Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sladká vánoční vločka

Tahle vločka je zaručenou jízdenkou do ráje! Utrhněte si sladký paprsek, namočte ho do kakaa a užijte si to nejkrásnější sváteční ráno...

Vydání: 2018/12
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 vločku
Doba přípravy: Více než hodinu
+ kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 1 hrnek plnotučného mléka, vlažného
    • 1 sáček instantního droždí (7 g)
    • 1 lžíce tekutého medu
    • 2 vejce, prošlehaná + 1 další, prošlehané se 2 lžícemi vody na potření
    • 4 lžíce másla, rozpuštěného
    • 3 a 1/2–4 hrnky hladké mouky + navíc na podsypání
    • 1/2 lžičky soli
    • olej na vymazání mísy
    • moučkový cukr na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 6 lžic másla, změklého
    • 3/4 hrnku třtinového cukru (muscovado)
    • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice

    NA KARAMELOVOU OMÁČKU

    • 1/2 hrnku třtinového cukru
    • 6 lžic másla
    • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
    • 2 lžíce whiskey
    • 2 lžičky vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 V míse robotu smíchejte mléko, droždí, med, vejce, máslo, 3 a 1/2 hrnku mouky a sůl. Hněťte na střední rychlost, dokud se těsto nespojí a nezačne se odtahovat od stěn mísy. Mělo by být mírně lepivé, pokud lepí příliš, postupně podle potřeby zapracujte zbylou mouku.

2 Vyklopte těsto na moukou lehce posypanou pracovní plochu a hněťte, dokud těsto netvoří hladkou kouli. Těsto uložte do olejem vymazané mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte 45 minut až hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

3 Zatímco těsto kyne, připravte náplň. V misce smíchejte máslo, cukr a skořici a odložte stranou.

4 Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Když těsto nakyne na dvojnásobek, vyklopte ho a zformujte z něj kouli. Tu potom rozdělte na 4 stejné díly a každý rozválejte na kruh o průměru 25 cm. Jeden kruh položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete 1/3 náplně. Náplň ovšem neroztírejte až k okraji, nechte kolem dokola alespoň 1 cm volný. Přikryjte druhým plátem těsta a opět potřete 1/3 náplně a stejně pokračujte i s třetím plátem a zbytkem náplně. Celý koláč zakončete posledním plátem těsta.

5 Do středu koláče postavte formičku či sklenici o průměru 5 cm a použijte ji jako vodítko při krájení. Těsto je potřeba rozdělit na šestnáct stejných paprsků. Ostrým nožem nejprve udělejte 4 zářezy do kříže (formička vám poslouží k tomu, abyste zářezy udělali stejně dlouhé a nedokrojili až ke středu). Každou čtvrtinu těsta pak rozkrojte napůl. Vznikne 8 stejných dílů. Ty pak ještě jednou rozpulte. Výsledkem bude 16 stejných paprsků (obr. 1).

6 Zvedněte okraje dvou sousedních paprsků a zatočte je 2x směrem od sebe (obr. 2). Okraje stiskněte k sobě (obr. 3). Zopakujte se zbylými paprsky (obr. 4). Sundejte z těsta formičku, zakryjte vločku potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 45 minut. Můžete nechat kynout přes noc v lednici.

Troubu vyhřejte na 180°C. Potřete vločku vejcem prošlehaným s vodou. Pečte asi 30 minut dozlatova. Je možné, že část náplně vyteče ven. V polovině pečení mů- žete vločku vyndat z trouby a náplň, která vytekla ven, opatrně lžící nalít navrch.

Zatímco se vločka peče, připravte omáčku. V menším rendlíku smíchejte máslo, cukr a smetanu. Přiveďte k varu a vařte 3–4 minuty. Stáhněte z plotny a vmíchejte whiskey a vanilkový extrakt.

9 Upečenou vločku přelijte omáčkou a lehce poprašte moučkovým cukrem. Nejlepší je ještě vlažná!

NĚCO NAVÍC
Vločku můžete naplnit i jinou náplní. Neměla by ovšem být příliš tekutá. Zkuste třeba oblíbený džem či marmeládu nebo lískooříškovou pomazánku. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

Velká nádhera aneb netradiční vánoční dezerty

REKLAMA

Přidat komentář