Kuřecí polévka s knedlíčky

Kuřecí polévka s knedlíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 1 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob/na 25 knedlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1777 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 98 g
Tuky 127 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vývar je základ. Doporučuju ho připravit ve velkém a po částech zamrazit. Stejně jako chilli olej. Knedlíčky pak vyšvihnete raz dva!

Suroviny

Na vývar
500 g
polévková směs z kuřete + kosti ze stehen vykoštěných na knedlíčky
mrkev 1 ks
pórek 1 ks
zelená část z menšího (cca 10cm)
zázvor (čerstvý) 1 cm
jarní cibulka 1 ks
pepř bílý 3 kulička
cibule 1 ks
menší, rozpůlená
2 PL
světlá sójová omáčka
víno rýžové 2 PL
(Tamarindtree používají Shao Xing, viz Tipy & Triky)
sůl špetka
cukr špetka
Na chilli olej
rostlinný olej 4 PL
zázvor (čerstvý) 2 PL
nadrobno
jarní cibulka 2 PL
nadrobno
chilli paprička 2 PL
nadrobno (těch dlouhých)
3 PL
korejské chilli papričky drcené (lze nahradit obyčejnými, ale více pálí)
sezamový olej 2 PL
sůl 1 ČL
kajenský pepř 0.5 ČL
(viz Tipy & Triky)
hnědý cukr 1 PL
Na knedlíčky
kuřecí stehna 2 ks
zázvor (čerstvý) 1 PL
nadrobno
mrkev 1 ks
větší, nadrobno
jarní cibulka 2 ks
nadrobno
5 cm
špalík menšího pórku (bílá část), nadrobno
víno rýžové 1 PL
Dále potřebujeme
2 PL
světlá sójová omáčka
1 PL
tmavá sójová omáčka
pepř bílý špetka
sůl špetka

Na vývar upečte kuřecí kosti a skelety v troubě, přesypte do hrnce a přidejte ingredience až po cibuli. Do pekáčku, v kterém se kosti pekly, vlijte vodu a vše připečené odvařte a vlijte do hrnce. Do- lijte vodu do hrnce tak, aby v něm byly 3 litry. Pomalu přiveďte k varu, ztlumte plamen na minimum a táhněte alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom sceďte a dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým vínem, solí a cukrem.

2 Na chilli olej do hrnce vlijte 2 lžíce rostlinného oleje a zahřejte ho na mírném plameni. Vsypte zázvor, jarní cibulku a nechte zesklovatět. Přisypte chilli papričky a krátce orestujte. Přidejte korejské chilli papričky a promíchejte a poté přidejte zbylé ingredience i zbylý olej – toho dejte tolik, aby vše bylo těsně ponořené. Nechte na velmi mírném plameni zhruba 5 minut a potom odstavte.

3 Na knedlíčky zbavte stehna kůže a kostí a maso nakrájejte nadrobno, čím menší kousky, tím lépe. Přidejte všechny zbylé ingredience a vše důkladně promíchejte.

4 Pláty těsta wonton na knedlíčky rozložte na pracovní plochu, stačí vždy po pěti, a nejlépe rozprašovačem navlhčete vodou, ne však příliš, potom by u sebe těsto nedrželo. Do středu každého plátu dejte lžičku směsi a těsto přeložte protilehlými rohy k sobě tak, aby vznikl trojúhelník. Kraje pečlivě přitiskněte, pak spojte ostré rohy a zatočte – postup krok za krokem najdete níže. Knedlíčky vařte zvlášť ve vroucí, mírně osolené vodě 5 minut (kdybyste je vařili rovnou ve vývaru, kvůli škrobu v těstě by se zakalil).

5 Vývar podávejte horký, s knedlíčky, štědře pokapaný chilli olejem, posypaný chilli papričkami a bylinkami.

KNEDLÍČKY KROK ZA KROKEM

1 Připravte náplň s konzistencí asi jako řidší hmota na karbanátky a s obsahem škrobu. Čtvercové pláty těsta wonton rozložte vždy po několika na pracovní plochu a jemně je postříkejte rozprašovačem vodou, aby bylo těsto tvárné a lepilo k sobě. Do plátu dejte 2–3 lžičky náplně.

2 Náplň uzavřete uvnitř tak, že spojíte protilehlé rohy čtverce, aby vznikl trojúhelník (těsto není přesný čtverec, pokud nebudou strany lícovat, nevadí). Okolo náplně těsto dobře přitiskněte prsty – pevnost tohoto spoje je klíčová, aby náplň při vaření nevytékala.

3 Oba delší protilehlé cípy vzniklého trojúhelníku přitiskněte k sobě a jemně zmáčkněte prsty. (Přitom stále kontrolujte, jestli hlavní obvodový spoj pevně drží a nedělají se v něm skuliny, pokud ano, důkladně přitiskněte těsto k sobě.)

4 Spojené cípy otočte dvakrát nebo třikrát ve směru hodinových ručiček. Naplňte všechny knedlíčky a vařte je ve vroucí mírně osolené vodě asi 5 minut. Potom je vložte do polévky nebo podávejte s omáčkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Náplň do knedlíčků má mít konzistenci jako řídká hmota na karbanátky – škrob v náplni pomáhá držet všechny šťávy uvnitř, náplň tak zůstane šťavnatá a při vaření nevytéká. Můžete je uvařit i dopředu, jen je zakryjte potravinářskou fólií, aby neoschly.

TIPY & TRIKY

  • Rýžové víno koupíte v asijských obchodech, občas i ve větších supermarketech v exotickém koutku. 
  • Sečuánský pepř je aromatické koření nepálivé pepřové chuti. Koupíte jej ve vybraných obchodech nebo on-line.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit