Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutá maková hvězda
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 19
Do dvou hodin Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 28000 kcal
Bílkoviny 800 g
Sacharidy 4000 g
Tuky 1200 g
Vláknina 160 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Efektní hvězda z nadýchaného kynutého těsta je plněná vláčnou makovou nádivkou. Tenhle nádherný koláč bude vskutku stylovou ozdobou svátečního stolu. Hvězdu jsme si vypůjčili v Polsku, kde makový závin patří k tradičním vánočním dezertům. Moučníky s mákem tam totiž symbolizují blahobyt a štěstí. 

Suroviny

Na těsto
+ navíc podle potřeby
droždí sušené 14 g
mléko 250 ml
máslo 100 g
Na náplň
mák mletý 250 g
mandle plátky 10 g
aroma 5 kapek
mandlové
Na dokončení
vejce 1 ks
mák celý
na posypání
podle chuti

Postup

1

Mák zalijte vroucí vodou a nechte vychladnout. Pak ho vlijte do síta vyloženého čistou bavlněnou utěrkou a vymačkejte z něj přebytečnou vodu.

2

Hodinu před přípravou těsta vyndejte všechny potřebné suroviny z lednice. Je důležité, aby dosáhly pokojové teploty. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Nasekejte ořechy a mandle.

3

Připravte těsto. Do mísy robotu prosejte mouku a vmíchejte droždí a 50 g krupicového cukru. Přidejte 4 žloutky a mléko. Pomocí hákového nástavce důkladně prohněťte a po chvíli vlijte rozpuštěné máslo. Dál hněťte, až se těsto přestane lepit na stěny mísy a bude elastický a lesklé. V případě potřeby během hnětení podsypávejte trochou mouky. Těsto přendejte do čisté mísy a přikryjeme utěrkou. Nechte 1 hodinu vykynout na teplém místě.  

4

Připravte makovou náplň. K vymačkanému máku přidejte 2 žloutky, 50 g krupicového cukru a vanilkový cukr, nasekané ořechy a mandle, pomerančovou kůru, rozinky a mandlové aroma. Vše důkladně promíchejte. V samostatné míse ušlehejte 2 bílky do pevného sněhu (ze zbylých můžete připravit pusinky nebo kokosky) a jemně sníh stěrkou zapracujte do makové náplně.

5

Vykynuté těsto rozdělte rozdělte na 4 stejné díly a každý rozválejte na kruh o průměru 25 cm. Jeden kruh položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete 1/3 náplně. Náplň ovšem neroztírejte až k okraji, nechte kolem dokola alespoň 1 cm volný. Přikryjte druhým plátem těsta a opět potřete 1/3 náplně a stejně pokračujte i s třetím plátem a zbytkem náplně. Celý koláč zakončete posledním plátem těsta.

6

Do středu koláče postavte formičku či sklenici o průměru 5 cm a použijte ji jako vodítko při krájení. Těsto je potřeba rozdělit na šestnáct stejných paprsků. Ostrým nožem nejprve udělejte 4 zářezy do kříže (formička vám poslouží k tomu, abyste zářezy udělali stejně dlouhé a nedokrojili až ke středu). Každou čtvrtinu těsta pak rozkrojte napůl. Vznikne 8 stejných dílů. Ty pak ještě jednou rozpulte. Výsledkem bude 16 stejných paprsků.

7

Zvedněte okraje dvou sousedních paprsků a zatočte je 2x směrem od sebe. Okraje stiskněte k sobě. Zopakujte se zbylými paprsky (na postup krok za krokem se můžete podívat u sladké vánoční vločky). Sundejte z těsta formičku, zakryjte hvězdu potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 45 minut. Můžete nechat kynout přes noc v lednici.

8

Troubu předehřejte na 180°C. Mezitím prošlehejte 1 vejce. Potřete jím hvězdu a posypte celým mákem.

9

Pečte 30–35 minut dozlatova. Upečenou hvězdičku s mákem nechte 10 minut chladnout v pootevřené troubě. Pak vyjměte a nechte zcela vychladnout. Vršek poprašte moučkovým cukrem.

Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...