 ks
vychlazený
máslo 55 g
o pokojové teplotě
mák celý 1 PL
uzený losos 120 g
zastudena uzený nebo marinovaný, nadrobno
šalotka 1.5 ČL
nebo bílá část jarní cibulky, nakrájená najemno
pažitka 1.5 ČL
nakrájená najemno
citronová kůra 0.25 ČL
nastrouhaná
pepř
čerstvě mletý
crème fraîche 120 ml
kopr
čerstvý, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. Plech vyložte pečicím papírem. V misce promíchejte metlou mouku s cukrem a se solí. Vlijte bílek a vyšlehejte dohladka. Pak vešlehejte nakrájené máslo dokrémova.

2

Pak vždy nalijte necelou lžíci těsta na plech a kruhovým pohybem ji rozetřete spodkem lžíce na placičku o průměru zhruba 6 cm, v dostatečných rozestupech pokračujte do spotřebování těstíčka (viz Něco navíc). Posypte mákem a pečte v prostřední části trouby asi 8–10 minut, aby křupinky zezlátly, v polovině pečení obraťte plech. Nechte vychladnout.

3

V misce promíchejte lososa se šalotkou, pažitkou, citronovou kůrou a špetkou pepře. Směs rozdělte na křupinky a ozdobte troškou crème fraîche, špetičkou pepře a koprem. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Zvolili jsme snazší silnější variantu křupinek, pokud byste je dělali tenčí (cca ze lžičky těstíčka), budou potřeba 2 plechy. Pak se pečou uprostřed a nahoře a plechy se v půli pečení obracejí a také vyměňují navzájem. Vychladlé vydrží tenké křupinky 2 dny ve vzduchotěsné nádobě, silnější 1 den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit