Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květákové ‚řízky‘ s mozzarellou
Květákové ‚řízky‘ s mozzarellou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květákové ‚řízky‘ s mozzarellou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1560 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 172 g
Tuky 57 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na čtyři krásné květákové ‚řízky’ budete potřebovat dvě hlavy květáku: plátky je totiž nutné ukrojit od středu i s trochou košťálu. Z jedné hlavy lze ukrojit dva pláty, pak už se květák rozpadá. Ze zbytku připravte třeba polévku nebo rozdělte na růžičky, obalte a osmažte.

Suroviny

Na trojobal
vejce 2 ks
sůl
strouhanka panko ¾ hrnku
oregano 1 ČL
tymián sušený ½ ČL
strouhaný
Na květák
květák 4 plátky
silnější
sůl
rostlinný olej
na smažení
rozkrojená na 4 plátky
rajčatová omáčka hotová 4 PL
kupovaná nebo domácí
vařené ve slupce k podávání
na brambory
petrželka
nasekaná

Postup

1

Dejte vařit vodu, důkladně ji osolte. Vložte do ní opatrně plátky květáku a pár minut vařte, aby květák změknul, ale nebyl rozvařený, podle potřeby postupujte po dávkách. Opatrně květák vyjměte a nechte vychladnout a oschnout. Nastavte troubu na 200 °C.

2

Vejce rozšlehejte s mlékem a troškou soli. Mouku vsypte do talíře. Strouhanku panko smíchejte se sušeným kořením, špetkou soli a parmazánem. Květákové plátky obalte nejdříve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v ochucené strouhance. Rozehřejte na pánvi vyšší vrstvu oleje, vložte květákové ‚řízky’ a osmažte z obou stran dozlatova. 

3

Hotové plátky naskládejte do pekáčku. Na každý ‚řízek’ položte plátek mozzarelly a vložte krátce zapéct do trouby. Na závěr na každý ‚řízek’ dejte lžíci omáčky. Jezte s vařenými brambory s máslem a nasekanou hladkolistou petrželkou

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...