V časovém presu lze křupinky nahradit tenkými plátky pečiva opečenými na troše olivového oleje.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190°C. Plech vyložte pečicím papírem. V misce promíchejte metlou mouku s cukrem a se solí. Vlijte bílek a vyšlehejte dohladka. Pak vešlehejte nakrájené máslo dokrémova.
Pak vždy nalijte necelou lžíci těsta na plech a kruhovým pohybem ji rozetřete spodkem lžíce na placičku o průměru zhruba 6 cm, v dostatečných rozestupech pokračujte do spotřebování těstíčka (viz Něco navíc). Posypte mákem a pečte v prostřední části trouby asi 8–10 minut, aby křupinky zezlátly, v polovině pečení obraťte plech. Nechte vychladnout.
V misce promíchejte lososa se šalotkou, pažitkou, citronovou kůrou a špetkou pepře. Směs rozdělte na křupinky a ozdobte troškou crème fraîche, špetičkou pepře a koprem. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Zvolili jsme snazší silnější variantu křupinek, pokud byste je dělali tenčí (cca ze lžičky těstíčka), budou potřeba 2 plechy. Pak se pečou uprostřed a nahoře a plechy se v půli pečení obracejí a také vyměňují navzájem. Vychladlé vydrží tenké křupinky 2 dny ve vzduchotěsné nádobě, silnější 1 den.