Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Věnec s meruňkami a marcipánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Pro zkušené Na 1 věnec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6254 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 856 g
Tuky 236 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý věnec je trochu česká vánočka, trochu německá štóla a trochu estonský kringel. Prostě sladká pohádka s mezinárodním obsazením! 

Suroviny

+ na poprášení
sůl 1 špetka
mléko 225 ml
vlažné
droždí čerstvé 23 g
změklé
Na náplň
sušené meruňky 100 g
propláchnuté horkou vodou, nasekané nahrubo
pomerančový džus 100 ml
změklé
třtinový cukr 50 g
nasekané
strouhaná kůra
Na dokončení
meruňkový džem 50 g

Postup

1

Den předem dejte meruňky do mističky, zalijte je pomerančovým džusem a nechte nasáknout.

2

Mouku se špetkou soli vsypte do mísy a udělejte důlek. Vlijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Přidejte změklé máslo, žloutky, zbylý cukr a vypracujte pružné hladké těsto, které se nelepí. Poprašte moukou, zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

3

Mezitím slijte meruňky. V míse prošlehejte máslo a cukr, vmíchejte meruňky, mouku, rozinky, ořechy a pomerančovou kůru.

4 Těsto vyklopte na vál a vyválejte na obdélník, co největší zvládnete. Marcipán vyválejte na stejnou velikost. Těsto potřete máslovou směsí se sušeným ovocem a na ně položte plát marcipánu (viz Jak na věc). Pevně zarolujte a poté podélně rozřízněte, na jednom konci ale nedořízněte. Oba prameny těsta kolem sebe navzájem obtočte. Pletenec spojte do kruhu (viz Jak na věc), dejte na plech a nechte ještě půl hodiny kynout.

4

Troubu předehřejte na 180°C. Pečte 30 minut, dokud věnec nebude pěkně zlatavý. Potom jej potřete rozehřátou meruňkovou marmeládou a nechte vychladnout. Moučkový cukr rozmíchejte s vodou (případně s trochou citronové šťávy) tak, aby vznikla poleva, a věnec jí ozdobně přelijte.

NĚCO NAVÍC
Těsto opravdu důkladně vypracujte, aby se vám při vyvalování a stáčení netrhalo.

JAK NA VĚC

Těsto vyválejte na co největší obdélník (cca 50x25cm) – zejména delší strana musí být taková, aby dala věnec.

Těsto naplňte a od delší strany srolujte do válečku. Při rolování si pomozte pečicím papírem či podložkou, na které jste vyvalovali.

Rozříznuté prameny opatrně obtočte a konce dobře spojte (aby se vám při pečení nerozjely), těsto srovnejte a nechte chvíli kynout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín