Na čtyři krásné květákové ‚řízky’ budete potřebovat dvě hlavy květáku: plátky je totiž nutné ukrojit od středu i s trochou košťálu. Z jedné hlavy lze ukrojit dva pláty, pak už se květák rozpadá. Ze zbytku připravte třeba polévku nebo rozdělte na růžičky, obalte a osmažte.
Suroviny
Postup
Dejte vařit vodu, důkladně ji osolte. Vložte do ní opatrně plátky květáku a pár minut vařte, aby květák změknul, ale nebyl rozvařený, podle potřeby postupujte po dávkách. Opatrně květák vyjměte a nechte vychladnout a oschnout. Nastavte troubu na 200 °C.
Vejce rozšlehejte s mlékem a troškou soli. Mouku vsypte do talíře. Strouhanku panko smíchejte se sušeným kořením, špetkou soli a parmazánem. Květákové plátky obalte nejdříve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v ochucené strouhance. Rozehřejte na pánvi vyšší vrstvu oleje, vložte květákové ‚řízky’ a osmažte z obou stran dozlatova.
Hotové plátky naskládejte do pekáčku. Na každý ‚řízek’ položte plátek mozzarelly a vložte krátce zapéct do trouby. Na závěr na každý ‚řízek’ dejte lžíci omáčky. Jezte s vařenými brambory s máslem a nasekanou hladkolistou petrželkou