Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí polévka s knedlíčky

Vývar je základ. Doporučuju ho připravit ve velkém a po částech zamrazit. Stejně jako chilli olej. Knedlíčky pak vyšvihnete raz dva!

Vydání: 2019/3
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob/na 25 knedlíčků
Doba přípravy: Do hodiny
+ tažení vývaru
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Asijská

Ingredience

    NA VÝVAR

    • 500 g polévkové směsi z kuřete + kosti ze stehen vykostěných na knedlíčky
    • 1 mrkev
    • zelená část z menšího pórku (cca 10 cm)
    • 1cm kousek zázvoru
    • 1 jarní cibulka
    • 3 kuličky bílého pepře
    • 1 menší cibule, rozpůlená
    • 2 lžíce světlé sójové omáčky
    • 2 lžíce rýžového vína (TamarindTree používají Shao xing, viz Tipy & triky)
    • špetka soli + špetka cukru

    NA CHILLI OLEJ

    • 4–5 lžic rostlinného oleje
    • 2 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
    • 2 lžíce nadrobno nasekané jarní cibulky
    • 2 lžíce nadrobno nasekaných chilli papriček (těch dlouhých)
    • 3 lžíce drcených korejských chilli papriček (lze nahradit obyčejnými, ale počítejte s tím, že obyčejné více pálí)
    • 2 lžíce sezamového oleje
    • 1 lžička soli
    • 1/2 lžičky kuliček sečuánského pepře (viz Tipy & triky)
    • 1 lžíce hnědého cukru

    NA KNEDLÍČKY

    • 2 kuřecí stehna
    • 1 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
    • 1 větší mrkev, nakrájená nadrobno
    • 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
    • asi 5cm špalík menšího pórku (bílá část), nakrájený nadrobno
    • 1 lžíce rýžového vína
    • 2 lžíce světlé sójové omáčky
    • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
    • špetka bílého pepře
    • špetka soli
    • 1/2 lžičky krupicového cukru
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
    • těsto wonton

    K PODÁVÁNÍ

    • 1 chilli paprička, nakrájená na plátky
    • čerstvý koriandr a hráškové výhonky

Příprava jídla

Na vývar upečte kuřecí kosti a skelety v troubě, přesypte do hrnce a přidejte ingredience až po cibuli. Do pekáčku, v kterém se kosti pekly, vlijte vodu a vše připečené odvařte a vlijte do hrnce. Do- lijte vodu do hrnce tak, aby v něm byly 3 litry. Pomalu přiveďte k varu, ztlumte plamen na minimum a táhněte alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom sceďte a dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým vínem, solí a cukrem.

2 Na chilli olej do hrnce vlijte 2 lžíce rostlinného oleje a zahřejte ho na mírném plameni. Vsypte zázvor, jarní cibulku a nechte zesklovatět. Přisypte chilli papričky a krátce orestujte. Přidejte korejské chilli papričky a promíchejte a poté přidejte zbylé ingredience i zbylý olej – toho dejte tolik, aby vše bylo těsně ponořené. Nechte na velmi mírném plameni zhruba 5 minut a potom odstavte.

3 Na knedlíčky zbavte stehna kůže a kostí a maso nakrájejte nadrobno, čím menší kousky, tím lépe. Přidejte všechny zbylé ingredience a vše důkladně promíchejte.

4 Pláty těsta wonton na knedlíčky rozložte na pracovní plochu, stačí vždy po pěti, a nejlépe rozprašovačem navlhčete vodou, ne však příliš, potom by u sebe těsto nedrželo. Do středu každého plátu dejte lžičku směsi a těsto přeložte protilehlými rohy k sobě tak, aby vznikl trojúhelník. Kraje pečlivě přitiskněte, pak spojte ostré rohy a zatočte – postup krok za krokem najdete níže. Knedlíčky vařte zvlášť ve vroucí, mírně osolené vodě 5 minut (kdybyste je vařili rovnou ve vývaru, kvůli škrobu v těstě by se zakalil).

5 Vývar podávejte horký, s knedlíčky, štědře pokapaný chilli olejem, posypaný chilli papričkami a bylinkami.

KNEDLÍČKY KROK ZA KROKEM

1 Připravte náplň s konzistencí asi jako řidší hmota na karbanátky a s obsahem škrobu. Čtvercové pláty těsta wonton rozložte vždy po několika na pracovní plochu a jemně je postříkejte rozprašovačem vodou, aby bylo těsto tvárné a lepilo k sobě. Do plátu dejte 2–3 lžičky náplně.

2 Náplň uzavřete uvnitř tak, že spojíte protilehlé rohy čtverce, aby vznikl trojúhelník (těsto není přesný čtverec, pokud nebudou strany lícovat, nevadí). Okolo náplně těsto dobře přitiskněte prsty – pevnost tohoto spoje je klíčová, aby náplň při vaření nevytékala.

3 Oba delší protilehlé cípy vzniklého trojúhelníku přitiskněte k sobě a jemně zmáčkněte prsty. (Přitom stále kontrolujte, jestli hlavní obvodový spoj pevně drží a nedělají se v něm skuliny, pokud ano, důkladně přitiskněte těsto k sobě.)

4 Spojené cípy otočte dvakrát nebo třikrát ve směru hodinových ručiček. Naplňte všechny knedlíčky a vařte je ve vroucí mírně osolené vodě asi 5 minut. Potom je vložte do polévky nebo podávejte s omáčkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Náplň do knedlíčků má mít konzistenci jako řídká hmota na karbanátky – škrob v náplni pomáhá držet všechny šťávy uvnitř, náplň tak zůstane šťavnatá a při vaření nevytéká. Můžete je uvařit i dopředu, jen je zakryjte potravinářskou fólií, aby neoschly.

TIPY & TRIKY

  • Rýžové víno koupíte v asijských obchodech, občas i ve větších supermarketech v exotickém koutku. 
  • Sečuánský pepř je aromatické koření nepálivé pepřové chuti. Koupíte jej ve vybraných obchodech nebo on-line.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Restované hovězí v asijské pivní omáčce

Nasi goreng

Kantonský koláč

REKLAMA

Přidat komentář