0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Věnec s meruňkami a marcipánem

Věnec s meruňkami a marcipánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Věnec s meruňkami a marcipánem

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Pro zkušené Na 1 věnec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6254 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 856 g
Tuky 236 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý věnec je trochu česká vánočka, trochu německá štóla a trochu estonský kringel. Prostě sladká pohádka s mezinárodním obsazením! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
+ na poprášení
sůl 1 špetka
mléko 225 ml
vlažné
droždí čerstvé 23 g
krupicový cukr 1.5 PL
máslo 45 g
změklé
žloutek 2 ks
Na náplň
sušené meruňky 100 g
propláchnuté horkou vodou, nasekané nahrubo
pomerančový džus 100 ml
máslo 70 g
změklé
třtinový cukr 50 g
mouka pšeničná hladká 25 g
rozinky 50 g
vlašské ořechy 65 g
nasekané
pomeranč 1 ks
strouhaná kůra
marcipán 150 g
Na dokončení
meruňkový džem 50 g
moučkový cukr 200 g

1 Den předem dejte meruňky do mističky, zalijte je pomerančovým džusem a nechte nasáknout.

2 Mouku se špetkou soli vsypte do mísy a udělejte důlek. Vlijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Přidejte změklé máslo, žloutky, zbylý cukr a vypracujte pružné hladké těsto, které se nelepí. Poprašte moukou, zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

3 Mezitím slijte meruňky. V míse prošlehejte máslo a cukr, vmíchejte meruňky, mouku, rozinky, ořechy a pomerančovou kůru.

4 Těsto vyklopte na vál a vyválejte na obdélník, co největší zvládnete. Marcipán vyválejte na stejnou velikost. Těsto potřete máslovou směsí se sušeným ovocem a na ně položte plát marcipánu (viz Jak na věc). Pevně zarolujte a poté podélně rozřízněte, na jednom konci ale nedořízněte. Oba prameny těsta kolem sebe navzájem obtočte. Pletenec spojte do kruhu (viz Jak na věc), dejte na plech a nechte ještě půl hodiny kynout.

5 Troubu předehřejte na 180°C. Pečte 30 minut, dokud věnec nebude pěkně zlatavý. Potom jej potřete rozehřátou meruňkovou marmeládou a nechte vychladnout. Moučkový cukr rozmíchejte s vodou (případně s trochou citronové šťávy) tak, aby vznikla poleva, a věnec jí ozdobně přelijte.

NĚCO NAVÍC
Těsto opravdu důkladně vypracujte, aby se vám při vyvalování a stáčení netrhalo.

JAK NA VĚC

  • Těsto vyválejte na co největší obdélník (cca 50x25cm) – zejména delší strana musí být taková, aby dala věnec.

  • Těsto naplňte a od delší strany srolujte do válečku. Při rolování si pomozte pečicím papírem či podložkou, na které jste vyvalovali.

  • Rozříznuté prameny opatrně obtočte a konce dobře spojte (aby se vám při pečení nerozjely), těsto srovnejte a nechte chvíli kynout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr
  • Jak na to

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr

Láká vás domácí výroba sýrů? Zkuste začít od něčeho jednoduchého. Sýr balkánského typu je snadný na přípravu, nemusí zrát a rovnou čerstvý se nakládá do slaného nálevu. Odpadne vám tak spousta starostí a téměř okamžitě máte domácí pochoutku...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit