Krůtí stehno pečené na špeku, česneku a rozmarýnu

Krůtí stehno pečené na špeku, česneku a rozmarýnu a krupicové noky se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí stehno pečené na špeku, česneku a rozmarýnu

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 (3)
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1268 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 30 g
Tuky 102 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horní krůtí stehno je skvělý kousek masa – nejsou v něm dlouhé ostré šlachy jako v paličce a přitom má krásné šťavnaté maso typické pro stehýnko!

Suroviny

krůtí stehna 1 ks
horní, s kůží (cca 2 kg)
sůl
pepř
čerstvě mletý
špek 100 g
bílý, uzený + navíc, budete-li maso špikovat
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 6 stroužků
nahrubo
rozmarýn 4 snítky
+ na ozdobení
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
nemusí být

1 Maso nechte na lince dojít do pokojové teploty. Potom ho štědře osolte a opepřete a koření vmasírujte z obou stran do masa. Pokud chcete, můžete maso prošpikovat proužky špeku navíc, ale není to nutné. Nebo ho svažte provázkem, jako jsme to udělali my, a dovnitř zabalte pár proužků špeku. Troubu předehřejte na 180°C.

2 Špek nakrájejte na kostičky a roz- palte je v litinovém pekáčku. Přihoďte cibuli, opečte dosklovita, přidejte česnek a rozmarýn a nechte vše rozvonět. Potom shrňte ke straně a do pekáčku vložte maso a opečte ho pořádně dozlatova ze všech stran. Pak mírně podlijte vodou, maso poklaďte plátky asi z 1/3 másla, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 2 hodiny, během té doby hlídejte a podlévejte vodou a maso přelévejte výpekem. Potom odklopte a nechte kůži opéct dokřupava. Upečené maso vyjměte, položte na prkénko a zakryjte volně alobalem.

3 Výpek můžete zaprášit moukou, zamíchat, podlít mírně vodou a nechat asi 10 minut provařit. Ale nemusíte to dělat. Před podáváním nakonec do šťávy vmíchejte zbylé studené máslo.

4 Maso nakrájejte na plátky a podávejte s výpekem a špenátovými noky, zdobit můžete voňavým rozmarýnem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit