Vývar je základ. Doporučuju ho připravit ve velkém a po částech zamrazit. Stejně jako chilli olej. Knedlíčky pak vyšvihnete raz dva!
Suroviny
Postup
Na vývar upečte kuřecí kosti a skelety v troubě, přesypte do hrnce a přidejte ingredience až po cibuli. Do pekáčku, v kterém se kosti pekly, vlijte vodu a vše připečené odvařte a vlijte do hrnce. Do- lijte vodu do hrnce tak, aby v něm byly 3 litry. Pomalu přiveďte k varu, ztlumte plamen na minimum a táhněte alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom sceďte a dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým vínem, solí a cukrem.
Na chilli olej do hrnce vlijte 2 lžíce rostlinného oleje a zahřejte ho na mírném plameni. Vsypte zázvor, jarní cibulku a nechte zesklovatět. Přisypte chilli papričky a krátce orestujte. Přidejte korejské chilli papričky a promíchejte a poté přidejte zbylé ingredience i zbylý olej – toho dejte tolik, aby vše bylo těsně ponořené. Nechte na velmi mírném plameni zhruba 5 minut a potom odstavte.
Na knedlíčky zbavte stehna kůže a kostí a maso nakrájejte nadrobno, čím menší kousky, tím lépe. Přidejte všechny zbylé ingredience a vše důkladně promíchejte.
Pláty těsta wonton na knedlíčky rozložte na pracovní plochu, stačí vždy po pěti, a nejlépe rozprašovačem navlhčete vodou, ne však příliš, potom by u sebe těsto nedrželo. Do středu každého plátu dejte lžičku směsi a těsto přeložte protilehlými rohy k sobě tak, aby vznikl trojúhelník. Kraje pečlivě přitiskněte, pak spojte ostré rohy a zatočte – postup krok za krokem najdete níže. Knedlíčky vařte zvlášť ve vroucí, mírně osolené vodě 5 minut (kdybyste je vařili rovnou ve vývaru, kvůli škrobu v těstě by se zakalil).
Vývar podávejte horký, s knedlíčky, štědře pokapaný chilli olejem, posypaný chilli papričkami a bylinkami.
KNEDLÍČKY KROK ZA KROKEM
- Připravte náplň s konzistencí asi jako řidší hmota na karbanátky a s obsahem škrobu. Čtvercové pláty těsta wonton rozložte vždy po několika na pracovní plochu a jemně je postříkejte rozprašovačem vodou, aby bylo těsto tvárné a lepilo k sobě. Do plátu dejte 2–3 lžičky náplně.
- Náplň uzavřete uvnitř tak, že spojíte protilehlé rohy čtverce, aby vznikl trojúhelník (těsto není přesný čtverec, pokud nebudou strany lícovat, nevadí). Okolo náplně těsto dobře přitiskněte prsty – pevnost tohoto spoje je klíčová, aby náplň při vaření nevytékala.
- Oba delší protilehlé cípy vzniklého trojúhelníku přitiskněte k sobě a jemně zmáčkněte prsty. (Přitom stále kontrolujte, jestli hlavní obvodový spoj pevně drží a nedělají se v něm skuliny, pokud ano, důkladně přitiskněte těsto k sobě.)
- Spojené cípy otočte dvakrát nebo třikrát ve směru hodinových ručiček. Naplňte všechny knedlíčky a vařte je ve vroucí mírně osolené vodě asi 5 minut. Potom je vložte do polévky nebo podávejte s omáčkami podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Náplň do knedlíčků má mít konzistenci jako řídká hmota na karbanátky – škrob v náplni pomáhá držet všechny šťávy uvnitř, náplň tak zůstane šťavnatá a při vaření nevytéká. Můžete je uvařit i dopředu, jen je zakryjte potravinářskou fólií, aby neoschly.
TIPY & TRIKY
- Rýžové víno koupíte v asijských obchodech, občas i ve větších supermarketech v exotickém koutku.
- Sečuánský pepř je aromatické koření nepálivé pepřové chuti. Koupíte jej ve vybraných obchodech nebo on-line.