0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Věnec s meruňkami a marcipánem

Věnec s meruňkami a marcipánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Věnec s meruňkami a marcipánem

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Pro zkušené Na 1 věnec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6254 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 856 g
Tuky 236 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý věnec je trochu česká vánočka, trochu německá štóla a trochu estonský kringel. Prostě sladká pohádka s mezinárodním obsazením! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
+ na poprášení
sůl 1 špetka
mléko 225 ml
vlažné
droždí čerstvé 23 g
krupicový cukr 1,5 PL
máslo 45 g
změklé
žloutek 2 ks
Na náplň
sušené meruňky 100 g
propláchnuté horkou vodou, nasekané nahrubo
pomerančový džus 100 ml
máslo 70 g
změklé
třtinový cukr 50 g
mouka pšeničná hladká 25 g
rozinky 50 g
vlašské ořechy 65 g
nasekané
pomeranč 1 ks
strouhaná kůra
marcipán 150 g
Na dokončení
meruňkový džem 50 g
moučkový cukr 200 g

1 Den předem dejte meruňky do mističky, zalijte je pomerančovým džusem a nechte nasáknout.

2 Mouku se špetkou soli vsypte do mísy a udělejte důlek. Vlijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Přidejte změklé máslo, žloutky, zbylý cukr a vypracujte pružné hladké těsto, které se nelepí. Poprašte moukou, zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

3 Mezitím slijte meruňky. V míse prošlehejte máslo a cukr, vmíchejte meruňky, mouku, rozinky, ořechy a pomerančovou kůru.

4 Těsto vyklopte na vál a vyválejte na obdélník, co největší zvládnete. Marcipán vyválejte na stejnou velikost. Těsto potřete máslovou směsí se sušeným ovocem a na ně položte plát marcipánu (viz Jak na věc). Pevně zarolujte a poté podélně rozřízněte, na jednom konci ale nedořízněte. Oba prameny těsta kolem sebe navzájem obtočte. Pletenec spojte do kruhu (viz Jak na věc), dejte na plech a nechte ještě půl hodiny kynout.

5 Troubu předehřejte na 180°C. Pečte 30 minut, dokud věnec nebude pěkně zlatavý. Potom jej potřete rozehřátou meruňkovou marmeládou a nechte vychladnout. Moučkový cukr rozmíchejte s vodou (případně s trochou citronové šťávy) tak, aby vznikla poleva, a věnec jí ozdobně přelijte.

NĚCO NAVÍC
Těsto opravdu důkladně vypracujte, aby se vám při vyvalování a stáčení netrhalo.

JAK NA VĚC

  • Těsto vyválejte na co největší obdélník (cca 50x25cm) – zejména delší strana musí být taková, aby dala věnec.

  • Těsto naplňte a od delší strany srolujte do válečku. Při rolování si pomozte pečicím papírem či podložkou, na které jste vyvalovali.

  • Rozříznuté prameny opatrně obtočte a konce dobře spojte (aby se vám při pečení nerozjely), těsto srovnejte a nechte chvíli kynout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč