Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sladká vánoční vločka

Tahle vločka je zaručenou jízdenkou do ráje! Utrhněte si sladký paprsek, namočte ho do kakaa a užijte si to nejkrásnější sváteční ráno...

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 vločku
Doba přípravy: Více než hodinu
+ kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 1 hrnek plnotučného mléka, vlažného
    • 1 sáček instantního droždí (7 g)
    • 1 lžíce tekutého medu
    • 2 vejce, prošlehaná + 1 další, prošlehané se 2 lžícemi vody na potření
    • 4 lžíce másla, rozpuštěného
    • 3 a 1/2–4 hrnky hladké mouky + navíc na podsypání
    • 1/2 lžičky soli
    • olej na vymazání mísy
    • moučkový cukr na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 6 lžic másla, změklého
    • 3/4 hrnku třtinového cukru (muscovado)
    • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice

    NA KARAMELOVOU OMÁČKU

    • 1/2 hrnku třtinového cukru
    • 6 lžic másla
    • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
    • 2 lžíce whiskey
    • 2 lžičky vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 V míse robotu smíchejte mléko, droždí, med, vejce, máslo, 3 a 1/2 hrnku mouky a sůl. Hněťte na střední rychlost, dokud se těsto nespojí a nezačne se odtahovat od stěn mísy. Mělo by být mírně lepivé, pokud lepí příliš, postupně podle potřeby zapracujte zbylou mouku.

2 Vyklopte těsto na moukou lehce posypanou pracovní plochu a hněťte, dokud těsto netvoří hladkou kouli. Těsto uložte do olejem vymazané mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte 45 minut až hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

3 Zatímco těsto kyne, připravte náplň. V misce smíchejte máslo, cukr a skořici a odložte stranou.

4 Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Když těsto nakyne na dvojnásobek, vyklopte ho a zformujte z něj kouli. Tu potom rozdělte na 4 stejné díly a každý rozválejte na kruh o průměru 25 cm. Jeden kruh položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete 1/3 náplně. Náplň ovšem neroztírejte až k okraji, nechte kolem dokola alespoň 1 cm volný. Přikryjte druhým plátem těsta a opět potřete 1/3 náplně a stejně pokračujte i s třetím plátem a zbytkem náplně. Celý koláč zakončete posledním plátem těsta.

5 Do středu koláče postavte formičku či sklenici o průměru 5 cm a použijte ji jako vodítko při krájení. Těsto je potřeba rozdělit na šestnáct stejných paprsků. Ostrým nožem nejprve udělejte 4 zářezy do kříže (formička vám poslouží k tomu, abyste zářezy udělali stejně dlouhé a nedokrojili až ke středu). Každou čtvrtinu těsta pak rozkrojte napůl. Vznikne 8 stejných dílů. Ty pak ještě jednou rozpulte. Výsledkem bude 16 stejných paprsků (obr. 1).

6 Zvedněte okraje dvou sousedních paprsků a zatočte je 2x směrem od sebe (obr. 2). Okraje stiskněte k sobě (obr. 3). Zopakujte se zbylými paprsky (obr. 4). Sundejte z těsta formičku, zakryjte vločku potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 45 minut. Můžete nechat kynout přes noc v lednici.

Troubu vyhřejte na 180°C. Potřete vločku vejcem prošlehaným s vodou. Pečte asi 30 minut dozlatova. Je možné, že část náplně vyteče ven. V polovině pečení mů- žete vločku vyndat z trouby a náplň, která vytekla ven, opatrně lžící nalít navrch.

Zatímco se vločka peče, připravte omáčku. V menším rendlíku smíchejte máslo, cukr a smetanu. Přiveďte k varu a vařte 3–4 minuty. Stáhněte z plotny a vmíchejte whiskey a vanilkový extrakt.

9 Upečenou vločku přelijte omáčkou a lehce poprašte moučkovým cukrem. Nejlepší je ještě vlažná!

NĚCO NAVÍC
Vločku můžete naplnit i jinou náplní. Neměla by ovšem být příliš tekutá. Zkuste třeba oblíbený džem či marmeládu nebo lískooříškovou pomazánku. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

Velká nádhera aneb netradiční vánoční dezerty

Přidat komentář