Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutá maková hvězda
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 19
Do dvou hodin Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 28000 kcal
Bílkoviny 800 g
Sacharidy 4000 g
Tuky 1200 g
Vláknina 160 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Efektní hvězda z nadýchaného kynutého těsta je plněná vláčnou makovou nádivkou. Tenhle nádherný koláč bude vskutku stylovou ozdobou svátečního stolu. Hvězdu jsme si vypůjčili v Polsku, kde makový závin patří k tradičním vánočním dezertům. Moučníky s mákem tam totiž symbolizují blahobyt a štěstí. 

Suroviny

Na těsto
+ navíc podle potřeby
droždí sušené 14 g
mléko 250 ml
máslo 100 g
Na náplň
mák mletý 250 g
mandle plátky 10 g
aroma 5 kapek
mandlové
Na dokončení
vejce 1 ks
mák celý
na posypání
podle chuti

Postup

1

Mák zalijte vroucí vodou a nechte vychladnout. Pak ho vlijte do síta vyloženého čistou bavlněnou utěrkou a vymačkejte z něj přebytečnou vodu.

2

Hodinu před přípravou těsta vyndejte všechny potřebné suroviny z lednice. Je důležité, aby dosáhly pokojové teploty. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Nasekejte ořechy a mandle.

3

Připravte těsto. Do mísy robotu prosejte mouku a vmíchejte droždí a 50 g krupicového cukru. Přidejte 4 žloutky a mléko. Pomocí hákového nástavce důkladně prohněťte a po chvíli vlijte rozpuštěné máslo. Dál hněťte, až se těsto přestane lepit na stěny mísy a bude elastický a lesklé. V případě potřeby během hnětení podsypávejte trochou mouky. Těsto přendejte do čisté mísy a přikryjeme utěrkou. Nechte 1 hodinu vykynout na teplém místě.  

4

Připravte makovou náplň. K vymačkanému máku přidejte 2 žloutky, 50 g krupicového cukru a vanilkový cukr, nasekané ořechy a mandle, pomerančovou kůru, rozinky a mandlové aroma. Vše důkladně promíchejte. V samostatné míse ušlehejte 2 bílky do pevného sněhu (ze zbylých můžete připravit pusinky nebo kokosky) a jemně sníh stěrkou zapracujte do makové náplně.

5

Vykynuté těsto rozdělte rozdělte na 4 stejné díly a každý rozválejte na kruh o průměru 25 cm. Jeden kruh položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete 1/3 náplně. Náplň ovšem neroztírejte až k okraji, nechte kolem dokola alespoň 1 cm volný. Přikryjte druhým plátem těsta a opět potřete 1/3 náplně a stejně pokračujte i s třetím plátem a zbytkem náplně. Celý koláč zakončete posledním plátem těsta.

6

Do středu koláče postavte formičku či sklenici o průměru 5 cm a použijte ji jako vodítko při krájení. Těsto je potřeba rozdělit na šestnáct stejných paprsků. Ostrým nožem nejprve udělejte 4 zářezy do kříže (formička vám poslouží k tomu, abyste zářezy udělali stejně dlouhé a nedokrojili až ke středu). Každou čtvrtinu těsta pak rozkrojte napůl. Vznikne 8 stejných dílů. Ty pak ještě jednou rozpulte. Výsledkem bude 16 stejných paprsků.

7

Zvedněte okraje dvou sousedních paprsků a zatočte je 2x směrem od sebe. Okraje stiskněte k sobě. Zopakujte se zbylými paprsky (na postup krok za krokem se můžete podívat u sladké vánoční vločky). Sundejte z těsta formičku, zakryjte hvězdu potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 45 minut. Můžete nechat kynout přes noc v lednici.

8

Troubu předehřejte na 180°C. Mezitím prošlehejte 1 vejce. Potřete jím hvězdu a posypte celým mákem.

9

Pečte 30–35 minut dozlatova. Upečenou hvězdičku s mákem nechte 10 minut chladnout v pootevřené troubě. Pak vyjměte a nechte zcela vychladnout. Vršek poprašte moučkovým cukrem.

Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč