Kynutý věnec je trochu česká vánočka, trochu německá štóla a trochu estonský kringel. Prostě sladká pohádka s mezinárodním obsazením!
Suroviny
Postup
Den předem dejte meruňky do mističky, zalijte je pomerančovým džusem a nechte nasáknout.
Mouku se špetkou soli vsypte do mísy a udělejte důlek. Vlijte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Přidejte změklé máslo, žloutky, zbylý cukr a vypracujte pružné hladké těsto, které se nelepí. Poprašte moukou, zakryjte a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
Mezitím slijte meruňky. V míse prošlehejte máslo a cukr, vmíchejte meruňky, mouku, rozinky, ořechy a pomerančovou kůru.
4 Těsto vyklopte na vál a vyválejte na obdélník, co největší zvládnete. Marcipán vyválejte na stejnou velikost. Těsto potřete máslovou směsí se sušeným ovocem a na ně položte plát marcipánu (viz Jak na věc). Pevně zarolujte a poté podélně rozřízněte, na jednom konci ale nedořízněte. Oba prameny těsta kolem sebe navzájem obtočte. Pletenec spojte do kruhu (viz Jak na věc), dejte na plech a nechte ještě půl hodiny kynout.
Troubu předehřejte na 180°C. Pečte 30 minut, dokud věnec nebude pěkně zlatavý. Potom jej potřete rozehřátou meruňkovou marmeládou a nechte vychladnout. Moučkový cukr rozmíchejte s vodou (případně s trochou citronové šťávy) tak, aby vznikla poleva, a věnec jí ozdobně přelijte.
NĚCO NAVÍC
Těsto opravdu důkladně vypracujte, aby se vám při vyvalování a stáčení netrhalo.
JAK NA VĚC
Těsto vyválejte na co největší obdélník (cca 50x25cm) – zejména delší strana musí být taková, aby dala věnec. Těsto naplňte a od delší strany srolujte do válečku. Při rolování si pomozte pečicím papírem či podložkou, na které jste vyvalovali. Rozříznuté prameny opatrně obtočte a konce dobře spojte (aby se vám při pečení nerozjely), těsto srovnejte a nechte chvíli kynout.