Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Věnec s meruňkami a marcipánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Pro zkušené Na 1 věnec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6254 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 856 g
Tuky 236 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý věnec je trochu česká vánočka, trochu německá štóla a trochu estonský kringel. Prostě sladká pohádka s mezinárodním obsazením! 

Suroviny

+ na poprášení
sůl 1 špetka
mléko 225 ml
vlažné
droždí čerstvé 23 g
změklé
Na náplň
sušené meruňky 100 g
propláchnuté horkou vodou, nasekané nahrubo
pomerančový džus 100 ml
změklé
třtinový cukr 50 g
nasekané
strouhaná kůra
Na dokončení
meruňkový džem 50 g

1 Den předem dejte meruňky do mističky, zalijte je pomerančovým džusem a nechte nasáknout.

2 Mouku se špetkou soli vsypte do mísy a udělejte důlek. Vlijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Přidejte změklé máslo, žloutky, zbylý cukr a vypracujte pružné hladké těsto, které se nelepí. Poprašte moukou, zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

3 Mezitím slijte meruňky. V míse prošlehejte máslo a cukr, vmíchejte meruňky, mouku, rozinky, ořechy a pomerančovou kůru.

4 Těsto vyklopte na vál a vyválejte na obdélník, co největší zvládnete. Marcipán vyválejte na stejnou velikost. Těsto potřete máslovou směsí se sušeným ovocem a na ně položte plát marcipánu (viz Jak na věc). Pevně zarolujte a poté podélně rozřízněte, na jednom konci ale nedořízněte. Oba prameny těsta kolem sebe navzájem obtočte. Pletenec spojte do kruhu (viz Jak na věc), dejte na plech a nechte ještě půl hodiny kynout.

5 Troubu předehřejte na 180°C. Pečte 30 minut, dokud věnec nebude pěkně zlatavý. Potom jej potřete rozehřátou meruňkovou marmeládou a nechte vychladnout. Moučkový cukr rozmíchejte s vodou (případně s trochou citronové šťávy) tak, aby vznikla poleva, a věnec jí ozdobně přelijte.

NĚCO NAVÍC
Těsto opravdu důkladně vypracujte, aby se vám při vyvalování a stáčení netrhalo.

JAK NA VĚC

  • Těsto vyválejte na co největší obdélník (cca 50x25cm) – zejména delší strana musí být taková, aby dala věnec.

  • Těsto naplňte a od delší strany srolujte do válečku. Při rolování si pomozte pečicím papírem či podložkou, na které jste vyvalovali.

  • Rozříznuté prameny opatrně obtočte a konce dobře spojte (aby se vám při pečení nerozjely), těsto srovnejte a nechte chvíli kynout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč