Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sladká vánoční vločka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 35
Do dvou hodin Snadné Na 1 vločku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6960 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 803 g
Tuky 292 g
Vláknina 129 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle vánoční vločka je zaručenou jízdenkou do ráje! Utrhněte si sladký paprsek, namočte ho do kakaa a užijte si to nejkrásnější sváteční ráno. Vánoční hvězda z kynutého těsta může s přehledem konkurovat i té nejlepší vánočce, avšak recept není o moc složitější.

Suroviny

mléko 1 hrnek
plnotučné, vlažné
droždí sušené 1 bal
7 g
med 1 PL
tekutý
vejce 3 ks
2 prošlehaná do těsta + 1 další, prošlehané se 2 lžícemi vody na potření
rozpuštěné
3,5–4 hrnky, podle potřeby + navíc na podsypání
sůl ½ ČL
olej
na vymazání mísy
na posypání
NA NÁPLŇ
změklé
třtinový cukr muscovado tmavý ¾ hrnku
skořice 1,5 ČL
mletá
NA KARAMELOVOU OMÁČKU
třtinový cukr ½ hrnku
vanilkový extrakt 2 ČL

Postup

1

V míse robotu smíchejte mléko, droždí, med, vejce, máslo, 3 a 1/2 hrnku mouky a sůl. Hněťte na střední rychlost, dokud se těsto nespojí a nezačne se odtahovat od stěn mísy. Mělo by být mírně lepivé, pokud lepí příliš, postupně podle potřeby zapracujte zbylou mouku.

2

Vyklopte těsto na moukou lehce posypanou pracovní plochu a hněťte, dokud těsto netvoří hladkou kouli. Těsto uložte do olejem vymazané mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte 45 minut až hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

3

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. V misce smíchejte máslo, cukr a skořici a odložte stranou.

4

Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Když těsto nakyne na dvojnásobek, vyklopte ho a zformujte z něj kouli. Tu potom rozdělte na 4 stejné díly a každý rozválejte na kruh o průměru 25 cm. Jeden kruh položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete 1/3 náplně. Náplň ovšem neroztírejte až k okraji, nechte kolem dokola alespoň 1 cm volný. Přikryjte druhým plátem těsta a opět potřete 1/3 náplně a stejně pokračujte i s třetím plátem a zbytkem náplně. Celý koláč zakončete posledním plátem těsta.

5

Do středu koláče postavte formičku či sklenici o průměru 5 cm a použijte ji jako vodítko při krájení. Těsto je potřeba rozdělit na šestnáct stejných paprsků. Ostrým nožem nejprve udělejte 4 zářezy do kříže (formička vám poslouží k tomu, abyste zářezy udělali stejně dlouhé a nedokrojili až ke středu). Každou čtvrtinu těsta pak rozkrojte napůl. Vznikne 8 stejných dílů. Ty pak ještě jednou rozpulte. Výsledkem bude 16 stejných paprsků (obr. 1).

výroba vánoční hnězdy

6

Zvedněte okraje dvou sousedních paprsků a zatočte je 2x směrem od sebe (obr. 2). Okraje stiskněte k sobě (obr. 3). Zopakujte se zbylými paprsky (obr. 4). Sundejte z těsta formičku, zakryjte vločku potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 45 minut. Můžete nechat kynout přes noc v lednici.

7

Troubu vyhřejte na 180 °C. Potřete vločku vejcem prošlehaným s vodou. Pečte asi 30 minut dozlatova. Je možné, že část náplně vyteče ven. V polovině pečení můžete vločku vyndat z trouby a náplň, která vytekla ven, opatrně lžící nalít navrch.

8

Zatímco se vločka peče, připravte omáčku. V menším rendlíku smíchejte máslo, cukr a smetanu. Přiveďte k varu a vařte 3–4 minuty. Stáhněte z plotny a vmíchejte whiskey a vanilkový extrakt.

9

Upečenou vločku přelijte omáčkou a lehce poprašte moučkovým cukrem. Nejlepší je ještě vlažná!

NĚCO NAVÍC
Vločku můžete naplnit i jinou náplní. Neměla by ovšem být příliš tekutá. Zkuste třeba oblíbený džem či marmeládu nebo lískooříškovou pomazánku. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...