Sladká vánoční vločka

Sladká vánoční vločka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 vločku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5656 kcal
Bílkoviny 110 g
Cukr 652 g
Tuky 267 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle vločka je zaručenou jízdenkou do ráje! Utrhněte si sladký paprsek, namočte ho do kakaa a užijte si to nejkrásnější sváteční ráno...

Suroviny

1 hrnek
plnotučné mléko vlažného
1
instantní droždí (7 g)
med 1 PL
tekutého
vejce 2 ks
prošlehaná + 1 další, prošlehané se 2 lžícemi vody na potření
máslo 4 PL
rozpuštěného
mouka pšeničná hladká 3 hrnky
+ navíc na podsypání
sůl 0.5 ČL
olej
na vymazání mísy
moučkový cukr
na posypání
NA NÁPLŇ
máslo 6 PL
změklého
třtinový cukr 0.75 hrnku
(muscovado)
1.5 ČL
skořice mletá
NA KARAMELOVOU OMÁČKU
třtinový cukr 0.5 hrnku
máslo 6 PL
smetana ke šlehání 0.5 hrnku
whiskey 2 PL
vanilkový extrakt 2 ČL

1 V míse robotu smíchejte mléko, droždí, med, vejce, máslo, 3 a 1/2 hrnku mouky a sůl. Hněťte na střední rychlost, dokud se těsto nespojí a nezačne se odtahovat od stěn mísy. Mělo by být mírně lepivé, pokud lepí příliš, postupně podle potřeby zapracujte zbylou mouku.

2 Vyklopte těsto na moukou lehce posypanou pracovní plochu a hněťte, dokud těsto netvoří hladkou kouli. Těsto uložte do olejem vymazané mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte 45 minut až hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

3 Zatímco těsto kyne, připravte náplň. V misce smíchejte máslo, cukr a skořici a odložte stranou.

4 Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Když těsto nakyne na dvojnásobek, vyklopte ho a zformujte z něj kouli. Tu potom rozdělte na 4 stejné díly a každý rozválejte na kruh o průměru 25 cm. Jeden kruh položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete 1/3 náplně. Náplň ovšem neroztírejte až k okraji, nechte kolem dokola alespoň 1 cm volný. Přikryjte druhým plátem těsta a opět potřete 1/3 náplně a stejně pokračujte i s třetím plátem a zbytkem náplně. Celý koláč zakončete posledním plátem těsta.

5 Do středu koláče postavte formičku či sklenici o průměru 5 cm a použijte ji jako vodítko při krájení. Těsto je potřeba rozdělit na šestnáct stejných paprsků. Ostrým nožem nejprve udělejte 4 zářezy do kříže (formička vám poslouží k tomu, abyste zářezy udělali stejně dlouhé a nedokrojili až ke středu). Každou čtvrtinu těsta pak rozkrojte napůl. Vznikne 8 stejných dílů. Ty pak ještě jednou rozpulte. Výsledkem bude 16 stejných paprsků (obr. 1).

6 Zvedněte okraje dvou sousedních paprsků a zatočte je 2x směrem od sebe (obr. 2). Okraje stiskněte k sobě (obr. 3). Zopakujte se zbylými paprsky (obr. 4). Sundejte z těsta formičku, zakryjte vločku potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 45 minut. Můžete nechat kynout přes noc v lednici.

Troubu vyhřejte na 180°C. Potřete vločku vejcem prošlehaným s vodou. Pečte asi 30 minut dozlatova. Je možné, že část náplně vyteče ven. V polovině pečení mů- žete vločku vyndat z trouby a náplň, která vytekla ven, opatrně lžící nalít navrch.

Zatímco se vločka peče, připravte omáčku. V menším rendlíku smíchejte máslo, cukr a smetanu. Přiveďte k varu a vařte 3–4 minuty. Stáhněte z plotny a vmíchejte whiskey a vanilkový extrakt.

9 Upečenou vločku přelijte omáčkou a lehce poprašte moučkovým cukrem. Nejlepší je ještě vlažná!

NĚCO NAVÍC
Vločku můžete naplnit i jinou náplní. Neměla by ovšem být příliš tekutá. Zkuste třeba oblíbený džem či marmeládu nebo lískooříškovou pomazánku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit